27 Nisan 2024 Cumartesi

Antalya'da on binler Newroz'a aktı

On binlerin katılımıyla Antalya'nın Kepez ilçesinde Newroz ateşi yakıldı. Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Bülbül, "Antalya'da verilen her oy, İmralı'daki tecride karşı bir tavır, tutuklu siyasetçilere selamlama, kayyımlara tepkidir, Antalya'da varız, var olacağız demektir. Buradan vekili aldık, bundan sonra belediyeyi de alacağız" dedi. 

Antalya'da Newroz coşkusu sabahın erken saatlerinde başlarken, kentteki Newroz'un adresi, Kepez Kent Meydanı oldu. Koma Aryan Çocuk Korosu'nun sahne alması ile başlayan kutlamalarda, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve  "jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

Aryen Çocuk Grubu'nda bulunun 10 yaşındaki iki kız çocuğunun üstü polisler tarafından arama adı altında çıkartılırken, 17 yaşındaki genç bir kadın açık alanda çıplak aramaya maruz kaldı. Zorla soyularak aranan genç kadın bu durum karşısında ağlama krizine girdi. Aryen Çocuk Grubu üyeleri de üstlerine sarılan bezlerle alanda beklemek zorunda kaldı. Çocuklara daha sonrasında gömlek temin edildi.

'KADINLARIN SESİYLE, JİN, JİYAN, AZADİ DİYECEĞİZ'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antalya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları, İlçe belediyelerin eşbaşkan adayları, DEM Parti İl Örgütü Eşbaşkanlarının halkı selamlaması ile program sürdü. Kutlamalarda ilk söz alan DEM Parti Antalya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nesibe Bahadır, hapishanelerde süren açlık grevi direnişini anımsatarak, tutsakların Newroz'unu kutladı. Bahadır, "Kadınların sesiyle 'jin, jiyan, azadî' diyeceğiz" dedi.

'VERİLEN HER OY KAYYIMLARA TEPKİ OLACAK'
Ardından söz alan DEM Parti Antalya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Kemal Bülbül, AKP'nin 15 yıldır Kepez'i yönettiğini hatırlatarak, Kepez ilçesinin bir bataklık haline geldiğini belirtti. Yapılamayan kavşaklar sonucunda geçtiğimiz günlerde yaşanan selde bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Bülbül, "Hiçbir ilçeden ve belediyeden geri çekilmeyeceğiz. AKP yeni bir Saddam planı hazırlıyor. Bir yandan Bağdat'a bir yandan Erbil'e gitti. Washington'a gitti, Kürtleri katletmek için izin istiyor. Şu anda meydanda 30 bin insan var. Antalya Newrozu final Newroz'udur. Antalya'da verilen her oy, İmralı'daki tecride karşı bir tavır, tutuklu siyasetçilere selamlama, kayyımlara tepkidir, Antalya'da varız, var olacağız demektir. Buradan vekili aldık, bundan sonra belediyeyi de alacağız" diye konuştu.

OLUÇ: DEKLARASYONUN ARKASINDAYIZ
Ardından söz alan DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, İmralı'da tecrit altında tutulan başta Abdullah Öcalan olmak üzere, beraberinde kalan arkadaşlarının Newroz'unu kutlayarak sözlerine başladı. Abdullah Öcalan'ın kaleme aldığı ve 2013 Newroz Deklarasyonu'nu anımsatan Oluç, "11 yıl önce Diyarbakır Newrozunda Türkiye'de bütün halkların, farklı inançlarının, eşit koşullarda demokrasi içinde bir arada yaşamalarına dair bir Barış Deklarasyonu okundu. Biz o gün o Barış Deklarasyonun arkasındaydık, 11 yıl sonra bugün Antalya'da da arkasındayız. Barış için aklını, düşüncesini, kendisini ortaya koyan insanı İmralı'da hukuk ve insanlık dışı bir tecride tabi tutuyorlar" dedi.

'NEWROZ ALANINDAN İKTİDARA CEVAP VERİLDİ'
Tecride son vermesi, barış için adım atılması ve özgürlük için müzakere edilmesi doğrultusunda iktidara seslenen Oluç, "Biz barış dedikçe, Tayyip Erdoğan savaş ve çatışma diyor. Örgütlü bir kötülük ve düşmanlıkla karşı karşıyayız. Biz bunun karşısında örgütlü bir barış mücadelesini sürdürdük, sürdürüyoruz. Bir halkın özgürlük ruhunu temsil etmek isteyenleri yok etmek isteyen bir iktidar var. İşte bu halk buna bugün, Newroz alanında cevap verdi" diye konuştu.

Newroz, barış annelerinin Newroz ateşini yakması ve halaylarla devam etti.