28 Mart 2024 Perşembe

ÖHD: Tecrit sonlandırılmalı

İmralı'da başlayan tecridin yıldönümünde açıklama yapan ÖHD, tecridin derhal sonlandırılmasını istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İmralı'da kesintisiz ağır tecrit koşullarının başladığı 25 Mart 2021 tarihinin yıldönümünde tecride ve sürece ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÖHD Amed Şube binasında yapılan açıklamaya Asrın Hukuk Bürosu avukatları, ÖHD'nin Diyarbakır, İzmir ve Urfa şubesi yöneticilerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED) yöneticileri de katıldı.

Türkiye'nin kendi Cumhuriyet tarihinin sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşadığını söyleyen Rengin Ergül, "İktidar mevcut çoklu krizi, küresel krizler üzerinden tanımlayıp OHAL politikaları ile bastırmaya çalışadursun; yasallık zeminini tümüyle kaybeden siyasal iktidarın deprem sonrası ortaya çıkan insani kriz ile meşruiyet zemini de yeniden sarsılmıştır" dedi.

Ergül, yasallık tartışmasının tümüyle rafa kaldırıldığı İmralı F Tipi ada hapishanesinde Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar üzerinde mutlak iletişimsizlik haline bürünen tecrit uygulamalarının Kürt Sorununda çözüm ya da çözümsüzlük yaklaşımlarıyla doğrudan bağlantısı olduğunu söyledi.  Çözümsüzlük siyasetinin sürdürülmesinin her dönem tecridi ve krizi derinleştirdiğini vurguladı. Ergül, "İmralı'da Öcalan ile görüşme ve diyalog kanallarının açıldığı dönemler ise Türkiye'de Kürt sorunun barışçıl çözümünün tartışılabildiği ve demokrasi kültürünün yükseldiği dönemlerdir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi, İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) 2019 yılının Mayıs ayında yaptığı ziyaretin raporunu tam 15 ay sonra yayınladığını hatırlatan Ergül, "İmralı F tipi ada hapishanesi koşullarını insanlık dışı muamele olarak tanımlamış ve dış dünya ile bağlantı konusunda siyasal iktidara adım atması gerektiğini hatırlatmıştır.  Son olarak CPT 20-29 Eylül 2022 tarihleri arasında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında İmralı F Tipi ada hapishanesine de ziyaret gerçekleştirmiş ancak henüz raporunu açıklamamıştır" dedi. Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'tan tüm girişimlere ve başvurulara rağmen 2 yıldır hiçbir haber alamadıklarını ifade eden Ergül, devamında şunları söyledi : "24 yıldır İmralı F tipi ada hapishanesinde ağır tecrit koşulları altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan'dan kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı 25 Mart 2021 tarihli son telefon görüşmesinden bugüne haber alınamamaktadır.

Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak bu durumu kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. Bu itirazımızı ayrımcı infaz yasaları ve uygulamalarının kaldırılması, Sayın Öcalan'a uygulanan mutlak tecridin sonlandırılması ve yine Sayın Öcalan'ın yaşamına kastedilerek yasalaştırılan ağırlaştırılmış müebbet rejiminin sonlandırılarak Sayın Öcalan'ın tecrit edilmesine karşı fiziki özgürlüğünün sağlanması talebimizde ortaya koyuyoruz."