19 Mayıs 2024 Pazar

'Türkiye Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne koyduğu çekinceleri kaldırsın'

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle birçok kentte yapılan açıklamalarda, çocukların uğradığı hak ihlallerinin artığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne koyduğu çekincelerin kaldırılması istendi.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla çok sayıda kentte, insan hakları örgütleri tarafından açıklama yapıldı.
 
DİYARBAKIR
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, gün dolayısıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi.
 
İHD yöneticisi Av. Ercan Yılmaz, Türkiye'de yaşayan çocukların büyük bir kısmının sözleşmeyle güvence altına alınan haklarının, hemen her gün onlarca kez ihlal edildiğine dikkat çekti. Yılmaz, "Türkiye'de eğitim alanlarında olması gerekirken fabrika ve sokaklarda ucuz iş gücü olarak çalıştırılan, savaşlardan ve çatışmalardan en çok etkilenen, yaşam hak ihlaline uğrayan, şiddet, istismar, zorla ve erken yaşta evliliklerle gelişim hakkı engellenen, yerinden edilmelerle mülteci konumuna sokulan, anadilde eğitim hakkı engellenerek öğrenim zorluğu ile karşı karşıya bırakılan milyonlarca çocuk bulunmaktadır" dedi.
 
Adalet Bakanlığının verilerini paylaşan Yılmaz, "Adalet Bakanlığının 2018 yılı Haziran verilerine göre, Türkiye'de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. ECPAT'in 2015 yılı Türkiye Raporu'na göre; çocuklar, Türkiye'de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturmakta, Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı işlenmektedir. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3. sırada olup TÜİK verilerine göre, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirilmiş, son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne olmuş, 2002'den bu yana ise 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yapmış, bu çocukların 15 bin 937'sinin 15 yaşın altında olduğu kayıtlara geçmiştir. Çocukların adalete erişim konusunda yaşadıkları engeller düşünüldüğünde gerçek sayıların resmi kayıtlar ile tespit edilen vakaların çok üstünde olduğu bir gerçektir" diye konuştu.
 
Cezaevinde anneleriyle kalan çocuklara değinen Yılmaz, "Çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili 2015 yılında 4, 2016 yılında 4, 2017 yılında ise 10 başvuru yapılmıştır. Türkiye'de 743 çocuk anneleriyle birlikte halen cezaevinde bulunmaktadır. Ebeveynleriyle ceza evinde kalmak zorunda olan çocukların üstün yararları gereği, ebeveynler tutuklama dışındaki tedbirlere tabi tutulmalıdır. (elektronik kelepçe, yurtdışına çıkış yasağı, haftanın belirli günleri imza atma gibi) Yine Pozantı ve Şakran cezaevinde yaşanan işkence, istismar ve kötü muamele uygulamaları devlet koruması altında dahi çocukların güvende olmadığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.
 
Yılmaz, anadillerinde eğitim görmeyen binlerce çocuğun "öğrenim zorluğu" ile karşı karşıya kaldığını belirterek, anadilde eğitimin konusu yapay ve geçici çözümlerle değil somut ve uluslararası standartlara uygun bir biçimde çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
Aladağ ve Kulp'ta bulunan yurttalar da çıkan yangından ölen çocukları hatırlatan Yılmaz, "Devletin aşırı güvenlikçi politikalarının yarattığı ihlallere en somut örnek, Silopi'de Muhammed ve Furkan kardeşlerin kendi evlerinde uyurken polis panzerinin evlerinin duvarını yıkması sonucunda hayatlarını kaybettikleri olaydır. Bu olay bölgede yaşayan çocukların kendi evlerinin içinde dahi güvenli bir alana sahip olmadıkları göstermektedir" dedi.
 
Yılmaz, Türkiye'de çocuk haklarının her alanda güvence altına alınması ve ihlallerin son bulması için yetkilileri sorumluluk almaya davet etti.
 
BATMAN
 
İHD Batman Şubesi de aynı konuya ilişkin dernek binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, İHD Batman Şubesi Eşbaşkanları Devran Yıldız ve Deniz Rümeysa Kaya'nın yanı sıra insan hakları aktivistleri katıldı. Açıklama yapan İHD Kadın Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Ercan Başar, Türkiye'de çocuk haklarının uluslararası sözleşmelere uygun hareket edilmediğini belirtti. Başar, "Çocuklar ile ilgili riskleri önceden tespit edecek ve riskleri önleyecek mekanizmalar ile politikalar henüz oluşturulmamıştır" diyerek uluslararası sözleşmelere uyulmasını talep etti.
 
ADANA
 
İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında kente dair "2018 Yılı Çocuk Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Berivan Aydemir, yaşanan ihlallere bakıldığında çocuklara yaşatılan trajedinin vahim boyutlara ulaştığının görüldüğünü belirtti.
 
Aydemir, kette 1 yılda yaşanan çocuk hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporda yer alan verileri şöyle aktardı:
 
-Taciz: 16'sı erkek çocuk olmak üzere toplam 46 çocuk.
 
-Reşit olmayan cinsel ilişki, 13'ü erkek çocuk olmak üzere toplam 475 çocuk.
 
-Çocuğun cinsel istismarı: 87'i erkek çocuk olmak üzere toplam 520 çocuk.
 
-Aile içi şiddet- kötü muamele: 105'i erkek çocuk olmak üzere toplam 260 çocuk.
 
-Adli olaylarda ölüm: 8'i erkek çocuk olmak üzere toplam 14 çocuk.
 
-Kasten yaralama: 661'i erkek çocuk olmak üzere toplam 1015 çocuk.
 
-Kayıp çocuk başvurusu: 68'i erkek çocuk olmak üzere toplam 214 çocuk
 
-İntihar: 1 erkek çocuk
 
-İntihara teşebbüs: 20'si erkek çocuk olmak üzere çocuk 338 çocuk
 
-Suda boğulma: 6'sı erkek çocuk olmak üzere toplam 7 çocuk
 
-Toplumsal olaylarda gözaltı: 33 erkek çocuk.
 
HATAY 
 
İHD İskenderun Şubesi de dernek binasında binalarında 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Hülya Ateş, hak ihlallerine ne çok çocukların maruz kaldığına dikkat çekti. "Çocuk cezaevleri kapatılmalıdır" diyen Ateş, çocukların her alanda şiddete ve cinsel saldırıya maruz kaldığının altını çizip, yetişkinlerin ellerini çocukların üzerinden çekmesini istedi.