5 Mayıs 2024 Pazar

Hukuk örgütleri: Avukatlar Günü'nü kutlamıyoruz

5 Nisan Avukatlar Günü'nde İstanbul Adliyesi önünde yan yana gelen avukatlar, avukatlara dönük saldırıların giderek arttığı bu süreçte Avukatlar Günü'nü kutlamadıklarını, adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Hukuk örgütleri, 5 Nisan Avukatlar Günü'nde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yan yana geldi. "Avukatlar gününde mücadeleyi yükseltiyoruz" pankartı açılan eylemde ortak açıklamayı Ezgi Önalan okudu.

Siyasi iktidarın 20 yılı aşkın süredir aşama aşama savunmayı etkisiz hale getirmeye çalıştığını belirten Önalan, toplumun tüm muhalif kesimlerine dönük yargı tacizinin avukatlar üzerinde de sürdüğünü ifade etti.

Yargının giderek siyasallaştığını, fikir ve düşünce özgürlüğü yok sayılarak yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve avukatın tutsak edildiğini, adil yargılanma hakkının yok sayıldığını kaydeden Önalan, avukatların takip ettikleri davalar ve müvekkilleriyle özdeşleştirildiğini dile getirdi.

'AVUKATLAR MESLEKİ FAALİYETLERİ NEDENİYLE YARGILANIYOR'
Geçen yıllar içerisinde takip ettikleri davalar ve mesleki faaliyetleri nedeniyle çok sayıda avukatın gözaltına alındığını, ÖHD ve ÇHD üyesi pek çok avukatın bu nedenle yargılandığını ve ceza aldığını belirten Önalan, şöyle devam etti: "Yakın dönemde haklarında tutuklama kararı verilen Şüheda Ronahi Çiftçi, Betül Vangölü Kozağaçlı, Seda Şaraldı ve Didem Ünsal; avukatlara dönük saldırıların halen güncel olduğunu göstermektedir. Adil yargılanma talebiyle 238 gün ölüm orucu eylemini sürdüren Av. Ebru Timtik, 27 Ağustos 2020 tarihinde ölüm orucu eylemi sebebiyle yaşamını yitirmiştir. Meslektaşımız ve bir önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM'in derhal tahliye kararına rağmen tahliye edilmemiştir. Yine, meslektaşımız ve seçilmiş Hatay Mv. Avukat Can Atalay hukuksuz bir yargılama neticesinde cezalandırılmış, hapsedilmiş ve Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen milletvekilliği düşürülmüştür."

'AVUKATLAR GEÇİM SIKINTISI NEDENİYLE HAYATINA SON VERİYOR'
Avukatların geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son verdiğini, haciz mahallinde saldırıya uğradığını belirten Önalan, son olarak 3 Nisan'da Van halkının iradesinin gasp edilmesine karşı yapmak istedikleri eyleme dönük saldırıyı hatırlattı.

Bu saldırılarla avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmak ve avukatların hedefleştirilmek istendiğini vurgulayan Önalan, "28 Kasım 2015'te katledilen meslektaşımız Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi'nin faillerinin yargılandığı dava 5 yıl sonra başlamış, yargı süreci failleri tespit etmekten ziyade, gizlemeye ve aklamaya yönelik, bilimsel raporları görmezden gelerek hazırlanan iddianameyle yargılama devam etmektedir" dedi.

'NEOLİBERAL POLİTİKALAR AVUKATLARI DA ETKİLİYOR'
Neoliberal politikaların avukatların yaşamını da doğrudan etkilediğini belirten Önalan, "Avukatlık büyük oranda serbest icra edilen bir meslek olmaktan uzaklaşarak işçi avukatlık biçiminde icra edilmekte, bunun sonucu olarak da çok ciddi genç avukat ve stajyer avukat sömürüsü yaşanmaktadır. Kadın avukatlar da mesleklerini icra ederken erkek egemen yaklaşımlara maruz kalmaktadır. CMK ücret tarifesi avukatların emeğinin karşılığının çok altındadır" dedi. Önalan, hapishanelerdeki tecrit ve hak ihlallerinin de devam ettiğine işaret etti.

'ADALET MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ'
Önalan, şöyle devam etti: "Meslektaşlarımızın faili meçhul cinayetlerle katledildiği, siyasal gerekçelerle tutuklandığı, adliye koridorlarında işkence ile gözaltına alınarak itibarsızlaştırıldığı, yoksulluğa ve güvencesizliğe terk edildiği bu koşullarda 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlamıyoruz. Siyasal iktidara çağrımızdır; insan hakkı ihlali gerçekleştirenlere karşı devlet tarafından gösterilen cezasızlık toleransına son verilsin, yasal siyasal faaliyetleri ve mesleklerini ifa ettikleri için tutuklanan, soruşturulan, gözaltına alınan tüm avukatlar, siyasetçiler ve gazeteciler derhal serbest bırakılsın. Bu vesileyle, bugün hala tutuklu bulunan meslektaşlarımız özgür kalana, adil bir yaşam inşa edilene kadar adalet mücadelesi vermeye devam edeceğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz."

2 gün önce avukatların Van halkının iradesinin gasp edilmesine tepki göstermek düzenlediği eylemde gözaltına alınan avukatlardan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, polis saldırısına tepki göstererek, "Bu coğrafyada Mahmut Esat Bozkurt hukuku uygulanıyor" dedi. Kendilerine ayrımcı bir uygulama yapıldığını, yerlerde sürüklendiklerini, avukatların yaralandığını, bir avukatın kalp krizi geçirdiğini ifade eden Keskin, devleti kendi iç hukukuna ve imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdı.

Eylem boyunca, "Devrimci avukatlar onurumuzdur", "Hepimiz Elçi'yiz, öldürmekle bitmeyiz", "Ebru Timtik ölümsüzdür", "Biji berxwedana Wan'e" sloganları atıldı.