Köylülerden işgal yasasına karşı Meclis önünde buluşmaya çağrı

İşgal yasasına karış 3 Temmuz'dan bu yana Ankara'da nöbette olan köylüler kamuoyuna açık bir mektup yayınladı. Söz konusu yasanın orman, mera ve zeytinliklerin korunmasını sağlayan diğer yasaları delip geçtiği kaydedilen mektupta, "bu ülkemizin meselesidir" denilerek mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı. Öte yandan işgal yasası olarak tanımlanan yasa 14 Temmuz Çarşamba günü görüşülecek.
İşgal yasasına karşı mücadele sürüyor. Meclis'e gelen maden yasasının geri çekilmesi için 3 Temmuz'dan bu yana Ankara Cemal Süreya Parkında gece-gündüz nöbette olan köylüler, kamuoyuna açık bir mektup yayınladı.
'YAŞAMLARIMIZIN YOK EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ'
"Bu topraklarda doğduk bu topraklarda yaşamak istiyoruz" diyen köylüler, her şeylerini bırakıp, maden yasasının çekilmesi için Ankara'ya geldiklerini hatırlattı. 13 Haziran'da Meclis'e sunulan torba yasasına karşı mücadele ettiklerini söyleyen köylülerin mektubunda şu ifadeler yer aldı: "Bizim için özetle bu tasarı biz köylülerin yaşadığı toprakları madencilik faaliyetlerine açıyor. Orman, mera ve zeytinliklerimizin korunmasını sağlayan diğer yasaları delip geçiyor. İşin özü, bu yasa geçerse maden şirketleri istediği için topraklarımıza el konulacak. Zeytinlerimiz, köylerimiz zorla taşınacak. Bizleri göçe zorlayacaklar. İstemiyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Ormanlarımızın, meralarımızın, zeytin ağaçlarımızın, su kaynaklarımızın, yaşamlarımızın yok edilmesini istemiyoruz. Buna razı değiliz. Buna razı olmadığımız için Ankara'ya geldik.
'MADEN YASASI ÜLKE MESELESİ'
"Yasa tasarısı ilgili komisyonda kabul edilerek Meclis Genel Kurulunda havale edildi. 13 Haziran'dan beri yüzlerce köylü dört defa Ankara'ya geldik, taleplerimizi kamuoyuyla paylaştık, görüşmeler yaptık, derdimizi anlattık, yasayı istemediğimizi, razı olmadığımızı ifade ettik. Çaresiz kaldık. Nöbete başladık. Çünkü bu tasarı geçerse başımıza gelecekleri biliyoruz. Bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Yasa tasarısı geri çekilene kadar nöbetteyiz. Bu yasa başta biz köylüler olmak üzere tüm ülkemizin meselesidir. Dolayısıyla;
🔹Parti ayrımı olmaksızın tüm vekillerimizden sesimizi duymasını, bizleri görmesini istiyoruz. Tüm vekillerimizle görüşmeye, sözümüzü ifade etmeye hazırız.
🔹Tasarıyı Meclis'e sunan vekillerimizi başta olmak üzere ilgili tüm yetkililerden yasa tasarısını geri çekmelerini istiyoruz.
🔹Tüm siyasi parti temsilcilerini, sendikaları, sivil toplum örgütlerini nöbet alanımızı ziyaret etmeye bekliyoruz. Bizleri dinlemenizi istiyoruz.
🔹Tüm herkesten sosyal medyada paylaşımlar yaparak, eşinize dostunuza komşunuza anlatarak bu haklı sesi yaygınlaştırmanızı istiyoruz.
🔹Tüm yurttaşlardan, üyesi oldukları partilerin yöneticilerine taleplerimizi sahiplendiklerini ve bu yönde bir tutum alınmasını beklediklerini ifade etmelerini istiyoruz.
🔹Madenlerden etkilenen bölgelerin yöre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm yerel örgütleri taleplerimizi sahiplenmeye ve sesimizi duyurmaya çağırıyoruz.
🔹Ankara'da bulunmayıp bizlere destek olmak isteyen tüm sivil toplum kuruluşları, sendikaları, öğrenciler, emekliler, kısacası tüm yurttaşlardan bulundukları yerlerde sesimizi duyurmak için çalışmalar yapmasını bekliyoruz.
🔹Tüm taleplerimize rağmen vekillerimiz bizi görmez de bu yasa tasarısını Meclis Genel Kuruluna getirirse, o gün memleketimizin tüm köylüleri başta olmak üzere; havasını, suyunu, toprağını seven tüm yurttaşları tekrardan meclis önünden yapacağımız buluşmaya kitlesel olarak katılmaya çağırıyoruz."
ÇARŞAMBA GÜNÜ GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK
İşgal yasası 14 Temmuz Çarşamba günü Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Türkiye'nin dört bir yanından maden yasasının geri çekilmesi için çok sayıda kişi Meclis Dikmen kapısı önünde buluşacak.