27 Nisan 2024 Cumartesi

Elbistan'da kömürlü termik santral kapasitesini artırma projesi görüşülecek

Afşin Elbistan'ta doğaya ve insan sağlığına verdiği zararlar ortadayken kömürlü termik santrallerin kapasitesi genişletilmek isteniyor. Bölgede kirlilik düzeni oldukça artmışken, kanser vakalarını 8 kat yükselecek. Kapasite arttırımı için hazırladan ÇED raporu, 2 Nisan'da Çevre ŞEhircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda görüşülecek. 

İstanbul-Kahramanmaraş'taki Afşin Elbistan A Termik Santrali'ne ilave iki ünite daha açılması için hazırlanan projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu, Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda toplanacak İnceleme Değerlendirme Komisyonunda (İDK) 2 Nisan'da görüşülecek.

HALK SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ZARARINA RAĞMEN KAPASİTE GENİŞLETİLMEK İSTENİYOR
40 yıldır kömürün gölgesinde yaşayan Kahramanmaraş'ta bölgede yaşayanların sağlığına ve çevreye büyük zararlar vermesine rağmen kömürlü termik santrallerin kapasitesi genişletilmek isteniyor. Çelikler Holding Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye ait Afşin A kömürlü termik santraline 688 MW kapasiteye sahip 2 ünite daha eklenmesi planlanıyor.

Hali hazırda Afşin A termik santralinin 4 ünitesi, Afşin B kömürlü termik santralinin de 4 ünitesi var. Toplamda 8 ünitede 2795 MW kapasite mevcut. Bu iki santral, kuruluşlarından 2020 yılına kadar 17.500 erken ölüme neden oldu. Bölgede santrallerin yarattığı kirlilik düzenli olarak izlenmiyor. Örneğin Afşin'de Çevre Bakanlığı'nın hava kalitesi ölçüm istasyonu yok. Ancak kirliliği gözle görmek mümkün, kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan kül yeni yağmış karı kapkara bir renge boyuyor.

BÖLGEDEKİ KANSER VAKALARI SEKİZ KAT ARTTI
Elbistan'daki istasyonda ölçülen kirlilik ise çok yüksek. Çevre Bakanlığı'nın resmi verilerine göre ince partikül madde (PM2.5) değerlerinin yıllık ortalaması Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği sınır değerlerin 5 katı kadar (metreküpte 24,64 mikrogram). Kaba partikül madde (PM10) ise yine Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınır değerin 3,6 katı. (metreküpte 54 mikrogram). Partikül madde insanda kanser yapan 1. grup etmenler arasında sınıflandırılıyor. Santrallerin etkisi bilimsel verilerle ortadayken kapasitesinin artırılmak istenmesi durumu daha da vahim gale getiriyor. Afşin A Santrali'ne eklenecek iki yeni ünite 1900 erken ölüme neden olacak. Santralin salacağı partikül madde kirliliği, Karadeniz Bölgesi'ne kadar yayılacak. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı'nın kayıtları, Afşin A Santrali'nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığını ortaya koyuyor.

'KÖMÜRE MAHKUM OLMADAN İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Bölgede yaşayanlar Afşin A santraline ek iki tane daha ünite yapılması için hazırlanan ÇED raporu ile ilgili Nisan 2022'deki Halkın Katılım Toplantısına katılarak bu ek ünitelerin yapılmasıyla ilgili sorunları ve buna karşı olduğunu iletmişti. Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu'ndan Mehmet Dalkanat şöyle konuştu: "Elbistan'da kanser olmayan ev yok. Üstelik ne göçmen kuşlar geliyor buraya ne 5 bin yıllık asmalar üzüm veriyor. Şimdi depremle birlikte insanımız da göç etmek zorunda kaldı. Deprem sonrası iki termik santral durunca biz on yıllardır ilk defa temiz bir havada baharın kokusunu alabilmiştik. Elbistan Ovası, Türkiye'nin dördüncü büyük ovası ve birinci sınıf tarım arazilerinden oluşuyor. Biz kömüre mahkum değiliz, afete dirençli kurulacak yeni kentimizde kömüre mahkum olmadan insanca yaşamak istiyoruz."