26 Nisan 2024 Cuma

Devrim ve sosyalizm şehitleri Gazi'de anıldı: Söz veriyoruz, faşizmi yeneceğiz

ESP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla, Gazi Mezarlığında bulunan devrim ve sosyalizm şehitleri anıldı. Anmada, şehitlerden öğrenerek mücadelenin yükseltileceği kaydedildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, Gazi Mahallesi'nde devrim ve sosyalizm şehitlerini andı.

Gazi Mezarlığı'nda yapılan anmada, "Bize verdiğiniz onuru daima gururla taşıyacağız. Devrim şehitleri ölümsüzdür" yazılı pankart açıldı.

ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, Devrimci Parti MYK Üyesi Burcu Gül Çiçek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Berivan Zadsan, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), Partizan ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üyelerinin katıldığı anma devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

BAHÇECİ: ŞEHİTLERİ ANMAK FAŞİZME NASIL DİRENİLECEĞİNİN CEVABIDIR
Anmada konuşan ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, Gazi Mezarlığında bulunan şehitleri işaret etti ve mücadele ederken ölümsüzleşenleri andı. Bugün faşizmin iki şey yapmak istediğine dikkat çeken Bahçeci, "Birincisi devrimcilerin iradesini kırmak, devrimci çizgiden uzaklaştırmaya çalışmak. Devrimcilere karşı mücadele yürütmek. Bir diğeri ise biz devrimcilerle kitleler arasına, ezilenler arasına mesafe koymaya çalışmak. Duvarlar örmeye çalışmak ve bizi onlardan yalıtmaya çalışmak" dedi.

Mezarlığın etrafını ablukaya alan ve kameralarla çekim yapan polisleri işaret eden Bahçeci, devrimci iradenin kırılmak istenmeye çalışıldığını vurguladı. "Devrimci iradenin ne olduğunu biliyoruz ama sadece burada devrimcilerin huzurunda onları anmak yetmiyor" diyen Bahçeci, şehitleri anmanın halklara, ezilenlere yönelik savaşa karşı her koşulda mücadele etmeye çalışmak olduğunu dile getirdi.  Yapılan anmaların faşizme karşı nasıl mücadele edileceğinin bir cevabı olduğunun altını çizen Bahçeci, tüm saldırılara karış birleşik mücadele iradesiyle yürüyeceklerini kaydetti.

SELEN: ÖLÜMSÜZLERİMİZDEN ÖĞRENEREK ONLARIN AYAK İZİNDEN YÜRÜYECEĞİZ
SGDF adına konuşan Hivda Selen de "Bugünün politik atmosferinde devrimci olmak zor, devrimci kalabilmek daha da zor" dedi. Topyekün bir savaş haliyle karşı karşıya olduklarını dile getiren Selen, "Ve bu savaş her gün beş kadının katledildiği, LGBTİ­+'ların varlığının dahi kabul görülmediği, işçilerin-emekçilerin pandemi koşullarında ölüme terk edildiği, Kürt halkının iradesinin teslim alınmak istenildiği bir savaş. Ve bu savaş gençlik tarihsel misyonunu oynamaya, birleşik mücadeleyi yükseltmeye devam edecek ve üzerine düşen her türlü görevi yerine getirecek" diye konuştu.

Mezar başı anmalarının önemine dikkat çeken Selen, "Bizler ölümsüzlerimizden öğrenmeye, onlarla beraber bu yolu yürümeye onları devrimci yaşantımızda yaşatmaya devam edeceğiz. Kavganın Cebosu'ndan direnişin Cemresi'ne, Ayten hevalden Rosa yoldaşa kadar ölümsüzlerimizin ayak izlerini takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ölümsüzlerimizi şehit düştüğü topraklar bugün bizi özgürleştirmeye devam ediyor. Haklıyız, biz kazanacağız. Bugün bu topraklarda yaşayan, katledilen milyonlarca insan var, emeği sömürülen milyonlarca işçi ve emekçi var. Dev-Genç mirasından bugüne kadar her 20 Temmuz'da yaptığımız gibi gençliğin birleşik mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

TOPALOĞLU: ŞEHİTLERDEN ÖĞRENEREK YÜRÜYORUZ
ÖTSP adına konuşan Emrah Topaloğlu ise Kasım ayında yitirilen devrimcilerin yürüdükleri yola ve onların yaşamlarına bakarak, şehitlerden bir kez daha öğrendiklerini dile getirdi. Topaloğlu, "Ama bunu yaparken onları mitleştirip, onları erişilmez bir yere koyup kendimizi soyutlamıyoruz. Yoldaşlarımızı düşünüyoruz. Kızdıklarında, bir soruna çözüm bulamadıklarında, korktuklarında, cesaretle kuşandıkları zaman ne yaparlardı buna bakıyoruz" dedi.

Geçen hafta çocukluk arkadaşı PARTİZAN'da mücadele yürüten Cumhur Sinan Oktulmuş'un şehit düştüğünü belirten Topaloğlu, tüm zorluklara rağmen siper yoldaşlığının önemine ve güzelliğine dikkat çekti. Devrim şehitlerini anmanın saygı duruşu ve mezar anmasıyla sınırlı olmadığını kaydeden Topaloğlu, devrimci yaşantıda pratik olarak gerçekleştiğini belirtti.

