20 Mayıs 2024 Pazartesi

Filistinli cerrah Gassan Ebu Sitte'nin Hollanda'ya girişi yasaklandı

Hollanda hükümeti, Filistinli doktor Gassan Ebu Sitte'nin Hollanda'ya girişini yasakladı. Ebu Sitte'nin daha önce, Almanya ve Fransa'ya da girişi engellenmişti.

Hollanda hükümeti, Filistinli doktor Gassan Ebu Sitte'nin Hollanda'ya girişini yasakladı. Aynı zamanda Glasgow Üniversitesinin rektörü olan cerrah, İsrail'in soykırım saldırısının ilk aylarında Gazze'deki katliama tanık olmuştu.

Amsterdam Üniversitesinde ve 17 Mayıs'ta Amsterdam'daki Pakhuis de Zwijger'deki Haklar Forumu'nun bir etkinliğinde konuşması planlanan Ebu Sitte'nin bu tarihlerde Hollanda'da olması gerekiyordu. Ayrıca Kati Piri (GroenLinks-PvdA) ve Ruben Brekelmans (VVD) dahil olmak üzere Hollandalı milletvekilleriyle de görüşmesi planlanmıştı.

ALMANYA'YA VE FRANSA'YA GİRİŞİ REDDEDİLMİŞTİ
Ebu Sitte 12 Nisan'da Berlin'e gittiğinde de Almanya'ya girişi reddedilmişti. Sitte'nin Filistin Kongresi'nde Gazze'deki deneyimleri hakkında konuşması planlanıyordu. Üç gün sürecek olan kongre, ilk konuşmacıdan sonra yetkililer tarafından yasaklandı; yüzlerce katılımcı polis tarafından sokağa atıldı ve Ebu Sitte uçakla evine gönderildi.

4 Mayıs'ta da Ebu Sitte'nin Fransa'ya girişi reddedilmişti. Senato'daki bir sempozyumda konuşma yapacağı Paris'e vardığında, Almanya'nın Schengen çapında bir yıllık bir "idari yasak" uyguladığı söylendi.