5 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye, AKKA'yı askıya aldı

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Avrupa'da konvansiyonel askeri ekipmanlara sınırlama getiren AKKA'yı askıya aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nın (AKKA) uygulanmasını durdurdu.

8 Nisan'dan itibaren geçerli olacak kararda, "19/11/1990 tarihinde Paris'te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan 'Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma'nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, konu ile ilgili paylaştığı bilgilendirme notunda, konunun "AKKA'nın uygulanmasının askıya alınması" olduğunu belirterek "bunun çekilmek anlamına gelmediğini", geri alınabilir bir karar olduğunu savundu.

Türkiye'nin 1992 yılında taraf olduğu anlaşma Avrupa'da konvansiyonel askeri ekipmanların önemli bölümüne kapsamlı sınırlamalar getiriyor ve fazla silahların imha edilmesini şart koşuyordu.

Rusya 2023 yılında bu anlaşmadan çekilmişti.