29 Nisan 2024 Pazartesi

Birçok kentte Newroz kutlandı

15 ayrı noktada Newroz ateşleri yakıldı, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi. Diline, kültürüne, tarihine sahip çıkacağığını kaydeden kutlama alanlarını dolduran binler, "Ne olursa olsun kazanacağız" dedi. 

Newroz kutlamaları bugün de halkların katılımıyla kentlerde devam etti. Sağanak yağışa ve kar yağışına aldırmayan halklar ulusal kıyafetleriyle, kes û sor û serleriyle kutlama alanlarına akın etti; mitinglerde zılgıt, alkış ve sloganlarla coşku dinmedi. 

BİTLİS
Bitlis'in Tatvan ilçesinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın katılımıyla fuar alanında Newroz kutlandı. 

"Jin jiyan azadî", " Bijî berxwedana zindanan" sloganları ve saygı duruşuyla başlayan programda söz alan Tatvan Belediye Eşbaşkan adayı, "Newroz, özgür kadın mücadelesidir. Newroz özgürlüktür, barıştır, özgür kadındır. Önümüzde bir seçim var. Bu 31 Mart seçimlerinde mührümüzü Tetwan'a ve dünyaya basacağız. Bu seçim bizim için özgürlüğümüz, kültürümüz, tarihimizdir. Bu yüzden ne olursa olsun kazanacağız. Kadınlar ve halkımız için kazanacağız" dedi.

Tatvan Belediye Eşbaşkan adayı Mümin Erol, "Günümüzde Dehaqlar nasıl bitmiyorsa Kawalarda bitmeyecek. Bir halkın dilini uzatacak kadar gözlerini kan bürümüşlere karşı yeni bir yaşamı kıracağız. Öldük, her türlü işkenceye maruz kaldık ama dilimizi ve varlığımızı korumak için bedeli ne olursa başaracağımızı ilan etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Son olarak söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Avukat  Şevket Epözdremir ve Feqî Huseyin Sağniç'i andı. Hatimoğulları, "Garzan mezarlığındaki cenazeleri plastik kutularla İstanbul'a Kilyos'a kaldırımın altına taşıyanlar, bu vicdanını kaybetmiş iktidar, Kürdistan'daki küçük ortakları ölümüze saygı duymayanlar, cenazemize saygı duymayanlar, mezarlarımızı tahrip edenler utanmadan gelmiş bir de Kürdistan'da oy istiyorlar. Onları 31 Mart'ta hep beraber sandığa gömecek miyiz? Erdoğan dün Ankara Mamak'ta yaptığı mitingde 'Hangi kökene, meşrebe, fikre, siyasi görüşe mensup olursa olsun her vatandaşımız başımızın tacıdır, her kim bölgecilik yapıyor, insanları etnik kökenine ayırıyorsa bu milletin huzurunu istemiyor demektir' demiş. Erdoğan aynaya bakıp kendini anlatmış. Kendi ayrımcılığını anlatmış. Bu toplumu Kürt, Türk, Arap, Alevi, Sünni diye ayıran bu iktidarın ta kendisidir. Bu toplumda ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici siyaseti yapan bizzat sarayın kendisidir, iktidarın ta kendisidir. Aynada gördüğün sensin. Ayrımcı sensin. Kürdün iradesini kayyım arayarak gasp edenlerdir, 'ya benimsin ya kara toprağın' dercesine, 'ya benimsin ya kayyımın' dercesine Kürdün iradesini yok sayan, gasp eden, siyasi darbeyle seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alan bu iktidar ayrıştırıcı, ötekileştirici değil de nedir" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllardaki Newroz mesajını hatırlatan Hatimoğulları, "Öcalan'ın 2013'teki önemli Newroz mesajındaki bir cümleyi hatırlatmak isterim. Sayın Öcalan'ın 2013'te yayınladığı Newroz mesajı hala geçerli bir mesajdır. Mesajın gerekliliklerini yerine gelmesi gerekiyor. Bu ülkede yaşayan farklı halkların ve inançların bir arada eşit yurttaşlık hakkı temelinde yaşaması şarttır. Anadilinde eğitim bir toplumu bölmez, aksine güçlendirir. O yüzden Kürt halkı başta olmak üzere bütün halkların anadilinde eğitim hakkının sağlanması şarttır. Demokratik bir anayasa yapım sürecinin oluşmasının koşulları şarttır. Buradan bir kez daha diyoruz ki sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın, sayın Öcalan için başlatılmış olan eylem zincirlerinde halkın sesi duyulsun" ifadelerini kullandı.

Halka sandıkları koruma çağrısı yapan Hatimoğulları, şöyle devam etti: "O gün sandıkları sıkı sıkı koruyacağız. Çünkü biliyorsunuz AKP çalmadan, çırpmadan duramıyor. Bunlar eğitimlerini saraydan aldı ya, öyle rahat duramıyorlar çalmadan. O yüzden bizler sandıklarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Bizler, bizi katledenlere, Rojava'daki kardeşlerimize İHA ve SİHA'larla saldıranlara, burada Kürtçe konuşup Ankara'da sus pus olanlara ve AKP'nin Kürt düşmanlığını bilerek gidip Ankara'da onunla ittifak eden Hizbul-Kontra güçlerine 31 Mart'ta en güçlü yanıtı vereceğiz. Bizlere acıyı, kanı ve şiddeti reva görenlere şimdi de Irak'ta ABD ve Irak arasında mekik dokuyarak savaş senaryosu yazanlara seçimlere mi hazırlanıyorlar, savaşa mı hazırlanıyorlar, bu iki projeyi iç içe geçiren bu AKP iktidarına bölgedeki Hizbulkontra, Ergenekon ortaklarına buradan bir kez daha diyoruz ki; değerli halklarımız, kadınlar, gençler el ele vererek sizleri demokratik anlayışımız  gereği halkların ortak yaşamını talep ettiğimiz için de 31 Mart seçimlerinde sandıklara gömeceğiz."

