16 Haziran 2024 Pazar

Hasta tutsak Odabaş'ın duruşmasına çağrı

Hasta tutsak Eren Odabaş'ın yarın İstanbul 26. ACM'de görülecek duruşmasına çağrı yapan ailesi, Odabaş'ın sağlık sorunlarını aktardı. 

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde 6 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen eylemin ardından gözaltına alınan ve tutsak edilen  Eren Odabaş hakkında herhangi bir delil olmamasına rağmen tutsak ediliyor. Çok sayıda rahatsızlığı bulunan Odabaş'ın tutulduğu Silivri Hapishanesi'nde hastalıkları ilerledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde Odabaş için açıklama yapıldı, Eren Odabaş'ın serbest bırakılması istendi.

Nihal Odabaş, evli olduğu Eren Odabaş'ın oturmakta güçlük çektiğini, koltuk altındaki lenflerde büyüme olduğunu dile getirdi. Odabaş, "Bu belirtileri doktorlara ilettiğimde, hastalığın ilerlediğini ve yayıldığını söylediler. Eşim 2018'den beri bu tümörle mücadele ediyor ve 2020'de nüksetti. Bu nedenle ilaç tedavisi aldı, ancak yan etkiler nedeniyle tedavisi kesildi. Şu anda yeniden tedaviye başvurmak zorunda kaldı, ancak tutuklandı" dedi.

Yarın Eren Odabaş'ın duruşmasının olduğunu kaydeden Odabaş, herkesi duruşmaya çağırdı ve şöyle devam etti: "Her hafta adliyeye gidip dilekçe veriyorum. Eşimin sağlık durumunun ciddiyetini ve bu koşullarda tedavi olamayacağını belirtiyorum. 105 gündür tutuklu ve sonunda, 90. gün civarında hastaneye sevk edilmesine karar verildi. Bu sevkin, yapılan hak ihlallerinin kapatılması için aceleyle yapıldığını düşünüyorum. İstanbul yerine Ankara Şehir Hastanesi'ne gönderileceği söylendi, ancak bu da gerçekleşmedi. Lenflerinden biyopsi alınması gerektiği söylendi, ancak üç aydır hala yapılmadı. Eşimin tedavi hakkı açıkça engelleniyor ve tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem hayatı hem de hukuki açıdan bu gereklidir. Ayrıca, dışarıda kalan çocuklarımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Çocuklarımız pedagoga gitmek zorunda kalıyor. Eşimin tahliye edilmesini ve bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyorum. Yarın saat 14.45'te İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmamıza dayanışma için herkesi davet ediyorum."