28 Nisan 2024 Pazar

Arjantin'de 'torba yasaya' karşı halk sokakta

Milei'nin "zor" süreçten çıkacağı iddiasıyla sosyal destek harcamalarını azaltma, kamu kuruluşlarını özelleştirme planıyla çıkarmaya çalıştığı "torba  yasaya" karşı sokağa dökülen halka polis saldırdı, 60 kişi yaralandı, 6 kişi gözaltına alındı.

Arjantin'de Anayasa üzerinde karar alma yetkisini içeren "torba yasaya" karşı halk günlerdir eylemde. Devlet Başkanı Javier Milei'nin çıkarmaya çalıştığı "torba yasa" başkent Buenos Aires'teki Kongre Meydanında protesto eden kitleye polis saldırdı, eyleme katılanlar polise karış direnişe geçti.

Sendikalar, öğrencilerin de aralarında yer aldığı çok sayıda kişi polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırısında 60 kişi yaralandı; 6 kişi gözaltına alındı. Saldırıyı takip eden gazeteciler de darp edildi.

Ülkenin "derin" bir krizden geçtiği iddiasıyla, Kongre'den başta ekonomi olmak üzere enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında "istisnai" yetkiler talep eden hükümetin, "İhtiyaç ve Aciliyet Kararnamesi" adını verdiği torba yasanın Temsilciler Meclisi'ndeki oylama süreci devam ediyor. Devlet Başkanı Milei, daha önceki açıklamalarında, ülkenin ekonomik anlamda "zor" bir dönemden geçtiğini belirtmiş ve radikal kararlar alınacağını öne sürmüştü.

Milei'nin planları arasında sosyal destek harcamalarının azaltılması, zarar ettiği öne sürülen kamu kuruluşlarının özelleştirileceği yer alıyor.