Konuşmaların ardından Newroz programı sanatçı Kadir Çat'ın seslendirdiği stranlar, hayal ve sloganlarla devam etti. 

VAN 
Van'ın Erciş ilçesinde Newroz kutlaması için binlerce kişi deniz feneri alanında bir araya geldi. Dün akşamdan bu yana devam yoğun kar yağışı nedeniyle köy yollarının kapandığı ilçede, halk olumsuz hava koşularına rağmen Newroz alanına akın etti, gelenler alana sığmadı. Kutlamaya gelen kadınlar üzerlerini yöresel kıyafetler giyerken alanda sarı, yeşil, kırmızı renklerin yoğunluğu dikkat çekti.

Newroz'a DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, Erciş Belediye Eşbaşkan adayları Güler Temel ve Baran Bilici, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay ve çok sayıda kişi katıldı.

Program, saygı duruşuyla başlarken sık sık "Bijî berxwedana zindana", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

EŞBAŞKAN ADAYLARI: MUTLAKA KAZANACAĞIZ
Newroz ateşinin alkışlar eşliğinde yakılmasının ardından konuşma yapan DEM Parti Erciş Belediye Eşbaşkan adayı Güler Temel, "Newroz coşkusuyla 31 Mart seçimlerine gidiyoruz. Bizler bu coşkumuzu seçimlerde göstererek kendimizi de kentlerimizi de beraber yöneteceğiz" dedi.

Eşbaşkan adayı Baran Bilici ise, "Bu soğuklara rağmen alanı doldurmanız büyük bir zaferle seçimleri kazandığımızı gösteriyor. Gecemizi gündüzümüze katarak onları tarihte görmedikleri kadar büyük bir yenilgiye uğratacağız. 31 Mart'ta kayyımlara 'Siwar hatin peya çûn' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'SEROK APO SERBEST BIRAKILANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ'
DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay ise, "Dağlarda, ovalarda, zindanlarda direniş var. Sayın Abdullah Öcalan için direniş var. Ta ki Önder Apo'yu özgürleştirene kadar direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.  Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal ise, "Mücadelemizi 'Jin, jiyan, azadî' felsefesiyle taçlandıracağız. Newroz alanları direniş alanlarıdır. Bizler 31 Mart günü kayyımlardan, AKP iktidarından hesap soracağız. Bizler hesap sormanın ardından eşbaşkanlık sisteminin öncülüğünü yapacağız. Bizler 31 Mart gecesi sokakları sarı, yeşil, kırmızı renklere bürüyeceğiz" dedi.

'SANDIĞA GİDERKEN ZİLAN'I UNUTMAYIN'
DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, "25 yıldır sayın Abdullah Öcalan üzerinde kirli tecrit politikaları yürütülüyor. Cezaevlerindeki tutsaklar açlık grevi eylemi, halkımız ise Adalet Nöbeti eylemleriyle sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kırılsın diye direniyorlar. Newroz sıcaklığıyla 31 Mart'ta gidiyoruz. Sandıklara giderken Zilan katliamını unutmuyoruz. Halkımızın mücadelesi karşısında onlar mutlaka gidecekler" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Aryen Kom ve Şehrîbana Kurdî sahne aldı. 

HAKKARİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Newroz için buluşma noktası yeni şehir stadyumuydu. Binlerce kişi soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeden miting alanını doldurdu. 

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesi Konak Mahallesinde bulunan boş alanda Newroz kutlandı. Sağanak yağışa aldırış etmeyen binler, sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanına aktı. Sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atan yurttaşlar, alanda uzun bir süre halaya durdu. Hep bir ağızdan Çerxa Şoreşê marşı okundu.

Newroz Tertip Komitesi ile Cizre Belediye Eşbaşkan adayları kitleyi selamladı. 

DOĞAN: NEWROZ '92 RUHUDUR
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Newroz'un Cizreliler için farklı ve önemli bir anlamı olduğunu söyledi. Doğan, "Newroz, '92'nin ruhudur. Mücadelenin ve özgürlüğün kenti; bugün bu alanda bir kez daha Kürtlere boyun eğdiremediklerini ve baş eğdiremediklerini gösterdiniz. Cizîr bir kez daha iradesine ilişkin kararını verdi" dedi. Doğan, şunları söyledi: "Newroz mücadeledir, bir kez daha Mezopotamya halkına kutlu olsun. Kürtlerin üzerinde yürütülen bu politikaya karşı cevabımız nettir. 31 Mart seçimlerinde asker ve polisleri getirerek farklı bir sonuç beklentiniz olsa bile Cizir sandıkları patlatacak. Şirnex'i hile ile aldılar ama bir kez daha buna izin vermeyeceğiz. 31 Mart'ta büyük bir müjde vereceğiz. Müjdenin kapısı İmralı'dır, o kapıyı açacak mısınız? Çözümün, barışın ve özgürlüğün yolu İmralı'dır."

