16 Mayıs 2024 Perşembe

Filistin için Öğrenci Dayanışması ABD'deki öğrencileri selamladı

ABD'de binlerce öğrencinin Filistin'deki soykırıma karşı başlattığı direnişi selamlayan Filistin için Öğrenci Dayanışması, "Bu kamplardaki öğrencilerin taleplerinin sesini Türkiye kampüslerinde yükseltiyoruz: Filistin'deki işgalden ve soykırımdan kar sağlayan şirketlerle finansal ilişkiler kesilmelidir" dedi.

Filistin için Öğrenci Dayanışması, İstanbul Üniversitesi'nde yaptığı eylemle Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üniversitelerde Filistin için direnen üniversite öğrencilerini selamladı. Eylemde, "İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin", "İsrail akademisine boykot", "Nehirden denize özgür Filistin" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasında, 7 aya yakın süredir dünya halklarının Filistin'le dayanışmayı büyüttüğünü belirtilerek, "Bugün, öğrenciler dünyanın üç kıtasında Filistin halkı ile dayanışmayı büyütmektedir. Filistin halkının meşru mücadelesinin sesi, özgürlüğün sesi olmaya kararlı olan üniversite öğrencileri, çalışanları ve akademisyenleri bir üniversiteler intifasının öncüsü oldular" denildi.

'İŞGALDEN FAYDA SAĞLAYAN ŞİRKETLERLE İLİŞKİLERİ KESİN'
Eylemlerin Columbia Üniversitesinde başladığı hatırlatılan açıklamada, öğrencilerin Filistin'de siyonist işgale verilen desteğin geri çekilmesi ve üniversitelerinin soykırımdan kar elde eden şirketlerle bütün finansal ilişkilerin kesilmesini istediği belirtildi.

Bugün ABD'de 50'den fazla üniversitede Gazze ile dayanışma kamplarının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Bu kamplardaki öğrencilerin taleplerinin sesini Türkiye kampüslerinde yükseltiyoruz: Filistin'deki işgalden ve soykırımdan kar sağlayan şirketlerle finansal ilişkiler kesilmelidir. Soykırım suçuna karşı mücadele edilmelidir. Üniversitelerde demokratik haklar korunmalıdır" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "İşgal devletinin işlemeye devam ettiği soykırıma desteğini açıkça vermeye devam eden ABD'de üniversitelerin büyük çoğunluğunu etki eden ve dünyaya yayılan bu Filistin için öğrenci intifadası bugün Filistin halkıyla dayanışmanın ve apartheid soykırım rejimini tecrit etmenin temel sesi olmaktadır. Öğrenciler, üniversite yönetimlerinin tehdidine rağmen, polis şiddetine rağmen, maruz kaldıkları karalama propagandasına rağmen bir adım bile geri atmamıştır. Filistin halkının direngenliği dünyanın dört bir yanına yayılmaktadır. Bizler de Türkiye'de, üniversitelerimizde işgal devletinin işlediği suçlara katkıda bulunan ve suç ortaklığı olan başta işgal devlet akademisi olmak üzere, işgal devletini besleyen şirket ve firmaların üniversitelerimizde yer almasını reddediyoruz."

'TARİHSEL FİLİSTİN, FİLİSTİN HALKININDIR'
Marmara, Koç ve Özyeğin üniversitelerinin işgal devletiyle olan ilişkilerini kesmesi çağrısı yapılan açıklamada, "Filistin topraklarında ve dünyanın tüm topraklarında adalet, barış ve özgürlük için mücadeleyi sürdüren, dayanışmayı büyüten ve intifada sesini yükselten Filistin halkını ve dünya halklarını selamlıyoruz! İşgalciye, işgalciyi kollayan emperyalist güçlere, uluslararası kurumlara ve iktidara bir kez daha hatırlatıyoruz: Tarihsel Filistin, Filistin halkınındır" denildi.

Eylem, sloganlarla son buldu.