28 Nisan 2024 Pazar

Fransa'da Anayasa Konseyi göç yasasının bir bölümünü iptal etti

Fransa'da Anayasa Konseyi, göçmenlere karşı ayrımcı uygulamalar içeren yeni göç yasasının 86 maddesinden 32'sini iptal etti.

Fransa'da Anayasa Konseyi, göçmenlere karşı ayrımcı uygulamalar içeren ve faşist partilerin desteğiyle kabul edilen yeni göç yasasının 86 maddesinden 32'sini anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Macron hükümeti tarafından sunulan yasa tasarısı, faşistlerin desteğiyle parlamentodan geçmiş ve 19 Aralık 2023'te kabul edilmişti. Göç yasasına karşı ülke çapında pek çok eylemlilik düzenlenmiş, Fransa'da halklar sokağa çıkarak hükümetin göçmenlere dönük ırkçı uygulamalarından vazgeçmesini istemişti.

Anayasa Konseyi'nin iptal ettiği bölümde göçmenlerin sosyal yardımlardan yararlanmalarını ve ailelerini Fransa'ya taşımalarını daha sert koşullara bağlayan, sınır dışı edilmelerini ise kolaylaştıran maddeler yer alıyor.

CGT: HÜKÜMET BU KARARDAN DERS ÇIKARMALI
Genel İş Konfederasyonu (CGT) konseyin kararının yasanın iptali anlamına geldiğini belirtti. Yasaya karşı yapılan eylemleri hatırlatan sendika, yasanın tamamen geri çekilmesi gerektiği çağrısı yaptı.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "Hükümet bu karardan ders çıkarmalıdır. Yasanın bir kısmının hukukun üstünlüğünün en yüksek standartlarına aykırı olduğu tespit edilmiştir. Yürütme, yabancı düşmanı ulusalcı, sağcı tercih ve siyasi gündemini dayatan aşırı sağın hoşuna gidecek şekilde LR-Cumhuriyetçilerle utanç verici bir uzlaşmaya imza atarken bunun farkındaydı. Tüm bu nedenlerden ötürü, en zararlı hükümleri çıkarılmış olsa dahi bu tüm maddeler tamamen geri çekilmelidir."

CGT, göçmen işçilerin çalışma belgesiyle oturumların düzenli hale getirilmesi çağrısını da yineleyerek, "Bu tür düzenlemelere olanak tanıyacak bir yasanın çıkarılması gerektiği açıktır. Paris bölgesi ve Fransa'nın kuzeyindeki kâğıtsız çalıştırılan grevci isçilerin oturum kartlarının verilmesini talep etmektedir" dedi.

CGT, göçmen işçilerin sömürüye en fazla maruz kaldığı bir dönemde, işçilerin birliği için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.