Kutlamalarda Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllardaki Newroz değerlendirmeleri de okundu. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Coşkunun dorukta olduğu Newroz kutlamaları, sanatçı Hivron'un şarkılarıyla devam ediyor.

BAYINDIR: BU HALK ERDOĞAN'A MI BAŞ EĞECEK
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Botan'a baş eğdirenler Botan'ın tarihine baksın. Büyük İskender'e baş eğmedi bu halk, Erdoğan sana mı baş eğecek? Hergün Kürt halkını tehdit ediyorlar. Erdoğan bu meydana bak; bu meydan direnişin, direnenlerin meydanıdır" dedi. Kürt halkının özgürlüğü için ayakta olduğunu vurgulayan Bayındır, "2024 yılı Newroz müjdeli haberlerin ayıdır. Kürt halkı sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için ayakta. Burası Egitlerin vatanı, kimseye boyun eğmez. Kürt halkı özgürlüğünü istiyor, Kürt halkı dilini konuşmak ve barış içinde yaşamak istiyor" diye kaydetti.

'SİZLER KONTRA PARTİSİSİNİZ'
Konuşmasında Hür Dava Partisi'ne yüklenen Bayındır, "O kadar zayıflar ki kontra partilerine muhtaçlar. Nusaybin, Batman'da binlerce insanımızı öldürdüler. 'Biz partiyiz' diyenler; sizler kontrasınız, Kürt halkını öldürdünüz. Kurdistan halkı sizi iyi tanıyor, bugün İHA ve SİHA'larla el ele tutuşup 'Kürt partisiyiz' diyorlar. Sizler kontra partisisiniz" ifadelerini kullandı. Bayındır, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Önümüzde 10 gün var, 10 gün sonra 31 Mart'ta herkesin gözü burada olacak. Erdoğan 'İstanbul'u kaybettik ama Şırnak'ı aldık' diyor. Erdoğan sen hem İstanbul'u kaybedeceksin hem Şırnak'ı. Bu seçim Kürt halkının seçimidir. Kürt halkı bu seçimde partisine ve iradesine sahip çıkacak" diye kaydetti.

Kutlamalar, Koma Sorjiyan'ın şarkılarının seslendirmesiyle sona erdi.

KETO DAĞI ETEKLERİNDE KUTLAMA
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde ise Kato Dağı eteklerinde yapılan Newroz kutlaması iki gündür etkili olan kar yağışına rağmen kutlandı. Kar yağışı yolları kapatmasına rağmen onlarca kişi köylerden yürüyerek Newroz alanına geldi. Fistan, şal û şepik giyen yüzler, DEM Parti İlçe Örgütü binasından meşalelerle DEM Parti bayraklarıyla süslenmiş olan Demokrasi Meydanına yürüdü.

Newroz alanında ilk olarak konuşan DEM Parti Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkanı Beybûn Arslan,  baharın müjdecisi olan mart ayının sonunda herkese bir cevap vereceklerini ifade etti. Arslan, "31 Mart'ta halkımızın iradesine el koyanlara büyük bir cevap vereceğiz. Elkê'yi tanımayanlar, halkı bilmeyenler, anaların acılarını bilmeyenleri göndereceğiz. Halkımız onlara büyük bir cevap verecek" dedi.

'40 YILDIR KAZANAMADILAR, YİNE KAZANAMAYACAKLAR'
Ardından konuşan DEM Parti Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkan adayı Agit Yiğit, "Demirci Kawa'nın gürleştirdiği bu ateş asla sönmeyecek. Özgürlük ateşimizi söndürmek isteyenler yenilecekler. Ne yağmur, ne kar hiç kimse önümüzde duramaz" diye konuştu. Yiğit, "Hile ve haram oyları buraya taşıyanlar iyi bilsin ki kazanamayacaklar. 40 yıldır kazanamadılar bundan sonra da kazanamayacaklar. Elkê halkının iradesi onların çocukları olan bizleriz" ifadelerini kullandı.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın görüşme notlarından derlenen mesajlarını okudu. Bu sırada kitle, "Bijî berxwedana zindana" sloganıyla mesajlara cevap verdi.

'BU KATLİAMA ORTAK OLMAYIN' 
Son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkkazak, "Newroz her zaman zalim egemenlere karşı mazlum halkların umudu oldu. Egemenler, Ortadoğu'da her zaman savaşı yürüttüler. İki yüzlülüklerini her zamanda sürdürüyorlar. Bugün Filistin'de mazlum insanlar olduğunu söyleyenler, Rojava nedir? Efrîn nedir? Bu ikiyüzlülüğü Allah'a havale ediyorum" dedi. Türkiye'nin diplomatik girişimlerine değinen Kırkkazak, "Türkiye, her gün Amerika, Başûr'a, İran'a istihbaratını gönderip bizleri katletmek için hazırlık yapıyor. KDP'ye sesleniyorum; bu katliamın ortağı olmayın. Kürt ulusunun ittifakına dahil olun. Kimse devletin oyununa gelmesin" ifadelerini kullandı.

