20 Mayıs 2024 Pazartesi

İmralı'da tutulan Aktaş'ın tahliyesi 1 yıl ertelendi

Asrın Hukuk Bürosu, İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile birlikte tutulan Veysi Aktaş'ın tahliyesinin 1 yıl ertelendiğini duyurdu. Açıklamada, "Yetkililerin bir an evvel işkence durumuna son vermelerini bekliyoruz. İmralı kapıları özgürlük yönünde açılmalıdır" denildi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'tan 38 aydır haber alınamıyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, tutsak müvekkillerinin tutukluluk süreçlerine ilişkin Beyoğlu'nda bulunan büro binasında basın toplantısı düzenledi.

Avukat Rezan Sarıca, İmralı'daki tutsakların hem avukat ve aileleriyle görüşemediğini, hem de telefon ve mektupla iletişim kurmalarının engellendiğine dikkat çekerek, "Bu engelleme hali yakın aile bireylerinin vefatı, salgın hastalık ve müvekkillerin ailelerinin doğrudan maruz kaldığı deprem koşullarında da devam etmiştir. Yarıda kesilen 25 Mart 2021 tarihli telefon görüşmesinden sonra her 4 müvekkilimizden de bir daha haber almak mümkün olmamıştır" dedi.

'AKTAŞ'IN 30 YILLIK İNFAZI TAMAMLANDI'
İmralı'da tutulan Veysi Aktaş'ın 30 yıllık ceza infazının 28 Nisan tarihinde tamamlandığını ancak tahliyesinin engellendiğini aktaran Sarıca, şöyle devam etti: "Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının daha önce hazırladığı müddetnameye göre de 28 Nisan'da tahliye olması gerekiyordu. Bu süre zarfında İmralı mutlak tecrit koşulları nedeniyle hiç olmazsa mektup yoluyla hukuki yardım sunup, tahliye işlemlerine dair görüşlerini almak istedik. Bu amaçla kendisine farklı tarihlerde iadeli taahhütlü olarak mektup gönderdik. Fakat bu mektuplara yanıt alamadık. Tecrit koşulları nedeniyle mektupların kendisine ulaşıp ulaşmadığını bile teyit edemiyoruz. Ayrıca yakın tarihlerde tedbir mahiyetinde savcılığa ve İnfaz Hâkimliğine başvurarak müvekkile hukuki yardım sunabilmek için infaz evraklarının örneğinin tarafımıza verilmesini talep ettik. Ancak bu taleplerimiz de cevapsız bırakıldı."

'1 YIL ERTELEME KARARI TARAFIMIZA VERİLMEDİ'
Aktaş'ın tahliyesinin İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla 1 yıl ertelendiğini İmralı hapishane idaresinden sözlü olarak öğrendiklerini aktaran Sarıca, "Bu karar açıkça yasaya ve hukuka aykırı olup sayın Aktaş'ın özgürlüğünün gasbı anlamına gelmektedir. Sonradan yasalara getirilen aleyhe düzenlemelerle bu kararın alınması meşru değildir. Diğer taraftan talep etmemize rağmen 1 yıl erteleme kararı tarafımıza verilmemiştir. Gerek talep dilekçelerimiz gerekse de avukatları olarak vermeye yetkili olduğumuz itiraz dilekçelerimiz, ilgili merciler tarafından alınmamış, işleme dahi konmayarak görev suçu işlenmiştir" dedi.

'ŞİKAYETLERİMİZ DE CEVAPSIZ BIRAKILIYOR'
İmralı'nın denetim mekanizmalarının ziyaretlerine de kapalı tutulduğunu, tutsaklara ilişkin bilgi taleplerinin yanıtsız bırakıldığını, CPT raporunun açıklanmasına onay verilmediğini hatırlatan Sarıca, bu hukuksuzluklara sebep olan sorumlular hakkında yapılan şikayetlerin de cevapsız bırakıldığını söyledi.

Sarıca, taleplerini şöyle sıraladı: "30 yıllık infaz sürecini bitirmesine rağmen özgürlüğünden alıkonan Sayın Aktaş'ın zaman kaybedilmeksizin serbest bırakılması, İmralı'da tutulan müvekkillerimizin maruz kaldıkları 38 aylık alıkonma koşullarına derhal son verilerek; aile ve avukatları ile görüşmelerinin sağlanması yönündeki beklentilerimizi hak ve hukuktan, demokrasiden, insani vicdan ve değerlerden yana olan herkesin ilgisine sunarız."