8 Mayıs 2024 Çarşamba

Temelli: AKP politik kadınlardan korkuyor ve saldırıyor

HDP'nin tutuklu bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yarın görülecek duruşmasına da değinen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Bugün bu ülkede bir adalet krizi vardır. Yargı siyasete alet olmuştur, vesayet altındadır. Figen yoldaşımız direniyor. Bizler de direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu. Temelli, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 69 gündür açlık grevinde olana Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve partisinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven'i, hapishanelerde aynı taleplerle süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan kadın siyasetçiler Sebahat Tuncel ve Selma Irmak'ı selamladı.
 
Leyla Güven'in bedeniyle, iradesiyle, mücadele kararlılığıyla kararlığı ile direndiğini ve "Tecride son verin" diyerek Türkiye'ye seslendiğini belirten Temelli, "Bu sese kulak vermeyenler, savaş çığırtkanlığının değirmenine su veriyorlar" dedi.
 
TECRİT BARIŞA VE DEMOKRASİYE
 
PKK lideri Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmeye değinen Temelli, bu görüşmenin aile ziyareti olduğunun altını çizerek "Bu görüşme her hafta olması gereken bir hak. Bunca süre zarfında gasp edilmiş bir hak. 2 buçuk yıl sonra bir lütufmuş gibi sunuluyor. Bugün İmralı'da yaşanan hak gaspı meselesi tam da Türkiye'de ne denli bir insan hakları ihlalleri yaşadığını gösteriyor. Tecrit barışadır, demokrasiyedir. Türkiye tecrit altındadır" diye konuştu.
 
Öcalan'ın avukatlarının İmralı'yı ziyaret için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na 780 kez başvurduğunu ve her defasında bu başvurunun reddedildiğini hatırlatan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Açlık grevinde olan yoldaşlarımız meşru, haklı bir talebi dile getiriyorlar; Mutlak tecrit koşullarının sonlandırılması. Bu ülkeyi tecritten kurtarmak. Tecridin sonlanmasıyla ancak Türkiye'nin demokrasi ve barış yolu açılacaktır. Hukukun olmadığı yerde devletten de bahsedemezsiniz. Bugün devlet büyük bir kriz içinde ve çıkmaz sokaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kendisinin ve uluslararası yasaları çiğneyerek suç işlemeye devam etmektedir. CPT sorumluluğunun gereğini yerine getirmemektedir. Başta CPT olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin acilen bu soruna çözüm üretmesi gerekmektedir. Bu çağrıyı bir kez daha dile getiriyorum. Evet Yüksek Komiserlik ve CPT bir an önce harekete geçmelidir."
 
‘ÇÖZÜMÜN YOLU İMRALI'DAN GEÇER'
 
Temelli, Kürt sorununun demokratik yollardan tek çözümünün İmralı'dan geçtiğini de vurgulayarak muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu ifade etti.
 
"2013-2015 arasında bu devlet bunu idrak etmiştir. Ama 5 Nisan'dan sonra ağır tecrit uygulayarak Dolmabahçe Mutabakatı'nı yok sayarak bu ülkenin arış umutlarını öldürmeye çalışmaktadır. Buna izin vermeyeceğiz" diyen Temelli, iktidara seslenerek "Size rağmen, Türkiye halkları demokratik çözümü var edecektir. Bu ülkede barışı hakim kılacaktır. O yüzden bugün tecride karşı durmak demokratik çözüm arayışıdır, demokrasi ve barış mücadelesidir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, barış mücadelesini yükseltenler eninde sonunda tecridi kıracaktır" dedi.
 
GÜVEN'İN SAĞLIK SORUNLARI CİDDİ
 
Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlayan eylemlerin yayıldığına dikkat çeken Temelli, "Erbil Temsilcimiz sevgili Nasır Yağız, başlattığı grevin 56'ıncı gününde. 50'ye yakın cezaevinde 230'a yakın yoldaşımız süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde. 130 cezaevinde binin üzerinde yoldaşımız süresiz-dönüşümlü açlık grevinde" diyerek Güven'in ciddi sağlık sorunları başaldığını hatırlattı.
 