ZADSAN: YOLUN SONUNU GETİRMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR
HDP Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Berivan Zadsan ise tüm şehitlerin ölümsüz olduğunun altını çizdi. "Hep diyoruz ya anıları bizim için ışık olacaktır" diyen Zadsan, onların yolunda yürümekten geri durmayacaklarını kaydetti. Faşizme karşı her zaman direnenlerin kazanacağını kaydeden Zadsan, bunu ölümsüzleşenlerden, tutsak düşen devrimcilerden öğrendiklerini belirtti ve ekledi: "Şu sözü vermek istiyoruz; başlattıkları yolda, yolun sonunu getirmek boynumuzun borcudur. Her ne olursa olsun faşizm yıkılacak, direnenler kazanacaktır. Tekrar zindanlarda açlık grevi başlatıldı, yoldaşlarımızın direnişini selamlıyoruz."

ÇUBUK: UNUTMAYIN DEVRİMCİLER ÖLÜR, MÜCADELE BİTMEZ
Devrimci Parti MYK Üyesi Burcu Gül Çubuk da birleşik mücadelenin önemine dikkat çekti. Ölümsüzlerin mücadele azmiyle faşizme karşı güç aldıklarının altını çizdi. Çubuk, "Şu an burada yan yana bulunmak şiddete karşı, tek tek kameralara alınmalara karşı, yan yana durmanın kendisi büyük bir irade göstermektir" diye konuştu.

Kameraya çeken ve her sloganı bastırmak için zırhlı araçlardan siren sesini yükselten polislere seslenen Çubuk, "Unutmayın, devrimciler ölür, mücadele bitmez. Devrimciler asla yenilmezler. Bugün bu mücadeleyi verirken, ölümsüzlerimiz yan yana yatarken Türkiye'nin Ortadoğu'nun Kürdistan'ın birçok mezarlığında ve bazılarının mezarı yokken faşizmin bir saldırısı da itirafçılık. Bu mezarlıkta itirafçılık sonucu öldürülen yoldaşlarımız da var. Bugün Türkiye hapishanelerinde itirafçılık nedeniyle tutsak edilen yoldaşlarımız var. Bugün burada yan yana duruşumuz faşizmin itirafçılık saldırılarına karşı bizim ne kadar net durduğumuzun da göstergesidir. Buradan aldığımız güçle ölümsüzlerimize mücadeleyi asla bırakmama sözü veriyoruz" ifadelerini kullandı.

DEVRİM ŞEHİTLERİ TEK TEK ZİYARET EDİLDİ
Konuşmaların ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin sevdiği ezgiler okundu. "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Şehitler yaşıyor komünistler savaşıyor", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Şehid namirin" sloganlarının atıldığı anma, Gazi Mezarlığı'nda bulunan şehitlerin mezarlarına bırakılan karanfil ve bağlanan kırmızı kuşaklarla sona erdi.

SEZGİN DAĞ ANILDI
13 Kasım'da ihmal sonucu İsviçre'nin Bern kentinde yaşamını yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ anısına lokma dağıtıldı.

Sosyalistler anmanın ardından Gazi Mezarlğı'nda bulunan devrimcilerin de mezarlarını ziyaret etti. Ulaş Bayraktar, Serdar Benli, Hasan Ferit Gedik'i mezarına da karanfil bırakıldı.

KİLİS ŞEHİTLERİ ANILDI: DİRENİŞ GELENEĞİNİN SÜRDÜRÜCÜSÜYÜZ
Son olarak Kilis şehitlerinin mezarı başında kısa bir anma yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada ÖTSP adına yapılan konuşmada, "Gelenekten geleceğe yürüyüşümüz devam ediyor. Bugün Gazi'deyiz Kasım ayındayız. Hüzünlü olsak da öfkemizi, direncimizi, mücadelemizi daha da keskinleştirdiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Başta o geleneğin sürdürücüleri olan o geleneğin mimarları İrfan Çelik'ten, Adil Can'a, Hüseyin Demircioğlu'ndan Ahmet Metin Koyuncu'ya ve geleneğin sürdürücüleri olan Şirin Öter'den Sevda'ya, Yasemin'den Bayram Namaz'a yoldaşların önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, minnetle anıyoruz" denildi.

Ölümsüzlerin mücadelesinin bugün yaşadığına dikkat çekilen konuşmada, "Aynı zamanda düşmanın saldırılarının yoğun olduğu gözaltı, tutuklama, adliye salonlarına kadar onlardan öğrendiklerimizin sürdürücüleri olduğumuzu gösteriyoruz. Bu bakımdan ölümsüzlerimizle birlikte mücadele ediyoruz. Faşizme, emperyalizme ve her türden gericiliğe karşı bu mücadeleyi yürüteceğiz. Şan olsun Marksizme, şan olsun Leninizme, şan olsun mücadelemize" ifadeleri kullanıldı.

Sosyalistlerin anması Kilis şehitlerinin mezarına bırakılan karanfillerle sona erdi.