16 Mayıs 2024 Perşembe

Makbule Özer için İzmir'de açıklama

Hasta tutsak Makbule Özer için İzmir'de bir araya gelen Barış Annelei, Kürtlere uygulanan zulme tepki gösterdi. Açıklamada, "Yaşlı ve hasta annelerimizi rahat bırakın. Hastalıklarını evlerinde geçirsinler, cezaevlerinde değil. Makbule anne yalnız değildir, tüm anneler onun yanında" dedi. 

Barış Anneleri İnisiyatifi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği'nde bir araya gelerek Makbule Özer'in tutuklanması, hapishanelerde devam eden tecrit koşulları ve basın emekçilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Yapılan açıklamada sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Hak hukuk adalet" sloganları atıldı. Açıklamaya Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGETUHAYDER) üyeleri de katıldı.

'KÜRTLER İÇİN ADALET YOK'
Barış Annesi Behiye Yalçın, bu topraklara Kürtler için henüz adaletin gelmediğini ifade ederek "Makbule anne 82 yaşında. Cezaevine götürdüklerinde yürümekte bile zorlanıyordu. Bu yapılanın hiçbir kanunda yeri yok. Yaşlı ve hasta anneleri cezaevlerine götürerek onlara işkence ediyorlar, hakaret ediyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Eğer adalet varsa herkese uygulanmalı, sadece çetelere, hırsızlara değil. Kürt halkı için de adalet sağlansın ki biz de bilelim adaletin olduğunu. Türkiye'de Kürt halkı için adalet yok. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da yok. Bütün dünya Kürtler söz konusu olunca adaleti uygulamıyor. Zulmü, zoru, ağlamayı Kürtlere reva görmüşler" dedi.

Adalet Bakanlığı'na seslenen Yalçın, şu ifadelere yer verdi: "Adalet Bakanı'na sesleniyorum. Görevini yerine getir, adaleti sağla. Yaşlı ve hasta annelerimizi rahat bırakın. Hastalıklarını evlerinde geçirsinler, cezaevlerinde değil. Makbule anne yalnız değildir, tüm anneler onun yanında."

'ÖZGÜR BASININ YANINDAYIZ'
Daha sonra söz alan Barış Annesi Fehime Poyraz da hapishanelerde hak ihlalleri karşısında baş eğmeyeceklerini söyleyerek tutsaklar üzerindeki baskıları kabul etmediklerini dile getirdi. Poyraz, "Tutsaklar üzerindeki, kadınlar üzerindeki, gazeteciler üzerindeki bu şiddeti kabul etmiyoruz" diyerek geçtiğimiz günlerde tutuklanan Esra Solin Dal'ın çıplak arama işkencesine maruz kalmasına tepki gösterdi. Habere ulaşmanın hakları olduğunu vurgulayan Fehime, "Özgür basının arkasındayız, onları yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

'VAR OLDUKÇA SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'
Barış Annesi Peyruze Kurt ise Medya Haber TV ve Stêrk TV'ye yapılan baskına tepki göstererek "Medya Haber TV ve Stêrk TV bizim gözümüzdür, ezilen halkların hakkıdır. Kirli ellerinizi özgür basından çekin. Onlar ne kadar baskın yapsa da bizim gerçekleri görmemizi engelleyemezler. Bizi habersiz bırakamazlar. Ne kadar zulmetseler kendilerine ihanet ediyorlar. Biz var oldukça sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Esra Solin Dal'ın çıplak aramaya maruz kalmasına tepki gösteren Kurt, şöyle devam etti: "Zulüm eden ellerinizi bizden çekin, cezaevlerindeki çocuklarımızdan çekin, gazetecilerden çekin. Ayıptır, gazetecileri tutuklayıp çıplak arama yapıyorlar. Biz tüm bu zulümlerin karşısındayız."