20 Mayıs 2024 Pazartesi

İşten çıkarılan işçilerden Cargill önünde oturma eylemi

ABD'li gıda tekeli Cargill'in Orhangazi fabrikasında çalışan 14 işçinin işe geri dönmek için başlattıkları direniş sürerken, işçiler şirketin İstanbul'daki merkezi önünde oturma eylemi başlattı. Cargill'in Bursa Orhangazi'de kurulu fabrikasında çalışan 14 işçinin sendikalı olarak işe geri dönmek için başlattığı direniş 79'uncu gününde. Tek Gıda-İş Sendikası'na üye işçiler seslerini duyurabilmek için Cargill'in merkez ofisinin bulunduğu İstanbul Ataşehir'e geldi. Şirket önünde bir günlük nöbet tutan işçiler bekleyişlerini sürdürüyor.

2014 yılından itibaren sendikanın fabrikada başlattığı örgütlenme çalışması daha önce bir çok işçinin işten çıkarılmasına rağmen sürdü. Bu sebeple Cargill şirketi sendikaya tazminat ödemek zorunda kaldı. 2017 yılı başlarında ise Balıkesir ve Orhangazi’de bulunan işyerlerinde üyelik işlemleri hızlanarak yetki tespit başvurusu yapıldı. Şirketin genel merkez ofisinde çalışanları da sayıya dahil etmesiyle yetki için gerekli sayı elde edilemedi ancak sendika üyelik işlemlerine devam etti. Tek Gıda-İş'e göre Cargill bu sefer işten çıkarmalarla sendikayı bir şekilde saf dışı tutmak istiyor. Üstelik bunu nişasta bazlı şeker kotasının düşürüldüğü bahanesiyle yapıyor.

TALEPLER KABUL EDİLMEZSE FABRİKADAN GENEL MERKEZE YÜRÜNECEK

Cargill önündeki oturma eylemi sürerken Tek Gıda-İş basın açıklaması yaptı. Sendika adına açıklaması yapan Suat Karlıkaya, “79 gün önce işten çıkarılan 14 emekçi arkadaşımız sendikamız ile birlikte Bursa Orhangazi fabrikası önünde direnmektedirler. Aynı zamanda uluslararası sendikalar IUF Cargill işçilerine destek olmak için sosyal medya kampanyası ve Cargill’de örgütlü bağlı sendikalar aracılığı ile Cargill’in ABD’de bulunan merkezine atılan işçilerin alınması için çağrılar yapmaktadırlar. Ulusarası bir mücadeleye dönüşmüş olan Cargill direnişi kazanılana kadar devam edecektir.” dedi.

Cargill işveren vekillerine seslenen Karlıkaya, “Sendika üyesi olduğu için işten atılan arkadaşlarımızı bir an önce işbaşı yaptırarak yapılan hatadan dönün. Cargill ismini kamuoyunda daha iyi göstermek için yaptığınız PR çalışmalarından daha etkili olacaktır. Unutmayalım ki yapılan hatadan dönmek bir yenilgi değil bir erdemdir. Bizler bugüne kadar şirketin isminin zarar görmemesi için azami şekilde dikkat gösterdik.” diye belirtti.

Açıklama “Bugün Cargill genel müdürlüğünün önüne 2'nci gelişimiz. Taleplerimiz için olumlu bir dönüş yapılmazsa ileriki zamanlarda Orhangazi fabrikanızın önünden bir yürüyüş başlatacağız ve yürüyerek sırtımızda çadırlarımız yüreğimizde inancımızla Cargill genel müdürlüğünün önüne geleceğiz ve buraya çadırlarımızı kurup eylemlerimize burada devam edeceğiz.” denilerek sona erdirildi.