'EĞER İKİYÜZLÜ DEĞİLSENİZ…' 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Şırnak'ta, "Devlet bazı hatalar yapmış olabilir" sözünü hatırlatan Kırkazak, "Evet devlet yüzyıldır Kürtlere karşı hiçbir zaman iyi bir şey yapmadı. Yaptığı en büyük hata ise barışın önünü kesmeleri oldu. Kürt halkının Lideri Sayın Öcalan, barış müzakereleri için hazırdır. Eğer ikiyüzlü değilseniz Sayın Öcalan orada ve barış için hazırdır" ifadelerini kullandı.

Seçimlere ilişkin de çağrıda bulunan Kırkazak, "Halkımızın kendi adaylarına sahip çıkması lazım. Ruhunu, onurunu satanlara oy vermeyin. Halkımızın kendine inanması gerekiyor. Kimse halkımızın iradesini gasp edemez" dedi.

Konuşmaların ardından Koma Avesta grubu ve Hozan Şervan sahne aldı. Sanatçıların seslendirdiği şarkılarla halaya duran kitle, yağmura rağmen uzun bir süre Newroz ateşinin etrafında bayramlarını kutladı.

IĞDIR
Iğdır'da günlerdir hazırlıkları yapılan Newroz, kitlesel bir şekilde coşkuyla kutlandı. Kentte yaşayan halklar, saatler öncesinden kutlama alanı olan Kılıç Meydanına akın etti. Polisler yeşil, kırmızı ve sarı renklerdeki fular ve kıyafetlere alana girişlerde el koymak istedi. Ancak halkın tepkisi sonucu bu engellemeden vazgeçilmek zorunda kalındı. Alanı dolduran binlerce kişi, programın başlamasını davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek bekledi.

'EŞBAŞKAN ADAYLARI HEP BİRLİKTE HALKI SELAMLADI'
Hep birlikte sahneye çıkan Îdir Belediyesi Eşbaşkan adayları Mehmet Nuri Güneş ve Necla Kum ile ilçe, belde belediye eşbaşkan adayları alandaki kitleyi selamladı.

Halfeli Belde Belediye Eşbaşkan adayı Yıldız Tendik Paral'ın TJA'nın Newroz mesajını okumasının ardandan Iğdır Belediye Eşbaşkan adaylarından Necla Kum konuşma yaptı. Newroz'un önemine değinen Kum, yaklaşan seçimlere işaret ederek, herkesi oy kullanmaya davet etti. Mehmet Nuri Güneş ise, Newroz alanındaki kalabalık ve coşku karşısında 2009 yerel seçimlerinde belediyeyi kazandıkları zaman da böylesi bir coşku yaşandığını dile getirdi. Iğdır halkının alandan verdiği bu fotoğrafla 31 Mart'a dair kararını verdiğini söyleyen Güneş, "Bu kentte yaşayan Kürdü, Azerisi, Terekemesi herkes, bu ülkenin gerçek sahipleridir. Önümüzde tarihi bir seçim var. Her tür entrikanın döndüğü, binlerce asker ve polisin taşındığı, kayyım yani valinin ev ev dolaştığı bir seçim. Tüm bunlara rağmen kent halkı gereken cevabı sandıklarda verecektir" diye konuştu.

BULDAN: BU HALK ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDEN ASLA VAZGEÇMEYECEK
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, "Bu ülkenin kadim halklarından olan Kürt halkı, her 21 Mart'ta Newroz'u çoşku ile kutlar. Ama Newroz aynı zamanda Kürtler üzerinde oynanan oyunlara, Kürt halkının inkarına siyasi iradelerinin rehin tutulmasına, demokratik siyasetin önün tıkanmasına karşı bir isyandır. İşte bunun için diyoruz ki; bu coğrafyada yüzyıllardır inkâr edilen bir halkın bugün meydanları, alanları nasıl doldurduğunu, barışı, özgürlüğü, demokrasiyi, eşitliği nasıl savunduğunu herkes görsün, duysun. Bizler bu coğrafyada büyük bedeller ödedik. Her daim inkâr edildik. Kimliğimizi, dilimiz özgürce kullanamadık. Kürtçeye yasak getirenler, siyasi irademizi tanımayanlar bilsin ki, bu halk özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyecek" ifadelerini kullandı.

'TECRİT KALKACAK, ÖZGÜRLÜK GELECEK'
Bugün Kürt meselesinde barışın önünü tıkayanlara şöyle seslendi Buldan: "Sizler bu ülkede tecrit uygulayarak, bir halkın geleceğini ipotek altına alamazsınız. İmralı'da sadece sayın Öcalan'a değil, bu halkın tümüne tecrit uyguluyorsunuz. Asla kabul edilir olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Tecrit varsa kardeşlik olmaz Tecrit kalkacak, özgürlük gelecek, barış gelecek ve bu ülkeye demokrasi gelecek."

Bu anlarda alandaki kitle hep bir ağızdan "Bijî serok Apo" sloganı attı. Buldan, "Her türlü oyuna rağmen Iğdır, demokrasi kenti olmaya devam edecek. Oynanan her türlü oyuna rağmen Iğdır, barışın kalesi olmaya devam edecek. Buradan sadece Kürtlere değil, Azeri kardeşlerimize de sesleniyorum. El ele verelim ve Iğdır'ı bir kez daha demokrasi kenti yapalım, barış kenti yapalım, kardeşlik kenti yapalım. Kürtler, Azeriler kardeşçe yaşıyor. Oynanan her bir oyunu teker teker bozmuş, bu seçimde de bozacak. Bir kez daha yana durmanın, omuz omuza yürümenin zamanıdır. Zaman birlik ve beraberlik zamandır. Talancı, inkarcı siyasete karşı bizler birlik ve beraberliğimizi göstermek zorundayız" ifadelerini kullandı.

