18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP, demokratik bütçe için Ağrı halkını dinledi

HDP, 23 Ekim'e kadar sürdüreceği "Bütçe Buluşmaları"na Ağrı'dan başladı. Ağrı'da hayvan pazarını ziyaret eden HDP'li vekiller, basın toplantısı düzenledi. HDP, demokratik ve katılımcı bir bütçe hazırlamak amacıyla İstanbul, Mardin ve Ankara'da da buluşmalar örgütleyecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2022 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde halk buluşmaları gerçekleştiriyor. "Bütçe Buluşmaları"nın ilki Ağrı'dan başladı. 23 Ekim'e kadar sürecek buluşmalar İstanbul, Mardin ve Ankara'da sürecek.

Buluşmaların ilki için Ağrı'ya giden HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Dilan Dirayet Taşdemir ve Necdet İpekyüz, hayvan pazarını ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Sabah saatlerinde hayvan pazarına giden HDP'li vekiller besiciler ve halkla bir araya geldi. Ağrı halkının hayvacılık ve çiftçilikle yaşamını idame edildiğini dile getirerek, hayvancılığın bitmesiyle insanların derin bir yoksulluğa sürüklendiğini söyledi. Paylan'ın "Türkiye, uçuyor" demesine üzerine bir kişi, "Yerde mi, havada mı uçuyor? Bizce freni patlamış bir araç gibi uçuruma sürükleniyor" yanıtını verdi.

Yem, gübre ve saman fiyatlarındaki artışı hatırlatan besiciler, böyle gitmesi durumunda hayvancılığın bitebileceği uyarısında bulundu.

'BÜTÇE SARAYDA HAZIRLANIYOR'
Grand Cenas Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Paylan, demokratik ülkelerde bütçenin halkla birlikte hazırlandığını, kimlerden vergi alınacağına ve toplanan vergilerin nereye harcanacağına halkın karar verdiğini belirtti.

Halkın bütçesini halkla yapmak için bütçe buluşmaları gerçekleştirdiklerini aktaran Paylan, "İktidar yıllardır saraylarında bütçe hazırlıyor. Yalnızca sarayları, yandaşları, savaşlar ve rantiyeciler için bütçe hazırlıyor. Saraylardan hazırlanan bütçeler sarayın bütçesi olur. Biz ise halkın bütçesini yapmak için halkımızla birlikteyiz. Halkın taleplerini toplamak için sahadayız. Bir avuç yandaş için değil, halkın talepleri için bütçe hazırlayacağız" diye konuştu.

Yaşanan ekonomik krize işaret eden Paylan, yoksulluk, fahiş fiyatlar ve işsizliği hatırlattı, saraydaki lüks yaşamın yarattığı uçuruma dikkat çekti. Bütçe kaynaklarının yüzde 1'lik sermaye gruplarına akıtıldığını belirten Paylan, vergilerin zenginlerden değil yoksullardan toplandığını söyledi.

Ataması yapılmayan öğretmenlerin atanması, emeklilikte yaşa takılanlar emekli olması, KYK borçlarının silinmesi, üniversitelerdeki barınma sorununa son verilmesi, kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge taleplerinin karşılanması gerektiğini hatırlatan Paylan, "Yoksullar bu vergileri veriyor ama bütçe kaynakları yandaşlara aktarılıyor. Halkın talepleri ise bütçede yok. İşte biz bütçe buluşmalarında halkın taleplerinin bütçeye yansıması için mücadele vereceğiz" dedi.

İşçiler, çiftçiler, hayvan üreticileri, memurlar ve esnafın taleplerini aktaran Paylan şunları söyledi: "Onlar esnafı, çiftçiyi, memuru desteklemedi ama bütçeden yandaşlara, savaşlara ve saraylara akan kaynakları durdurmadılar. Bütçe hakkına baktığımızda bütçeden de yine saraylara, savaşlara ve yandaşlara kaynak aktardılar. Ama yurttaşlarımız aç ve açıkta bırakıldılar. İşte bizler, bunları eleştirmek için, halkın taleplerinin bütçeye yansıması için sahadayız."

