30 Nisan 2024 Salı

'Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz'

Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde pek çok kentte basın açıklaması düzenleyen tabip odaları, "Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizin anılarını yaşattık, yaşatacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te 17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümü Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" ilan edilmişti.

TTB ve tabip odaları, "Sağlıkta şiddete karşı mücadele günü" kapsamında birçok ilde basın açıklamaları düzenledi. Dr. Ersin Arslan için ilk anma mezarı başında yapıldı. Anmada TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile Dr. Ersin Arslan'ın ailesi ve yakınları yer aldı.

İllerde yapılan basın açıklamalarında ise Dr. Ersin Arslan şahsında sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren sağlık emekçileri anıldı, sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadele sözü verildi.

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Sağlıkta şiddet istemiyoruz" slogan atılırken, "Sağlıkta şiddet sona ersin" pankartı açıldı. Yaşamını yitiren sağlıkçılar saygı duruşuyla anıldı. Basın metnini, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu.

İSTANBUL
İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul şubeleri de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çapa yerleşkesi önünde açıklama yaptı. Sağlık emekçileri tarafından, "Bu şiddet sona ersin" pankartının açıldığı açıklamada, şiddet sonucu yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğrafları ve karanfiller taşınarak, "Sağlıkta şiddet sona ersin", "Sağlıkta dönüşüm sona ersin" sloganları atıldı.

Saygı duruşuyla başlayan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, sağlık emekçilerine dönük şiddetin giderek artmasının AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm programıyla doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti. Ortak basın metnini Ayşen Yavru okudu.

ADANA
Adana Tabip Odası önünde çok sayıda sağlıkçının katılımıyla açıklama yapıldı. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, "Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur" dedi.

'SON 20 YILDA SAĞLIKTA ŞİDDET KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI'
İllerde okunan ortak basın açıklamasında, Antep'te görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün üzerinden 12 yıl geçtiği kaydedildi. Bu nedenle bugünün "Sağlıkta şiddete karşı mücadele günü" ilan edildiği ifade edilen açıklamada, son 20 yılda sağlıkta şiddetin korkunç boyutlara ulaşarak sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline geldiği belirtildi. Günde ortalama 50'den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığı belirtilen açıklamada, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasının ise bildirilmediğine dikkat çekildi.

'GERÇEK NEDENLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR'
"Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip kabul edilmesine rağmen, halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümlere yaklaşılmıyor. Sağlık Bakanlığı'nın uyarı ve çağrılara rağmen sağlıkta şiddetle alakalı halen herhangi bir ciddi adım atmaması, Dr. Ersin Arslan'ın ölümünden sonra olduğu gibi, yeterli olmayan yasal düzenlemelerle yetinmesinin nedeninin sağlıkta şiddetin sona erdirilmesine yönelik bir adım olmadığını, sistemi korumaya yönelik olduğunu biliyoruz" denilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın Beyaz Kod verilerini paylaşmaktan da kaçındığına işaret edildi.

'SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÇÖZÜMÜNE DÖNÜK ETKİN ADIMLAR ATILMIYOR'
Sağlıkta şiddetin çözümüne dönük etkin, sahici adımlar atılmadığı belirtilen açıklamada, iktidarın sağlık alanındaki meslek örgütü ve sendikalarla en küçük işbirliğinden dahi kaçınmasının da şiddeti bitirmeye yönelik ciddi bir irade olmadığını gösterdiği kaydedildi.

Sağlıkta dönüşüm programıyla hasta ve yakınlarının müşteri olarak görüldüğü, sağlık emekçilerinin ise gittikçe değersizleştirildiği dile getirilen açıklamada, "Sağlıkta şiddet bizi tüketen bu sistemin, hastalarla ve kendi aramızda oluşan sağlıksız iletişimin bir parçası haline gelmiştir. Ancak bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığının daha da geriye gittiğini istatistikler bize gösteriyor" denildi.

'SAĞLIKTA ŞİDDET YASA TEKLİFİ KABUL EDİLMELİ'
Sağlıkta şiddetin son bulması için sağlık sisteminin daha eşitlikçi şekilde yeniden inşasının zorunlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Bunun dışında sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak, bu zamana kadar çalışma ortamlarımızdaki şiddet sorununun çözümü için her alanda, her düzeyde emeğimizi ortaya koyduk. Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizin anılarını yaşattık, yaşatacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz! Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!"