4 Mayıs 2024 Cumartesi

Çocuk tutsaklara yönelik işkence Meclis'e taşındı

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Hapishanesi'ndeki tutuklu ve hükümlü çocukların maruz kaldığı işkencelere ilişkin soru önergesi verdi. 

Diyarbakır Barosu üç aylık çalışması sonucunda 10 Eylül 2021'de Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Hapishanesi'ndeki koşullar ve hükümlü/tutuklulara yönelik hak ihlalleri hakkındaki raporunda çocuk tutsakların uğradığı işkenceyi gözler önüne serdi.

Baro, çocukların şikayetleri üzerine görüşmek istemiş ancan hapishane yönetimi bu isteği yanıtlamamıştı.

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Diyarbakır Çocuk Hapishanesi'ndeki hükümlü ve tutuklulara yönelik hak ihlalleri ve işkenceye yönelik derhal yanıtlaması için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e soru önergesi verdi. 

Kerestecioğlu, şu soruları yöneltti:
"Çocuklara yönelik işkence, kötü muamele, darp, hakaret ve tehdit eylemlerinde bulunduğu iddia edilen infaz koruma memurları hakkında etkin ve şeffaf bir adli ve idari soruşturma yürütülecek mi?
İnfaz koruma memurları, ceza infaz kurumunda görev yapan jandarma personeli ve idari yetkililere temel insan hak ve hürriyetleri hakkında verilen eğitimlerin etkinlik analizi yapılmakta mıdır?
Cezaevinde yaşanabilecek işkence ve kötü muamele eylemlerinin önüne geçebilmek adına merdiven altları, baş memurluk odası, müdürlük odası, SEGBİS odası ve mahkum kabul birimi gibi yerler başta olmak üzere tüm alanlara kamera sistemi kurulacak mıdır?"