28 Nisan 2024 Pazar

İsrail'in iddiaları sonucu 15 ülke UNRWA desteğini durdurdu

İsrail devletinin UNRWA çalışanlarının Hamas'a destek sağladığı iddiaları üzerine 15 devlet UNRWA desteğini durdurdu.

Siyonist İsrail devletinin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddiası üzerine çok sayıda devlet UNRWA'ya finansal desteğini durdurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in UNRWA çalışanlarının 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddiaların acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA, İsrail'in iddialarının ardından harekete geçerek, bazı çalışanlarını işten çıkarmış ve iddialara yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, Birleşik Krallık, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Son olarak İsveç de UNRWA'ya yönelik finansal desteğini durdurdu. İsveç Ulusal Yardım Kuruluşu (SİDA), yaptığı yazılı açıklamada, UNRWA'ya yapacakları 2 milyon 700 bin avro yardımını askıya aldıklarını kaydetti.

Birleşik Krallık merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın yöneticisi Bushra Khalidi, UNRWA'ya yardımların durdurulmasının oldukça endişe verici olduğunu belirtti. Khalidi, "Yardımın kesilmesi sadece Filistin halkının toptan cezalandırılması ve çökmesi dışında başka bir şeye yaramayacak" dedi.

Öte yandan, Norveç, İrlanda ve İspanya UNRWA'ya desteğini sürdüreceğini duyurmuştu.