29 Nisan 2024 Pazartesi

İsrail ve Filistinli direniş grupları arasında yeni ateşkes görüşmeleri

İsrail'in Filistinli direniş gruplarına yeni bir ateşkes teklifi sunduğu öğrenilirken, Hamas ve Filistinli direniş grupları ateşkes teklifine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü, netleşen bir durum olmadığını belirtti.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük işgal saldırıları sürerken, Hamas'ın İsrail'in yeni ateşkes teklifini Filistinli direniş gruplarıyla görüştüğü kaydedildi. Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas'ın teklife yanıtını Mısır'a iletmek üzere Filistinli gruplarla ortak duruş sergilemek için görüşmeler yaptığını kaydetti.

Hamas'ın teklifteki bazı maddelerin detaylarıyla ilgili Mısır'dan bilgi istediğine, İsrail ordusunun ateşkesin birinci aşamasında Gazze'den çekilmesinin de bu maddeler arasında yer aldığına işaret eden yetkili, "Hamas'ın nihai yanıtı şu ana kadar Mısır'a iletilmedi. Mısırlı yetkililerle yapılan görüşmeler de devam ediyor" dedi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde ise, Mossad Direktörü David Barnea'nın, Gazze Şeridi'ndeki tüm İsrailli esirlerin serbest kalabileceği 9 aşamalı bir taslak anlaşmayı savaş kabinesine sunduğu belirtilmişti. Washington Post gazetesi de çarşamba günü yayımladığı haberinde, 6 haftalık bir ateşkes konusunda uzlaşıldığını ileri sürmüştü.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Hamas'ın Gazze'deki çatışmaların bir süre durması ve esir takasını içeren ateşkes anlaşmasına "ön onayı" verdiği belirtildi. İsrail'in de ateşkese olumlu baktığı ifade edildi. Katar'ın açıklamalarının ardından AFP'ye konuşan bir Hamas yetkilisi, açıklamanın erken olduğunu, ateşkesin nasıl hayata geçirileceği üzerinde bir anlaşma olmadığını duyurdu.

Ateşkes teklifi, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Mısır istihbarat örgütlerinin direktörleri ve Katar başbakanının katılımıyla Paris'te bir süredir devam eden görüşmelerde şekillendi. Planda, altı hafta süren insani ara ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması gibi maddeler de olduğu belirtiliyor.

CAN KAYBI 27 BİNİ AŞTI
Gazze Sağlık Bakanlığı, kuşatma ve saldırı altındaki Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 27 bin 19'a yükseldiğini açıkladı. Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının da 66 bin 139'a yükseldiği kaydedildi.

NETANYAHU ALEYHİNE YÜKSEK MAHKEMEYE DİLEKÇE VERİLDİ
Haaretz gazetesinin haberine göre, aralarında Eski Ordu Komutanları Moshe Ya'alon ve Dan Halutz'un da bulunduğu dokuz kişi, Başbakan Netanyahu hakkında iddianame hazırlanması için İsrail yüksek mahkemesine dilekçe verdi. Dilekçede Netanyahu'nun hakkında suçlamalar varken başbakanlık görevini yürütmesinin çıkar çatışması olduğu savunuluyor. Dilekçe sahipleri Netanyahu'nun ülkenin, halkın ya da Gazze'de tutulan esirlerin ve ailelerinin çıkarlarından ziyade kendi kişisel çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini söylüyor.