27 Temmuz 2024 Cumartesi

Kobanê davası avukatları: Kumpası ifşa etmeye devam edeceğiz

Kobanê Kumpas Davası Savunma Avukatları, HDP'li siyasetçilere 400 yılı aşkın ceza verilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Verilen yüzlerce yıl ceza yok hükmündedir. Soruşturmanın en başından beri yargılanan siyasetçi arkadaşlarımızla birlikte olduğumuz gibi bundan sonra yürütülecek tüm hukuki süreçte kumpası ifşa etmeye ve boşa düşürmeye devam edeceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu bu mücadelede hep birlikte saf tutmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kobanê Kumpas Davası Savunma Avukatları, kararın ardından yazılı açıklama yaptı.

DAİŞ'in Şengal'de Êzidî halkına yönelik soykırım saldırısı, Êzidî kadınların kaçırılarak köle pazarlarında satılması ve Kobanê'ye yönelik DAİŞ saldırısına ilişkin bilgilerin hatırlatıldığı açıklamada, bu süreçte dayanışma çağrıları ve kitlesel eylemler yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Türk devletinin, kuşatma altındaki Kobanê kentine karadan ulaşılacak tek yol olan Suruç sınırındaki Mürşitpınar Sınır Kapısından insan ve malzeme yardımına izin vermemesinin ardından HDP MYK'sının 6 Ekim 2014 akşamı Twitter üzerinden sokaklara çıkma çağrısı yaptığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise 7 Ekim günü "Kobanê düştü düşecek" açıklaması yaptığı hatırlatıldı.

İktidarın Kobanê'nin düşmesini temenni ettiğinin görüldüğü bu açıklamanın ardından gerçekleştirilen eylemlere polis ateşli silahla saldırdığı ve paramiliter güçlerin saldırıları yaşandığı anımsatılan açıklamada, çoğunluğu HDP üyesi 37 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi hatırlatıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve HDP'li siyasetçiler hakkında 6 yıl açılan davada, 2700 civarındaki müşteki ve mağdura karşı işlendiği iddia edilen 5300 civarında suç isnat edildiği, 37 insanın öldürülmesine azmettirme, yağma, hürriyeti tahdit, yaralama, bayrak yakma, hırsızlık ve çocuk düşürtme suçlamaları yöneltildiği hatırlatılan açıklamada, "Siyasi saiklerle açılmış ve aynı saiklerle yıllardır sürdürülen bu davada, yine siyasi saiklerle bir karar verilmiştir. Mahkeme, HDP MYK'sı tarafından atılan iki adet tweet üzerine, halkı suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay, devletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenmiş suça yardım edildiğinden bahisle ise 16 ile 20 arasında değişen hukuk ve mantık dışı cezalara hükmetmiştir. 24 müvekkilimiz hakkında sadece Kobanê'yle dayanıştıkları için yüzlerce yıl cezaya hükmedilmiştir" denildi.

Türkiye'de devletin resmi ideolojisini korumak ve yaşatmak için siyasal iktidar tarafından geliştirilen güvenlik anlayışının sürdürülmesi amacıyla çok sayıda kanun çıkarıldığı ve özel yargılama biçimlerine başvurulduğu belirtilen açıklamada, "Cumhurbaşkanının HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması talimatı sonrası, HDP'li vekillere karşı başlatılan siyasi soykırım operasyonları ancak iktidarın güdümündeki hakim ve savcılarla mümkün olabilmiş, bugün de aynı sistematik saldırılar yargı eliyle devam ettirilmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Kobanê Kumpas Davası Savunma Avukatları'nın açıklamasında, AİHM kararları da hatırlatıldı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "HDP Eş Genel Başkanları, MYK üyeleri ve HDPli siyasetçilerin IŞİD vahşetine karşı Kobanê direnişi ve Kobanê halkıyla dayanışmak için yaptığı çağrı üzerine verilen yüzlerce yıl ceza yok hükmündedir. Türkiye hukuk tarihi açısından bile hukuki bir garabet olan bu yargılama ve karar, halkların vicdanında mahkum edilmiştir. Soruşturmanın en başından beri yargılanan siyasetçi arkadaşlarımızla birlikte olduğumuz gibi bundan sonra yürütülecek tüm hukuki süreçte kumpası ifşa etmeye ve boşa düşürmeye devam edeceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu bu mücadelede hep birlikte saf tutmaya çağırıyoruz!"