19 Mayıs 2024 Pazar

Devrim Ayık'ın annesi: Acı bir haber almaktan korkuyorum

Hasta tutsak Devrim Ayık'ın sağlık durumu hakkında İHD'ye bilgi veren annesi Hülya Ayık, oğlunun hayatından endişe duyduğunu belirterek tahliyesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak gazeteci Devrim Ayık'ın sağlık durumuna ilişkin Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. İHD İzmir yöneticisi Ahmek Çiçek, Devrim Ayık'ın 2017 yılından 2021'e kadar hastalıkları nedeniyle 4 kez tahliye edilip yeniden tutuklandığını belirtti.

Ayık'ın 2017 yılında ilk tutuklandığı süreçte ağır bir chron hastası (bağırsağın yüzeyinin iltihaplanması) olduğunu  ve tutuklanmadan önce geçirdiği ameliyat ile bağırsağının bir bölümünün alındığını belirten Çiçek, hapishane sürecinde hastalığın yeniden nüksetmesiyle bir kez daha ameliyat edildiğini ve bağırsağından bir kez daha 60 cm'lik parça alındığını ifade etti.

TEDAVİSİ YARIM KALDI
Hapishane sürecinde Ayık'ın tedavisinde yaşanan aksamaları tek tek hatırlatan Çiçek, Ayık'ın tam iyileşmeden Antalya L Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini ve burada hiçbir tedavi görmediğini aktararak, "2018 yılında tedavi amaçlı tahliye edildi. Tahliye sonrası tedavisine 14 günde bir hastalığın kansere dönüşmesini önlemek için yapılan humira iğnesi ile devam ediliyordu. İğne olma sürecinde iken çok rahatsızlanan Ayık, doktor, iğnenin kesilmesini ve bir an önce tomografi çekilerek yeni bir tedaviye başlanması gerektiğini söyledi ve hemen arkasından 2019’da tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Durumunun tekrar kötüleşmesinden dolayı 2021 yılında hastalıkları nedeniyle tahliye edildi. Ocak 2021’de 4'ncü kez tutuklandı" dedi

İNCE ARAMA DAYATMASI
Çiçek, Devrim Ayık'ın son sağlık durumuyla ilgili annesi Hülya Ayık'ın kendilerine verdiği bilgileri paylaştı. Çiçek, oğlunun hastaneye götürülse de farklı servislere götürülmesi nedeniyle tedavi edilmediğini ve hastalığın da bu nedenle ilerlediğini söyleyen anne Ayık'ın aktarımlarını şöyle sıraladı: "Oğlum dayanılması zor ağrılarla baş başa kalmıştır. Şiddetli ağrıların vücudunun her yerine vurmasından dolayı dişlerinde çürümeler ve dökülmeler; gözde görme kaybı oluşmaktadır. Göz için de hastaneye götürülmüş, hastanedeki en fazla ölçüm 20 dereceye kadar olduğu için ona da çözüm bulunamadan cezaevine götürülüyor ve karantina koğuşuna konulmaktadır. Tutuklu bulunduğu bu 9 ayın 8'ini karantinada geçirmekte olmasına rağmen hiç bir tedavi edilmiyor, diyet listesi verilmiyor. Oğlum şuan kantinde kendi imkânlarıyla alabildiği yiyeceklerle beslenmeye çalışıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi hastaneye götürülmek istendiğinde jandarmaların onu çok fazla zorladığını, ayakta durmakta  bile zorlanırken, çok ciddi ince aramadan geçirilmeye çalışıldığını ve baskı yapıldığını belirtiyor. Devrim'in gerçekten artık takati kalmamış ve çok bitkin düşmüştür. Oğlumun hayatından ciddi derecede endişe duyuyorum ve her an acı bir haber alacağım diye korkuyorum. Bu bekleyiş ona olduğu gibi bize de işkence gibi geliyor. Yetkili mercilerden Devrim’in çok geç olmadan tahliye edilmesini talep ediyorum. Yaşam hakkı herkesin olduğu gibi Devrim'in de hakkıdır."