29 Nisan 2024 Pazartesi

İran, İsrail'e İHA'larla saldırı düzenledi

İran, 1 Nisan'da Şam'daki konsolosluk binasına saldırının ardından İsrail'e 300'e yakın İHA ve füzeyle saldırı düzenledi.

İran, İsrail'e silahlı insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi.

İsrailli yayın kuruluşu KAN'ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail'e saldırı düzenledi. İran'ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail'e Lübnan, Yemen ve Irak'tan da füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.

İsrail ordusu, savaş uçaklarının ABD öncülüğündeki diğer ülkelerle birlikte İsrail toprakları dışında "20'den fazla seyir füzesini imha ettiğini" belirtti. Haberde, yapılan saldırılarda İsrail'e herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığı, isabet eden balistik füzelerin altyapıya hafif hasarlar verdiği kaydedildi.

İran'ın Şam'da yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlenmiş, İran 7 kişinin öldüğü saldırı için İsrail'i suçlamıştı. İsrail ise saldırıyı düzenlediğini ne doğrulamış ne yalanlamıştı.

Reuters haber ajansı, Suriye ordusu kaynaklarından alıntı yaparak, Suriye'nin başkent ve ana üsleri çevresinde Rus yapımı "Pantsir" karadan havaya savunma sistemlerini alarma geçirdiğini bildirdi.

ÜRDÜN VE IRAK'IN HAVA SAHASI KAPATILDI
Ürdün Hava Kuvvetleri, kendi hava sahasına giren her türlü İHA'yı düşürmeye hazır olduğunu ve ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Ürdün'ün hava sahasını gelen, giden ve transit uçaklara geçici olarak kapatmaya karar verdiği duyuruldu. Irak Ulaştırma Bakanı da ülkenin hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

İRAN İSLAM DEVRİM MUHAFIZLARI ABD'Yİ UYARDI
İran İslam Devrim Muhafızları İran'ın İsrail'e karşı gönderdiği İHA'lara yönelik şu şekilde açıklama yaptı: "İran'ın Şam Büyükelçiliğinin düzenlenen saldırı ve ülkemizin komutan ve askeri danışmanının Suriye'de şehit edilmesi de dahil olmak üzere Siyonist rejimin işlediği çok sayıda suça tepki olarak Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri onlarca İHA ve füze ateşledi."

İran İslam Devrim Muhafızları, ayrıca ABD'yi olası bir İsrail saldırısına destek olmaları durumunda "silahlı kuvvetlerin kararlı tepkisiyle karşılaşırlar" diyerek uyardı. Açıklamada, "Amerika'nın terörist hükümeti, İran'ın çıkarlarına zarar verecek, İsrail'e herhangi bir destek ve katılımı, İran İslam Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin kararlı tepkisiyle sonuçlanacağı konusunda uyarıyoruz. Siyonist rejimin eylemlerinden Amerika sorumludur ve eğer durmazsa sonuçlarına katlanmak zorundadır" ifadeleri yer aldı.

'ŞARAPNEL PARÇALARI 10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU YARALADI'
İsrail Ulusal Ambulans Servisi, ülkenin güneyinde İran İslam Cumhuriyeti'ne ait İHA'dan atılan şarapnel parçalarının 10 yaşındaki İsrailli bir çocuğu yaraladığını duyurdu. İsrail Ulusal Ambulans Servisi, yaralanan çocuğun durumunun kritik olduğunu belirterek hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

İRAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MİSYONU: MESELE SONUÇLANMIŞ SAYILABİLİR
İran Birleşmiş Milletler Misyonu sosyal medyada yapılan yazılı açıklamasında, "İran'ın askeri eylemi, İsrail'in Şam'daki diplomatik yerleşkeye karşı saldırganlığına yanıt olarak düzenlendi. Mesele sonuçlanmış sayılabilir. İsrail rejimi bir diğer hata yaparsa, İran'ın yanıtı ciddi şekilde daha ağır olacaktır" ifadelerini kullandı.

'HAVA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ'
İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, "İran'a saldırmak için hava sahasını açan her ülkeye kararlılıkla karşılık vereceğiz" diye uyarıda bulundu.

İSRAİL'DE OKULLAR İKİ GÜN TATİL EDİLDİ
İsrail ordusu, İran'ın olası saldırısına karşı iki gün boyunca geçerli olacak olan güvenlik talimatlarını açıkladı.

İsrail ordusu, güvenlik uygulamaları kapsamında ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu.

Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi. Gazze Şeridi'nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi.

"Çatışma riskinin yüksek" olduğu belirtilen kuzeydeki bölgelerde açık havada 30, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılmasına izin verildiği, Gazze Şeridi ve kuzeydeki plajların kapatıldığı kaydedildi.

Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği belirtildi.