29 Nisan 2024 Pazartesi

Tutsağın yazdığı kitap kendisine verilmedi

Hasta tutsak Resul Kocatürk'ün yazdığı kitap, "okursa kafası karışacağı" iddiasıyla kendisine verilmedi. 

İktidarın tutsaklara yönelik düşman politikaları sürüyor. Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Resul Kocatürk'ün yazdığı kitap kendisine verilmedi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde yer alan Resul Kocatürk, gazeteci Hüseyin Aykol'a gönderdiği mektupta, yaşadıklarını anlattı. Kocatürk, mektubunda şunları belirtti: "İstanbul-Bakırköy 'hastane' hapishanesinde tutulduğum 22 gün boyunca karşı karşıya kaldığım uygulamaları ve tanıklıklarımı yazmış olduğum 'Tımarhanede 22 Gün-Çarmıhtaki Hasta Mahpuslar' isimli, Ocak 2024'te 1. baskısı yapılan kitabıma Kırıkkale F Tipi Hapishane idaresi tarafından el konuldu. Sakıncalı bulunarak el konulan bu kitabım, 2021 yılından itibaren 1. baskısının yapıldığı Ocak 2024 tarihine kadar en az 6 defa F Tipi Hapishane Mektup Okuma Komisyonu'nun denetiminden geçti ve her defasında bütün sayfaları 'görülmüştür' mührü basılarak onaylandı." 

Kocatürk, yayınevi tarafından gönderilen prova baskısının da "Hapishane Eğitim Birimi" denetiminden geçtiği ve kitaba "okunmuştur" mührü vurulduğunu aktardı. Kocatürk, "Defalarca kez denetimi yapılan ve herhangi bir sorun görülmeyen kitabım basılıp geldikten sonra hapishanenin aynı yöneticileri ve memurlarından oluşan Eğitim Kurulu tarafından 'sakıncalı' görülerek el konuldu" diye yazdı.

Kocatürk, kitabının kendisine verilmemesi gerekçesine dair de şunları belirtti: "El koyma gerekçesinin esası 'Hükümlünün iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştırılmasıymış…' Görünen o ki 'üst akıl' kendi yazdığım kitabı okursam kafamın karışacağına hükmetmiş ve beni benden korumak gibi eşi benzeri görülmemiş bir karara varmış. Tam bir Aziz Nesinlik hikâye diyeceğim ama o da muhtemelen 'bu kadar da olmaz' deyip şaşırır kalırdı bu işe. Neresinden bakarsak bakalım, hukuk dışı trajikomik (ya da absürt mü demeliydim bilemedim) bir durumla karşı karşıyayız. Üzerlerine kilit vurulmuş insanların yasal haklarını eğip bükerek işlevsiz hale getirip mağduriyet bir yönetimin baskısı altındayız. Basılan ilk kitabımı elime almak bir yana kapağını dahi görebilmiş değilim maalesef."