SLOGANLAR İLE NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Buldan'ın konuşmasını noktalamasının ardından DEM Parti Iğdır Milletvekilli Yılmaz Hun, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Newroza dair geçmiş yıllardaki değerlendirmelerini okudu. Daha sonra ise siyasetçiler halkla birlikte odun kümesini tutuşturup Newroz ateşini yaktı. Bu sırada "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı. Kutlama, sahne alan Bajar grubu ve Newroz Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

MERSİN
Mersin halkı "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla Newroz'u kutlamak için sabah saatlerinden itibaren Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl miting alanına aktı. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı kutlamada özellikle kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti. "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla alana giriş yapılırken, Newroz coşkusu çekilen halaylarla artttı. Gençler davul zurna eşliğinde "Diren direne kazanacağız" sloganı atıp, Newrozu kutladı. Kadınlar ise Newroz'a kiras-fîstan ile katıldı. "Şimdi özgürlük zamanı" ve "Rabe dema azadî ve serkeftinê ye" pankartlarının asıldığı alandan sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo" ve "Newroz pîroz be" sloganları yükseldi.

ANNELER EYLEMLERİNİ NEWROZ ALANINA TAŞIDI
"PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt soruna çözüm" talebiyle başlatılan Adalet Nöbeti'ni sürdüren Barış Anneleri ve tutsak yakınları, eylemlerini Newroz alanına taşıdı. Atılan sloganlarda Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talep edildi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunun ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajlarından oluşan derlemeyi okudu. Bu sırada kitle hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo" sloganı attı. Daha sonra TJA aktivisti Çiğdem Göksoy, DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Barış Annesi Emine Eren, DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş ile Reşat Aşan, DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayları Nuriye Aslan ile Hoşyar Sarıyıldız halkın Newrozu'nu kutlayacak kısa bir konuşma yaptı.

'ZAMAN ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜK ZAMANIDIR'
HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de, halkın Newrozu'nu kutlayarak, siyasi tutsakların özgürlüğü için alanlarda mücadele ettiklerini vurguladı. Newroz alanlarını dolduran milyonların iradelerine sahip çıktığını söyleyen Demir, Newroz alanını göstererek, "Halk burada. Newroz alanındadır" dedi. İmralı tecridine dikkat çeken Demir, İmralı tecridi ile halkın tecrit altında olduğuna işaret edip, "Zaman İmralı tecridini kırma zamanıdır. Kürt sorununun demokratik çözüm zamanıdır. Zaman Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlama zamanıdır. Zaman özgürlük zamanıdır" ifadelerini kullandı.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar halkı selamlayıp, Newrozu'nu kutladı. Newroz'la özgürleşenleri de selamlayan Uçar, onların mirasının Newroz alanını dolduran milyonlar tarafından taşındığını ifade etti. AKP-MHP iktidarının Kürt sorununa dair bir çözümünün olmadığını ifade eden Uçar, Tayip Erdoğan için, "Harikalar diyarında" dedi. Uçar konuşmasına şöyle devam etti: "Her kurduğu sözde milletin birliğinden, bütünlüğünden bahsediyor. Kürt halkını inkar ediyor. Kürt halkının dilini, kültürünü, kimliğini kabul etmiyor. Bütün kazanımlarını hedef alıyor. Ama ona sorarsanız Türkiye'de, Kürdistan'da her şey güllük gülistanlık. Dostu da yok. Dostu olsa harikalar diyarından uyandıracak, ülkenin ne hale geldiğini gösterecek. Kürdistan'da bir belediye başkanı diyor ki; 'bugün Kürt dili konuşuluyorsa, Kürt kimliği varsa AKP sayesindedir.' Allah'tan da korkmuyor bunlar. Bugün Kürt kimliğine sahip çıkan, Kürt diline sahip çıkan bedel ödeyen Kürt halkıdır. Bedel ödeyen, mücadele eden arkadaşlarımızdır. Bugün alanları dolduran ve demokrasiye umut olan Kürt halkı ve Türkiye halklarının emeği hiç boşa gitmedi. Bundan sonra da yolumuzu aydınlatmaya devam edecek."

'AKDENİZ'E DEM'İ GETİRİYORUZ'
Belediyelere atanan kayyımlara da değinen Uçar, kayyumun hırsızlık, rant, yalan ve inkar demek olduğunu ifade ederek, kayyumcu zihniyete yerel seçimlerde gereken cevabı vereceklerini vurguladı. Uçar, Akdeniz Belediyesi'ne işaret ederek, "Akdeniz'i hep birlikte alıyoruz. Akdeniz'e baharı ve DEM'i getiriyoruz" diye konuştu. Ülkede yaşayan halklara en büyük tehdidin AKP-MHP iktidarı olduğunu ve bu tehtide karşı en güçlü duruşun Newroz duruşu olduğunu sözlerine ekledi. Uçar, Kürt sorununun demokratik çözümünü ve barışın  İmralı'dan geçtiğini belirtip, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Newroz kutlaması sanatçılar Erdoğan Emir ve Simyager'in sahne almasıyla sona erdi.

