29 Nisan 2024 Pazartesi

Medet Serhat'ın mezarına saldırıya dair suç duyurusu

Katledilen avukat Medet Serhat'ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk örgütleri, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek suç duyurusunda bulundu.

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 1994 yılında katledilen avukat Medet Serhat'ın mezarına yönelik saldırıyı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklamanın Türkçesini ÖHD İstanbul Şubesi yönetiminden Eda Önal, Kürtçesini ise TOHAV Başkanı Numan Arıtürk okudu.

Mezarlıklara dönük saldırıların arttığına dikkat çeken Önal, saldırıların "iktidar tarafından düşman görülen kimliklere yönelik bir politikanın" parçası olduğunu belirti.

Mezarların toplumsal hafızanın bir parçası olduğunu belirten Önal, "Özellikle toplumsal hafızada yer alan kişi ve olaylar toplumun tarihsel süreçte yaşadıklarıyla bağlantılı olup bu tarihi herkese hatırlatan imgeler haline gelmektedir. Bu kişilerin mezarlarına yönelik saldırılar aynı zamanda toplumsal hafızaya saldırı niteliği de taşımaktadır. Medet Serhat tüm ömrünü hak mücadelesine adamış, barış ve sevgi dolu yüreğiyle cesaretini yanına alarak Kürt hak hareketinin önemli isimlerinden biri olmuştur" ifadelerini kullandı.

Önal, "Saldırıyı gerçekleştiren faillerin bir an önce yakalanması, olayla ilgili etkili bir soruşturmanın yürütülmesi ve faillerin cezalandırılması için sürecin takipçisi olacağız" dedi.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Medet Serhat'ın bürosunun Kürt hukukçular için hep bir öğrenme merkezi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Biz eğer bugün örgütlenebildiysek, Kürt hukukçular olarak TOHAV'ı ve ÖHD'yi kurabildiysek, bunun ilk önderidir Medet Serhat. Biz ilk toplantılarımızı onun ofisinde yaptık. O son derecede barışçıl bir insandı. Medet abi de Behçet Cantürk'ün avukatıydı. O dönem Özgür Gündem kurulmuştu. Özgür Gündem'in finansmanını sağladığı gerekçesiyle Behçet Cantürk'e çok büyük saldırılar vardı. Bir saldırı olacağı bekleniyordu aslında. Medet abiyi maalesef ki eşinin de olduğu bir araçta kıstırdılar ve bu kontra güçler katlettiler. Onlar hala hayatta. Onlar hala iktidarın yanında dolaşıyorlar. Mehmet Ağar gibi, Tansu Çiller gibi. Hiçbiri cezalandırılmadı. Ancak mücadelemizi sürdüreceğiz."

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi yöneticilerinden Naim Feyzullah Eminoğlu ise, "Geçmişinizi unutun diyorlar bize. Kürt halkına geçmişini unutturmaya çalışıyorlar. Özellikle Kürdistan'da pek çok mezar saldırılarıyla karşılaşıyoruz. Geçmişini unutan bir halk her şeyini unutur. Bugün devrimci avukatlık, halkın avukatlığını yapabiliyorsak bu 90'larda katledilen Medet Serhat, Faik Candan, Fuat Eroğlu gibi avukatların sayesindedir" dedi.

Avukatlar daha sonra Çağlayan Adliyesi'ne geçerek suç duyurusunda bulundular.