4 Mayıs 2024 Cumartesi

İran ve Rojhilat’ta oy verme işlemi başladı

İran ve Rojhilat’da İran Parlamentosu ve Uzmanlar Konseyi için oy kullanma işlemi başladı.

İran ve Rojhilat’ta 4 yıl görev yapacak İran Parlamentosu ve 8 yıl görev yapacak Uzmanlar Konseyi seçimleri için oy kullanma işlemleri başladı.

75 milyon nüfuslu İran ve Rojhilat’ta 61 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. 290 sandalye bulunan Parlamento için 15 binden fazla aday başvuru yaparken 88 kürsüsü olan Uzmanlar Meclisi için 144 aday başvuru yaptı. İran ve Kürdistan genelinde hazırlanan sandık sayısı ise 59 bin.

Faşist molla rejiminin İran’da halklara dönük baskıları, politik ve ekonomik politikaları nedeniyle halklar tarafından tepki gösteriliyor. Bu nedenle demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, kadın örgütleri, aydınlar rejimin antidemokratik uygulamaları nedeniyle seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulundular.

Boykot çağrılarının yaygınlaşması nedeniyle İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, oy kullanmanın ulusal bir görev olduğunu belirterek halkı oy kullanmaya çağırmıştı "Seçim zayıf olursa herkes zarar görür" sözleriyle de boykot çağrıları yapanları tehdit etmişti.

Seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarının yarın, kesin seçim sonuçlarının ise bir hafta sonra açıklanması bekleniyor.