Güven'in ciddi kilo kaybı yaşadığını vurgulayan Temelli, kamuoyuna seslenerek "Gelin bu konuda inisiyatif alın, barıştan yana, demokrasiden yana sesinizi yükseltin, tecride karşı çıkın" çağrısında bulundu.
 
‘FİGEN YOLDAŞIMIZ DİRENİYOR'
 
HDP'nin tutuklu bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yarın görülecek duruşmasına da değinen Temelli, "Bugün bu ülkede bir adalet krizi vardır. Yargı siyasete alet olmuştur, vesayet altındadır. Figen yoldaşımız direniyor. Bizler de direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
AKP'nin politik kadınlara yönelik şiddetinin devam ettiğini vurgulayan Temelli, Mazlum Doğan'ın ablası Serap Mutlu'nun gözaltına alınmasına değindi ve "Neden? Annesinin cenaze törenine katıldı diye. Annesinin cenaze törenine katılmak, örgüt propagandası sayılıyor. İşte adalet krizi dediğimiz şey bu" dedi.
 
ORTADOĞU'DA SAVAŞ TEZGAHI KURUYORLAR
 
ABD'nin Suriye'den çekilemsine değinen Temelli, "Bütün dış güçler, Türkiye dahil oradan çıkmalıdır. IŞİD ve onun artıkları El Nusra gibi bugün İdlib'de var olan tüm çeteler bir an önce tasfiye edilmeli ve Suriye'nin geleceğine Suriye halkları karar vermeli" diye konuştu.
 
"Rojava'ya, Kuzey Suriye'ye saldırının arkasındaki gerekçe bu savaş politikalarıdır" diyen Temelli, AKP'nin savaş politikalarında ısrar etmesinin nedeninin savaş sanayisi olduğunu söyleyerk "O sanayiyi beslemek için Ortadoğu halklarına ve Kürt halkına savaşı dayatıyorlar. Buna son vermenin yolu barışa sahip çıkmaktır" diye kaydetti.
 
Savaş politikalarının ülke ekonomisini içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklediğini belirten Temelli, MHP'nin toplumun ruh sağlığının bozulduğuna ilişkin söylemlerine ise şöyle cavap verdi: "Her gün TV'lerde günde en az 2 saat konuşuyor, 300 kanaldan halka sesleniyor. İşte 31 Mart'ta bu sesi hep birlikte susturacağız. Sosyal yardım dağıtır gibi silah ruhsatı dağıtıyorlar. Silahlanma artıyor. Ekonomideki bu kötü gidişat aslında insanları ciddi anlamda geçim sıkıntısına sürüklüyor. Ekonomi küçülmeye devam edecek. Bu derin kriz koşulundan çıkmak yerine hala büyüklere masal anlatıyorlar, cari işlem azaldı diye övünüyorlar" dedi.
 
BİNALİ YILDIRIM İSTİFA ETMELİDİR
 
Yerel seçimlerle ilgili bugüne kadar 31 kentte halk oylamaları gerçekleştirdiklerini belirten Temelli, Binali Yıldırım'ın "Seçim siyaset değildir" sözüne ilişkin ise "Zaten meşru olmayan her yolu deneyen bir partinin üyesisiniz. Ama en azından kısa süredir yaptığınız Meclis Başkanlığı görevini bir an önce terk edin" diye konuştu.
 
"Kürt illerinde iktidara yürürken Türkiye'nin batısında da bu AKP-MHP ittifakından hep birlikte kurtulacağız. Demokrasi ve barış mücadelemizi yükseltmek, tecridi kırmak için seçimlerde üzerimize düşeni en güçlü şekilde hayata geçireceğiz" diyen Temelli, bu ülkeye özgürlük ve barış gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.