URFA
Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Şırnak Mahallesi'nde bulunan Mazat yerinde Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya onbinlerce kişi katıldı. Sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı. DEM Parti Gençlik Meclisi, "Rabe zû ji xew şîyar be" ve "Sen baharın açmamış çiçeğisin Kemal" yazılı pankartlar açtı.

ANNELER ATEŞİ YAKTI
Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü İbrahim Ekti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllardaki Newroz değerlendirmelerini okudu. Bu sırada alandan "Bijî Serok Apo" sloganı yükseldi. Barış Anneleri, Newroz ateşini yaktı. Viranşehir Belediye Eşbaşkan adayları Bedriye Yorgun ile Serhat Dicle İnan, halkı selamladı. Eşbaşkan adayları, halktan seçimlerde destek istedi.

DEM Parti Urfa Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Celaleddin Erkmen ile Gülşen Özer de sahneye çıkarak, yurttaşların Newroz'unu kutladı. 
Erkmen, konuşmasında İmralı tecridine tepki göstererek, "Sayın Öcalan bir an önce kendi rolünü oynaması için fiziki özgürlüğüne kavuşmalıdır" dedi.

Barış Anneleri Meclisi'nden Meyaser Korkmaz, Newroz'un onurlu bir barışa vesile olmasını istedi.

'TECRİDE HAYIR, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK'
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Derwêş ve Edûlê'nin hikayesine değinerek, Viranşehir'in "kahramanlar kenti" olduğunu söyledi. Temel, "Bu kentte Kürt halkının direniş tarihi, Derwêşê Evdî'nin işgalcilere karşı verdiği direniş tarihi kadar eski. Derwêşê Evdî'nin Edûlê'ye karşı sevgisi her Kürdün topraklarına olan sevgisidir. Bugün Kurdistan'da yüzlerce genç Evdî'nin Edûlê'ye karşı sevgisi gibi içinde sevgi taşıyarak, mücadele ediyor. Önümüzdeki seçim Kürtler ve Kürt düşmanları arasında olacak" ifadelerini kullandı.

Seçimlerde Urfa Büyükşehir Belediyesi'ni alacaklarını vurgulayan Temel, "Biz hem Viranşehir hem de büyükşehir belediyesini alacağız. DEM Parti dışında kimseye oy vermeyeceğiz. Yapılan algılara kulak asmayın. 31 Mart'ta DEM Parti zaferini kutlayacağız. Hiçbir parti ile bir temasımız yok, kimseye verecek bir tane oyumuz bile yok" dedi. PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecride tepki gösteren Temel, "Tutsaklar açlık grevinde, anneler ise nöbette. Artık sayın Öcalan'ın özgürlüğünün zamanı gelmiştir. Kimse sayın Öcalan ile halkın bağlantısını koparamaz. Kimse sayın Öcalan'ı gençlerin kafasından çıkaramaz. Tecride hayır, yaşasın özgürlük" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sanatçı Hediye Kalkan sahne aldı. Kalkan'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekildi.

SİİRT
Siirt Çakmak Mahallesinde bulunan Newroz alanında, "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla kutlanan Newroz’a sabahın erken saatlerinde gelişler yaşandı. Kentin birçok mahallesinin yanı sıra köylerde de alana gelişler oldu. Rengarenk bayrakları ile donatılan alanda çalınan şarkılar eşliğinde halay çekilirken, diğer yandan halk ulusal kıyafetleri ile Newroz alanını doldurdu.

Alanda sık sık, "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zîndanan" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.  Sarı, kırmızı, yeşil renkler ile donatılan Newroz’a Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi’nin (DEM Parti) Siirt Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DEM Parti Siirt Belediye Eşbaşkan Adayları Sofya Alagaş, Mehmet Kaysı, TJA, Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti, DBP PM Üyeleri ile İl Örgütleri ve katıldı.

Alana 3 koldan girişler olurken, bu kollardan binler ulusal kıyafet, zılgıt ve sloganlar eşliğinde alana akın etti. Binler on binler olurken, program saygı duruşu ile başladı. Alanda "Newroz’a ku bi berxwedana Dehak dest pê kir û bi pêşengiya ‘Jin jiyan azadî’ didome pîroz be", "Dem dema zimanê Kurdî ye", "Em bi ruhê yekitiya netewî ber bi azadî yê dimeşin", "Anneleri adalet yürüyüş ile zindanlarda tecridi kıralım, Newroz ateşi ile özgürleşelim" pankartları açıldı. Alanda sık sık PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı ve "Çerxa Şoreşê" marşı hep birlikte okundu. Ardından DBP, DEM Parti İl Örgütlerinin eşbaşkanları ile Barış Anneleri Meclisi ve TJA adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltme çağrısı yapılırken, Öcalan’ın Newroz’u kutlandı.

DEM Parti Siirrt Belediyesi Eşbaşkan adayı Sofya Alagaş, alandakilerin yoğun alkış ve "Siirt seninle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde sahneye çıktı. Alagaş,  Kürt halkının birçok merkezde milyonların katılım ile direniş Newroz’un kutlandığını belirterek, "Kürt halkının direnişçi ruhu alanlarda. ‘Jin jiyan azadî’ sloganıyla bu halka öncülük edenlere, direniş ruhlu Botan halkına, cezaevlerinde direnenlere selam olsun. Özgürlük ve başarı ateşini bugün bu meydanda yakacağız. Ve bu ateşi harlayacağız. 21 Mart’ın zafer ruhunu 31 Mart’a taşıyarak zaferimizi ilan edeceğiz. Zafer, başarı ve özgürlük Newroz’u kutlu olsun" dedi.

