28 Nisan 2024 Pazar

Almanya'da toplu ulaşım işçileri bir kez daha grevde

Almanya'da toplu ulaşım işçileri Verdi sendikasının çağrısıyla bir kez daha greve çıktı, greve 90 bin işçi katıldı.

Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikasının (Verdi) çağrısıyla Bavyera hariç bütün eyaletlerde ulaşım işçileri uyarı grevine çıktı. Bavyera eyaletinde ise sendika ile belediye arasında görüşmeler devam ettiği için greve gidilmedi. 90 bini aşkın ulaşım işçinin katıldığı grevde işçiler daha iyi çalışma koşulları talebinde bulundu. Grev sonucu yüzlerce otobüs, metro, tramvay seferi iptal edildi.

Ulaşım grevi özellikle en büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'da etkili oldu. Sabah saat 03.00'ten itibaren tramvaylar ve otobüsler garajlardan çıkmadı. Aynı şekilde Hamburg, Berlin, Baden-Württemberg eyaletlerinde grevin etkisini gösterdi.

Verdi'nin talepleri arasında daha iyi çalışma koşulları, daha az çalışma saatleri ve daha iyi bir ücretin yanı sıra enflasyon sebebiyle işçilere bir seferlik 3 bin euroluk bir ödeme yapılması yer alıyor.

Verdi yöneticilerinden Christine Behle, "Toplu ulaşımda dramatik bir iş gücü düşüşü ve emekçiler üzeride muazzam bir baskı var. Otobüs ve trenler her gün pek çok yerde yeterince çalışan olmadığı için iptal ediliyor" ifadelerini kullandı.

İşçiler, "Toplu ulaşımın geleceği ve daha iyi çalışma koşulları için birlikte grevdeyiz" ifadelerini kullandı.

Gençlik ve iklim hareketi "Fridays for Future" da 60 noktada eylemi desteklediklerini açıkladı.

HAVALİMANI GREVİNDE BİN 100 UÇUŞ İPTAL EDİLDİ
Öte yandan 1 Şubat'ta 11 havalimanında çalışan güvenlik görevlileri greve çıktı. Grev sonucu bin 100 uçuş iptal edildi. Özel güvenlik hizmetlerinde 25 bin çalışan, havaalanlarında yolcu, bagaj ve personel kontrollerinde görev yapıyor. Verdi sendikası saat başına 2.80 euro zam, daha yüksek işlevsel ödenekler ve fazla mesainin ilk saatinden itibaren fazla mesai prim ve toplu iş sözleşmesinin 12 ay sürmesini istiyor.