18 Mayıs 2024 Cumartesi

AB istihbarat raporu: AKP, Suruç ve Ankara katliamları için IŞİD'i görevlendirdi

AB istihbarat birimi EUINTCEN tarafından 10 Ekim ve Suruç katliamına ilişkin açıklanan raporda, AKP'nin katliamları gerçekleştirmek için IŞİD çetesini özel olarak görevlendirdiği tespiti yer aldı. Raporda, Suruç ve Ankara katliamlarında ESP'nin hedef alındığına dikkat çekildi.

Ankara Gar Meydanında 10 Ekim 2015'te yaşanan katliam saldırısının AKP'nin talimatlarıyla IŞİD çetesi tarafından gerçekleştirildiğine dair istihbarat raporu ortaya çıktı.

Ahval'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği'nin (AB) istihbarat birimi EUINTCEN'in 13 Ekim 2015 tarihli bir raporu "çok gizli" ibaresiyle AB en üst düzey karar mekanizmalarına gönderdiği ortaya çıktı.

"Ön özet" ve "arka plan" ara başlıkları altında, IŞİD saldırısının hangi siyasi ortamda, hangi koşullar altına gerçekleştiği ayrıntılarla sunulan raporun "değerlendirme" bölümünde, 20 Temmuz 2015'te sosyalist gençlere yönelik Suruç katliamıyla Ankara katliamı arasında "devamlılık" bağı olduğu belirtildi.

SURUÇ VE ANKARA KATLİAMLARINDA ESP VE YÜKSEKDAĞ HEDEFTİ
Raporun değerlendirme kısmında şu ifadeler yer aldı:

"■ Ankara bombacılarının hedefinde ESP de vardı. ESP'nin kurucuları arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da bulunuyordu. Ankara saldırısı, 1 Kasım'da tekrarlanacak parlamento seçimleri için yapılan yoğun seçim kampanyaları ve hükümetin PKK'ye yönelik sürmekte olan şiddetli askeri harekatları sırasında gerçekleşti.

■ Suruç ve Ankara saldırıları arasında benzerlikler bulunmakta. Her iki bombalı saldırıda da kalabalıklara yönelik polis koruması yetersizdi ya da hiç yoktu. Her iki mitingde de ESP bulunuyordu. İki miting de Kürtlerle ilgiliydi. Hem Suruç hem de Ankara saldırısında şüpheli DAEŞ'ti...

ERDOĞAN VE DESTEKLEYEN GÜÇLER KATLİAMA KARIŞTI
■ Ankara'da Kürt barış aktivistlerinin yer aldığı bir mitinge yönelik bombalı saldırının sorumluluğu, muhtemelen Türkiye'nin Suriye ve Irak ile olan uzun sınırları boyunca faaliyet gösteren DAEŞ teröristlerinin üzerine kalacaktır. Fakat 1 Kasım'da gerçekleşecek genel seçimlerin yakınlığı, muhalefet partileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki sert hükümet politikalarını destekleyen güçlerin saldırıya karışmış olabilecekleri yönündeki şüpheleri artırdı.

■ DAEŞ hem Kürtleri hem de Türk devletini meşru hedefler olarak görmekte, bu da onun gözünde silahsız sivillere yönelik ölümcül saldırıları meşrulaştırmaya yeterli olmaktadır.

AKP IŞİD’İ GÖREVLENDİRDİ
■ Saldırının tarzı ve/ya biçimi (intihar bombacılarının kullanılması) DAEŞ'e işaret etmekte. (Ancak) Göstericileri taşıyan otobüslerde arama yapılmaması, devasa bir mitingde polisin neredeyse tamamen yokluğu gibi koşullar göz önüne alındığında, bu olayda AKP bünyesindeki güçlerin DAEŞ militanlarını özel olarak görevlendirdiğine inanmak için makul sebep var."