Diğer Eşbaşkan adayı Mehmet Kaysi ise Botan halkının direniş ruhunun alanlara yansıdığı gibi sandıklara da yansıyacağını belirterek 31 Mart günü kayyum zihniyetini kentten göndereceklerini söyledi. DEM Parti Siirt Milletvekilli Sabahat Erdoğan Sarıtaş ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için milyonların Newroz alanlarını doldurduğunu belirterek, Öcalan’ın Newroz mesajını okudu. Okunan mesajın ardından Newroz ateşi "Bijî serok Apo" sloganları arasında yakıldı. Ardından sanatçı Özlem Bağlayan sahne aldı.

Burada konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Newroz direnişin zaferin simgesidir. Savaştan rant devşirenler barışı istemez. Barışın olduğu yerde huzur olur. Barış karşıtlığı yapan iktidar bu savaştan rant elde etme uğraşında. Kürt halkının iktidarın kirli politika ve savaştaki ısrarına mesajı nettir. Dilimiz, kültürümüz, tarihimizi inkar etmemizi istiyorlar. Ve Kürt halkına topyekûn bir savaş ile bunu yapmak itiyorlar. Sayın Öcalan tüm sorunların muhatabıdır. Sayın Öcalan’ın Rojava modelinde tüm halklar kendine yer bulunmuş ve bir arada yaşıyorlar. Faşist zihniyet halkların bir arada barış içinde yaşamasını istemiyorlar" dedi.

Kürt halkının her yerde zaferin ateşini yaktığını kaydeden Öztürk, "Kayyım zihniyeti Siirt Belediyesi’ni 2 defa işgal etti. Darbe siyaseti gerçekleştirilerek Kürt halkının iradesi tanınmadı. Batıda demokrasi diyenler Kürdistan’a geldiklerinde ise işgal ve talan peşindeler. Belediyelerde yolsuzluk ve Kürt düşmanlığı dışında bir şey yapmadılar. İrademizi 31 Mart günü göstereceğiz ve bu talancı zihniyeti kentlerimizden göndereceğiz" dedi.

Newroz programı sanatçı Cevdet Bağca’nın seslendirdiği şarkılar eşliğinde son buldu. Bu yıl "Rabe, dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla kutlanan Newroz coşkusu her yere yayılmış durumda. Kurdistan kentlerinin yanı sıra Türkiye'nin batısındaki merkezlerde de Newroz coşkulu kutlamalara sahne oldu.

AYDIN
Ege bölgesinde Aydın ve Manisa'da kutlamalar yapıldı. Aydın'da Efeler ilçesine bağlı Osman Yozgatlı Mahallesi'nde yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. DEM Parti flamaları taşıyan kitlede kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldı. Gençlerin coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkarırken, uzun bir süre halaya duruldu. Kitle sık sık, "Bijî Serok Apo" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. Newroz sahnesine İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafının da basılı olduğu "Erkek devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" pankart asıldı. Yine İran'da katledilen Jîna Emînî'nin fotoğrafının yer aldığı "İsyanımızdır" yazılı pankart asıldı.

Newroz programı, "Çerxa Şoreşe" marşının da okunduğu saygı duruşuyla başladı. Eşbaşkan adayları yurttaşların Newrozunu kutladı.

DEM Parti Aydın Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Zozan Koç, Newroz'un mezopotamya halkları için "direniş sembolü" olduğunu vurguladı. Koç, "Kazanacağız" mesajı verdi. DEM Parti PM üyesi Aysel Batyar Önsel, tutsak kadın siyasetçileri selamladı. DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, Newrozun "yeniden diriliş, mücadele bayramı ve zalimlere karşı başkaldırı olduğunu" söyledi. Oluç, "Sayın Abdullah Öcalan'ın 2013'te Amed Newrozu'na gönderdiği barış deklarasyonun arkasındayız. Deklarasyonda ifade edilen mesajların hayat bulması için mücadele ediyoruz" dedi.

Seçimlere değinen Oluç, hareketli seçmenlere şu çağrıda bulundu: "Çevrenizde olan hareketli seçmenleri partiye başvurmaları için ikna edelim. İktidar Kürdistan coğrafyasına seçmen adıyla insan taşıdı. Kazanamadıkları belediyeleri bu hileyle elimizden almak istiyorlar. Biz bunlara haram seçmen diyoruz. Bu haram seçmene karşı her birimiz 2 helal seçmeni taşıyalım."

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı ve etrafında halaylar çekildi. Stêra Müzik Topluluğu ve Özlem Taner'in sahne almasıyla kutlamalar son buldu.

MANİSA
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan Lale Meydanında yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Yağışlı havaya rağmen bir araya gelen halk, "Newroz pîroz be" ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Kadınlar, yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldı. Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamalarda DEM Parti Manisa İl Eşbaşkanı Semra Elgörmüş kısa bir konuşma yaptı. Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Mithat Sancar, savaş politikalarını reddettiklerini ve demokrasi istediklerini vurguladı. Sancar, "Türkiye’nin dört bir yanına demokrasi iradesini taşımak için çalışmakta kararlıyız. Hepimizin kaderi birbirine bağlı. Demokrasi yerelde kurulur, barış yerelde inşa edilir, özgürlük yürüyüşü yerelde omuz omuza ilerleyebilir. Onun için yerel seçimler önemli. Manisa’dan değişim vakti geldi, bütün Türkiye’de geldi. Değişim DEM ile gelecek" ifadelerini kullandı.