'AĞRI İÇİN BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'
Saban saatlerinde hayvan pazarına giderek besiciler ve halkla buluştuklarını söyleyen Paylan, "Ağrı için bıçak kemiğe dayanmıştır" diye konuştu.

Ağrı'nın yoksulluğun en derin yaşandığı illerden biri olduğunu kaydeden Paylan, kentte her iki kişiden birinin, her üç gençten ikisinin işsiz olduğunu belirtti. İnsanların doğduğu kentlerde doyamadığı göç etmeye zorlandığını aktaran Paylan, tarımda yaratılan yıkımın bunda etkisi olduğunu kaydetti.

'HALKIN BÜTÇESİNİ HALKLA YAPACAĞIZ'
Halkın bütçesini oluşturmam için mücadele çağrısında bulunan HDP'li Paylan, "Bütçe buluşmalarımız bugünden başlayıp 23 Ekim tarihine kadar memleketin dört bir yanında sürecek. Ağrı'da başladık. Daha sonra İstanbul'a, Mardin'e ve Ankara'ya gideceğiz. Bütün toplumsal kesimlerle buluşacağız. Ataması yapılmayan öğretmenlerle de, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla da barınamayan gençlerle de ekmeğiyle oynanan atık kağıt toplayan emekçilerle de buluşacağız. Taleplerini bütçeye yansıtmaya çalışacağız. Birlikte mücadele etme çağrısı yapacağız. Sendikalarla, meslek odalarıyla buluşacağız. Bu bütçenin halkın, emekçinin, çiftçinin bütçesi olması için birlikte mücadele etme çağrısı yapacağız" dedi.

Paylan, Pandora belgelerini ve sermayedarların yarattığı vergi cennetlerini hatırlattı.

Paylan konuşmasını, soygun düzenine son vermek, halkın bütçesini oluşturmak için mücadele çağrısında bulundu.

'ONLARA ŞATAFAT HALKIMIZA YOKSULLUK'
HDP Ağrı milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, bütçenin savaş, rant ve saraya aktarıldığını belirterek, "Onlara şatafat ama halkımıza yoksulluk ve açlık düşüyor. Halkımız giderek yoksullaşırken onlar gün geçtikçe zenginleşiyor. 2022 yılı bütçesi savaş bütçesi değil, halkın bütçesi olmalıdır" dedi.

Ağrı'da bir yılda 30 bin kişinin göçe zorlandığı bilgisini veren Taşdemir, "Bu insanlar yoksulluk ve işsizlikten dolayı göç ediyorlar. İnsanlar batıya gidip inşaatlarda çalışıyorlar. Ağrı hayvancılık bölgesi ama buna da izin vermiyorlar. Halkımız burada adeta aç bırakıldı. Yoksulluğumuz üzerine siyaset yapmalarına izin vermeyeceğiz. Ağrı'da 7 ay kış sürüyor ama insanların kömür alacak durumları bile yok. Bu bilinçli bir politikadır ve Ağrılıların bu durumu kabul etmemesi gerekiyor" diye konuştu.

HDP heyeti, açıklamanın ardından işsizler, hal esnafı ve tarım emekçileriyle buluştu.

Hal esnafı, halkın alım gücünün düştüğünü belirterek, insanların artık sebze bile alamayacak durumda olduklarını aktardı. Heyetin gittiği her yerde halk, AKP’li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’a yönelik tepkilerini dile getirdi.

Heyet daha sonra kent merkezine bağlı Şelvêran (Yakınca) köyünde şeker pancarı toplayan çiftçilerle bir araya geldi.

Heyetin Ağrı ziyareti, köydeki yurttaşlarla buluşmanın ardından sona erdi.