27 Temmuz 2024 Cumartesi

'Suruç katliamının cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz'

Suruç katliamı davasının 6. duruşmasında adaleti sağlamaya dönük taleplerin reddedilmesine tepki gösteren dava avukatları ve Suruç aileleri, kaç yıl geçerse geçsin adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Suruç katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden 6. duruşması ardından Suruç Aileleri ve avukatlar adliye önünde basın açıklaması düzenledi.

'CEZASIZLIKLA SONUÇLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
İlk sözü alan dava avukatlarından Sevda Özçelik Bingöl, 9. yılına yaklaşırken Suruç katliamı dosyasının ve Suruç ailelerinin, avukatlarının adalet arayışının devam ettiğini ifade etti. Tüm talepleri reddedilerek duruşmanın 5 Kasım'a ertelenmesine tepki gösteren Bingöl, "Suruç patlaması dosyası ülkemizin hem barış ve kardeşliğine, hem de demokratik geleceğine dair önemli sınavlardan bir tanesi ve bu dosyanın birçok toplumsal dosya gibi cezasızlıkla sonuçlanmasına biz dosyanın takipçileri, avukatları ve adalet arayışçıları olarak izin vermeyeceğiz" dedi.

'ADALET MÜCADELESİ HERKESE LAZIM'
Suruç Aileleri'nden Feti Aydın, adalet mücadelesinin herkese lazım olduğunu vurgulayarak, "Suruç için adalet, herkes için adalet demeye devam edeceğiz. Ne kadar taleplerimiz reddedilse dahi biz bu yolları yine arşınlayıp geleceğiz çünkü bizim adaletten başka sığınacağımız bir şeyimiz yok" dedi.

Mahkeme heyetinin ağzından "ret" dışında bir kelime çıkmadığını ifade eden Aydın, "Katillerin ortaya çıkarılması bu kadar mı zor? Kamera kayıtlarının ortaya çıkarılması bu kadar mı zor? Bu bir devlet sorunu. Bu sorunu adalet mücadelesiyle, dayanışmayla aşacağız" dedi.

'DEĞİL 9, 90 YIL GEÇSE DE SURUÇ İÇİN ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Dilan Kunt Ayan, Suruç katliamı dosyasında sürdürülen yargılamanın "tiyatro" olduğuna dikkat çekerek, 6 duruşma geçmesine rağmen faillerin hala yargılanmadığını vurguladı.

Ayan, "Bugün barbar IŞİD çetesini koruyanlar, 33 düş yolcusunu katledenleri koruyanlar bir yandan da geçtiğimiz hafta Kobanê kumpas davasında IŞİD barbar çetesine karşı dayanışma gösteren, bu iradeyi ortaya koyan, topyekun IŞİD'in yapmış olduğu tüm katliamları teşhir eden partimize, siyasetçilere 400 yılı aşkın cezalar verildi" ifadelerini kullandı.

"Değil 9 yıl, 90 yıl geçse bile Suruç için adalet demeye, IŞİD barbar çetesinin yapmış olduğu katliamları teşhir etmeye ve arkasındaki güçler ortaya çıkarılana kadar biz bu mücadeleyi DEM Parti olarak sürdüreceğimizi ifade ediyoruz" diyen Ayan, kasım ayında görülecek duruşmada da yine Urfa Adliyesi'nde olacaklarını kaydetti.

'ADALETİ SOKAKTA DİRENENLER SAĞLAYACAK'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, yargılamada yapılmak istenenin katliam ortaklarını açığa çıkarmak ve adaleti sağlamak değil sorumluların üstünü örtmek olduğunu vurguladı. Bu tiyatroyu yıllardır izlediklerini ifade eden Taşkıran, izlemekle yetinmediklerini, sokakta Suruç, Ankara, İzol ailesi, Şenyaşar ailesi, Roboskî ve tüm katliamlar için mücadele yürüttüklerini belirtti.

Taşkıran, şöyle devam etti: "Kaç yıl sürerse sürsün adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Eksilebiliriz, ama bir taraftan da çoğalıyoruz. Ülkede adaletsizlik o kadar derin ki halklarımızın öfkesi her an çok daha büyük adalet mücadelelerine kapı aralıyor. Adaleti biz mücadele edenler, sokakta direnenler sağlayacak."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Mahmut Tanal da dosyadaki hukuksuzluklara tepki göstererek, Suruç katliamı davasının takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.