Barış Anneleri, Newroz ateşini yaktı. Kutlama sanatçı Hivda Görkem ve Koma Agirê Zerdeşt'in ezgileriyle son buldu.

KONYA
Konya’da Newroz salı pazarında kutlandı. Alanı dolduran yüzlerce kişi arasında kadınlar, gençler ve çocuklar yoğunluğu dikkat çekti. Kadınların kutlamaya ulusal kıyafetlerini giyerek geldikleri görülürken alana kutlamaların bu yıl ki şiarı olan "Rabe, dema azadî û serkeftinê ye, Şimdi özgürlük zamanı" pankartı asıldı.

Kutlamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ile partinin Konya Büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkan adayları katıldı. Newroz kutlaması, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan DEM Parti Konya İl Eşbaşkanı Molla Şimşek, alandaki kalabalıktan hareketle "Kürtlerin Türkiye’nin her tarafında" olduğunu dile getirdi. Konuşmasında Kürt meselesi üzerinde duran Şimşek, "Savaş politikaları yerine çözüm politikaları üretilmeli ve huzur içinde yaşayabileceğimiz bir ortam yaratılmalı. Savaşa giden kaynaklar barışa gitsin, gençlerimize gitsin. Bunun için diyoruz ki çözüm süreci bir an önce başlatılmalıdır" dedi.

DEM Parti Konya Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gülbahar Gülmez ise, yaptığı konuşmada partilerinin tüm kadınlar, gençler ve emekçiler için bir yola çıktığını dile getirdi. "Konya tarihinde hiçbir parti kadın adayı göstermedi. DEM Parti olarak bu onuru ve gururu biz yaşıyoruz" diyen Gülmez, şunları söyledi: "Bugün Cihanbeyli’de sadece Eylül Yaylacı değil, bütün kadınlar olarak adayız. Biz kazanacağız. Kulu’da, Cihanbeyli’de bütün siyaseti DEM Parti üzerinden yapıyorlar. Kendini muhalif olarak tanımlayıp Kürt oylarını almaya çalışanlara sesleniyorum, bizim tek hedefimiz faşizmi yenmektir. Dolayısıyla sandıktaki her oyumuz da faşizme karşıdır."

Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Bülent Kılıç da 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin rantçı, yandaş, adaletsiz yönetim anlayışına "dur" diyeceklerini ifade etti.

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ise, Newroz ruhu ile binlerce yıldır Kürdistan ve Ortadoğu topraklarında zalimlere karşı bir direniş olduğunu dile getirdi. Ömer Öcalan, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bizler onurlu barışı arıyoruz. Devlete çağrımız; madem ‘Kürtler bizim kardeşimizdir’ diyorsunuz, o zaman Kürt halkının iradesini kabul edin. İmralı Adası’nda sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit politikası yürütülüyor. Türkiye kanunlarına göre tecrit var mıdır? Kaç yıldır sayın Öcalan’dan hiçbir haber yok. 2015 yılından bu yana Kurdistan’ın dört bir yanını savaş alanına çevirdiler. Halkımız savaş istemiyor. Halkımız Türkiye ve Kurdistan topraklarında onurlu bir barış için, demokrasi için, sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını ve demokratik çözüm sürecinin başlamasını istiyor."

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşini yakıldı. Kutlamada sahne alan Weysel Cîwan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde Newroz ateşinin etrafında halaylar çekilmesiyle kutlama sona erdi.
 
ÇANAKKALE
Newroz’un kutlandığı yerlerden birisi de Çanakkale oldu. Esenler Mahallesi’nde bulunan alanda kutlamalar yapıldı. Newroz alnı boydan boya DEM Parti bayraklarıyla süslendi. Alanda "Newroz ateşiyle özgürlüğe", "Güneşimizi karartamazsınız" ve "Sonsuz bir yaşamsın aşina hakikatsin" pankartları açıldı. Yurttaşlar, yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı kutlamalarda sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Saygı duruşu sonrası Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Mehmet Öztürk, kitleyi selamladı. DEM Parti Çanakkale Belediye Eşbaşkan adayı Hamit Kılıç ve Canan Aytaç ile ilçe eşbaşkan adayları da yurttaşları selamlayarak, Newroz’u kutladı. 
Eşbaşkan adayı Canan Aytaç, "Bizler Demirci Kawa’nın torunları ve aynı zamanda Mazlum Doğan’nın yoldaşlarıyız" dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, "Ortadoğu ve Orta Asya halkları artık uyanıyor ve kendi aslına dönüyor. Kendi öztarihine uygun, alternatif bir demokratik düzen arıyor. Sömürü rejimleri, baskıcı, inkârcı ve tekçi anlayışlar artık miladını doldurmuştur. Kürt halkı yeniden doğmak, omuz omuza ayağa kalkmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Newroz programı, sanatçı Adar Yıldız ve Siwaro’nun seslendirdiği şarkılarla devam etti. Ardından Newroz ateşi tutuşturuldu. Bu sırada " Newroz pîroz be" ve "Bijî Serok Apo" slogonları atıldı. Newroz, çekilen halaylarla son buldu.