19 Mayıs 2024 Pazar

İHD: Tecridi kırmak için açlık grevindeki tutsaklar da tecritte

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi Hapishanelerinde açlık grevlerinde olan tutsaklara B 1, B12 vitaminleri verilmediğini, sağlık koşullarının kötü olduğunu ve ayrı hücrelerde tutulduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi Hapishanelerinde sürmekte olan açlık grevleri ile ilgili dernek binasında basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu. Onaran, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşaknı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile aynı talebi dillendiren süresiz açlık grevi eylemini sürdüren tutsakların olduğunu hatırlattı.
 
Tecridin insanın yalnızlaştırılması, diğer insanların yanı sıra özünden de uzaklaştırılması anlamına geldiğini vurgulayan Onaran, "Böylece kişiliği, düşüncesi, inancı soyutlanarak tamamen sistemin istediği şekle getirilmeye çalışılır" dedi.
 
"Hapishanelerde tecrit politikaları sürekli ve yoğun devam ederken bunun en net görüneni hücre hapsidir. 12 Eylül hapishanelerinde bile tecrit yani hücre cezası yine keyfi olarak disiplin cezaları biçiminde oluyordu Ancak 19 Aralık 2000 saldırısından sonra açılan F tipi hücre hapishaneleriyle birlikte tecrit bir ve üç kişilik olmak üzere sürekli hale getirildi" diyen Onaran, tutsaklArın haklarının da gasp edildiğini söyledi.
 
TUTSAKLARIN HAKKI GASP EDİLİYOR
 
Onaran, tutsakların yasal hakalrına ilişkin ise "Haftada bir kapalı görüş, ayda bir açık görüş, haftada bir telefonla görüşme gibi. Ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen mahpuslara ise Anayasanın eşitlik ilkesi çiğnenerek ayda biri açık biri kapalı olmak üzere  iki kez görüş yaptırılıyor. Bu hak mahpuslara yine keyfi bir şekilde verilen disiplin cezalarıyla kısıtlanıp, engellenebiliyor" diye belirtti.
 
PKK Lideri Abdullah Öcaaln'a İmralı Hapishanesi'nde keyfi şekilde ağır bir tecrit uygulandığını kaydeden Onaran, "Bu tecrit uygulaması hukuk garabeti olduğu kadar insanlık dışıdır" diye konuştu.
 
B1 VİTAMİN VERİLMİYOR
 
Leyla Güven olmak üzere, açlık grevindeki tüm tutsakalrın talebi olan tecridin kaldırılmasını isteyen Onaran, "Açlık grevine devam eden mahpusların, su, şeker, tuz ve hayati önem taşıyan B1 vitamini içeren B vitamin kompleksi ilaç talepleri karşılansın. Açlık grevi yapan mahpuslara uygulanan her türlü saldırıya son verilsin" dedi.
 
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi avukat Zeynep Ceren Boztoprak ise bağımsız birimler olarak hapishanelere ziyaret gerçekleştirdiklerini ve şuanda Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde 200'ü aşmış açlık grevi eylemcisi olduğunu belirtti. 
 
TUTSAKLAR AYRI HÜCREDE TUTULUYOR
 
Cezaevlerinde birçok hak ihlalinin yaşandığını ifade eden Boztoprak, "Düzce Hapishanesinde süresiz dönüşümüz açlık grevine giren kişileri ayırmışlar. Haklarında hücre cezası istemiyle disiplin soruşturması açmışlar ve şu anda açlık grevinde olan mahpuslar açlık grevinde olmayan mahpuslardan ayrı bir yerde tutuluyor" diyeerk bunun sağlık hakkı ihlali olduğunu kaydetti.
 
Boztoprak, "Bir çok cezaevinde B vitamini verilmiyor. Aslında cezaevinin kendisinin bunu temin etmesi gerekir. B1 Türkiye'de olmadığı gerekçesiyle verilmiyor. B12'yi de cezaevlerinde çoğu temin etmiyor. Hatta Şırnak Cezaevinde vekaletli avukat müvekkilinin açlık grevinde olduğu gerekçesiyle vitamin götürdüğü halde cezaevi idaresi vermeyi kabul etmiyor" dedi.
 
SAĞLIK KOŞULLARI GÖZETİLMİYOR
 
Açlık grevinde olan tutukluların tansiyon ölçümlerinin koğuşta yapılmadığını belirten Boztoprak, tansiyon ölçümlerinin koğuşta yapılması gerektiğine dikkat çekti. 
 
Boztoprak, şöyle devam etti:
"Mesele bizim açımızdan sadece politik değil, hukukidir de aynı zamanda. Bir ağırlaştırılmış hapis cezasıyla cezalandırılmış bir mahpusun yasadan kaynaklanan hakları vardır. Abdullah Öcalan'da böyle bir mahpustur. Aynı zamanda onun yanında kalan diğer mahpuslara da ayı uygulama devam ediyor. Bizler İnsan hakları savunucuları olarak hukukun uygulanmasını talep ediyoruz. İnfaz hukuku çerçevesinde avukat görüş hakkının aile görüş hakkının, telefonla görüş hakkının daha fazla ihlal edilmemesi için buradan çağrı yapıyoruz. Açlık grevcilerinde ancak ve ancak bu şekilde yaşam hakkı ihlaline maruz kalmasından kurtulacağını düşünüyoruz. Diliyoruz bu süreç içerisinde bir kayıp yaşanmaz."