28 Nisan 2024 Pazar

Ajansımızdan polisler hakkında suç duyurusu

ETHA emekçilerinin evinin on gün arayla basılması, ETHA çalışanlarının kriminalize edilmesine ilişkin ajansımızın avukatı Özge Boyoğlu suç duruyusunda bulundu. 9 Mart sabahı evimizde ikamet etmediği gibi hiç gelmeyen SGDF MYK üyesi Hivda Selen için basılan evimizin kapısını matkap ve koçbaşıyla kıran, evde bulunanlara gözaltı işlemini uygulayan polisler hakkında Boyoğlu, kamu davası açılmasını istedi. 

Ajansımız emekçilerinin kaldığı evin kapısını kıran, ETHA emekçilerini kriminalize etmeye yönelik antipropaganda yapan Terörle Mücadele Şubesi (TEM) polisleri hakkında ajansımız avukatı Özge Boyoğlu suç duyurusunda bulundu.

EVDE BULUNANLARA GÖZALTI İŞLEMİ UYGULANDI
ETHA emekçilerinin kaldığı ev 9 Mart sabahı polisler tarafından basıldı. Matkap ve koçbaşıyla kapıyı kıran polisler, ev baskınına ilişkin uzun süre herhangi bir gerekçede bulunmadı, arama kararını tebliğ etmedi ve ev baskının kimin için gerçekleştirildiğini açıklamadı. Öte yandan evde bulunan ETHA emekçilerine gözaltı işlemi uygulandı. 

ON GÜNDE İKİNCİ EV BASKINI
Henüz on gün önce de ajansımızın çalışanlarının kaldığı ev yine, evde ikameti olmayan Ezgi Gürbüz için basılmış; koçbaşıyla kapı kırılmaya çalışılmıştı. Gözaltı sırasında Gürbüz darp edilmiş, özel harekat polisleri  ETHA çalışanlarını kriminalize etmeye yönelik sokakta antiproganda yapmıştı. 

'HİVDA SELEN İKAMET ETMEDİĞİ GİBİ EVE HİÇ GELMEMİŞTİR'
Ajansımızın avukatı Özge Boyoğlu, on gün sonra gerçekleşen ev baskınına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, polisler hakkında kamu davası açılmasını istedi. Boyoğlu, dilekçesinde şu hususlara dikkat çekti: "Müvekkilin evine silahlarla ve kalkanlarla giren İstanbul TEM Şube polisleri, yasadışı bir şekilde arama kararını göstermemeye devam etmiş, kimin hakkında gözaltı kararı olduğu bilgisini vermemiştir. Evde bulunanlar hakkında gözaltı kararı varmış gibi davranılmış ve evdekilerin üstlerini giyinmelerine dahi izin verilmemiştir. Evde bulunanların yoğun ısrarı sonucu, Hivda Selen'i gözaltına almak için müvekkilin evine gelindiği bilgisi verilmiştir. Hivda Selen, müvekkilin evinde ikamet etmediği gibi kendisi bu eve hiçbir zaman gelmemiştir.

'EV ARAMASI USULE AYKIRI YAPILMIŞTIR'
"Müvekkilin evi, başka bir soruşturma kapsamında henüz 10 gün önce, 27 Şubat 2024 tarihinde de aranmıştır. Evin 10 gün arayla aranması, mahallede ve komşularda tedirginlik yaratmaktadır ve müvekkille birlikte konutta ikamet edenler kriminalize edilmektedir. Dolayısıyla müvekkilin özel hayatının gizliliği ve konut dokunulmazlığı da ihlal edilmiştir. Vatandaşın, arama kararını okuyup inceleme yetkisi vardır. Anayasa'nın 20. ve 21. maddelerine göre, arama ancak usulüne uygun verilmiş hakim kararıyla yapılır. Ancak arama işlemi için gelen polislerce kararın müvekkile tebliği olabildiğince geciktirilmiştir. Arama işlemi esnasında odalar polisler tarafından tek tek aranmamış, her odaya aynı anda girilmiştir. Müvekkilin evinde yapılan arama usulüne uygun yapılmamış olup keyfi bir işlemdir."