5 Mayıs 2024 Pazar

Hüda Kaya: Din evrensel ahlaki değerlerinin adıdır

1. İslam ve Sol Çalıştayı'nda konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Din toplumsal, doğal, kurumsallaşmamış, markalaşmamış, iktidarcılığa ve tahakküme karşı insanlığın değişmez ortak evrensel ahlaki değerlerinin adıdır" dedi.
İki gün sürecek 1. İslam ve Sol Çalıştayı Balat'ta bulunan İnşa Kültürevi'nde gerçekleştirildi.
 
İlk günün ikinci oturumu öncesi müzik dinletisi verildi. Ardından CHP PM Üyesi Prof. Dr. Yüksel Taşkın, HDP Milletvekili Hüda Kaya, İlahiyatçı Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu ve CHP PM Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan'ın katılımıyla ikinci oturum başladı.
 
Çalıştayın 2. oturumunda ilk sözü KHK ile Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın aldı. Taşkın, 90'larda 'başkanlık genlerimizde var' denilseydi ciddi bir itirazın gerçekleşeceğini, ancak şimdi herhangi bir itirazın olmayışının tabloyu özetler nitelikte olduğunu dile getirdi. Ben Türkiye'de esas hegomanyanın milliyetçi-devletçi anlayış olduğunu düşünüyorum. Türkiyede devletçi milliyetçi sistem, toplumsal kesimlerin yararına değildir. Üretken olmayan emeğiyle geçinmeyen kesimlerim yükselmesine dayanan bir kesimdir bu. Yani toplumsal bir derdi ve yararı olmayan bir sistemdir. Bizim en büyük sorunumuz milliyetçi sağ anlayıştır" diye konuştu.
 
Herkesin herkesten öğreneceği şeyler olduğunu ifade eden Taşkın, "Her temas iz bırakır, zenginleştirir. Samimi bir biçimde yanyana gelme isteğimiz Gülen cemaati ve AKP hükümeti tarafından suikasta maruz bırakılıyor" dedi. 
 
İran devriminden örnek veren Taşkın, "İran Şii devriminde Abdukkerim Suruş gibi insanlar çıkmıştır ve şöyle söylemiştir; 'islamın işaret ettiği net bir doktrin yoktur' islamın belli ahlaki kaideleri vardır ve kendine göre rumici anlayışına dayalı islami politik bir anlayış oluşturdu. İslami solla haşır neşir olanlar için nacizane eleştirimdir. Tümden gelimci bir yöntem yerine tüme varımcı bir yöntem izlense daha doğru olacaktır diye düşünmekteyim" diye ifade etti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya da Türkiye gündeminde ilk defa böyle bir konunun tartışıldığını ve buna çok ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. "Önce hangi din diye başlarsak" diyen Kaya, "Kur'an'da geçen kavramlar yüzyıllar içerisinde çok ciddi anlamda tahrifata uğramıştır ve çarpıtılmıştır. Kur'an'daki kavramlar bugün 'Müslümanım, muhafazakarım' diyen insanların dilinde, gündeminde yoğun bir şekilde kullanılır, istismar edilir. Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil. Bu problemler son 16 yılda gelişen problemler de değil. Yüzyılların getirdiği virüslü bir zihniyetin bugün başımıza bela olmuş sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Örneğin; kafir, müşrik gibi kavramlar Kur'an'da kullanıldığı şekliyle İslam dünyasında kullanılmıyor. Kafir deyince dinsiz, ateist zannediyorlar ama hayır değil. Bütün bu ithamların tamamı dine inanan, dini yaşayan insanlar için 'bunlar bizden sorulur' diyen egemenleri ve bu zihniyete tabi olanları ifade eder. Öyle dinsiz imansızlar değildir bunların muhatapları" diye konuştu.
 
Şirk kavramının da bizzat dinden olan bir tanım olduğunu söyleyen Kaya, "Bunlar din dışı olan tanımlar değildir. Din eğitimleri verilirken, maalesef çarpıtılan en önemli kavramlar bunlar olduğu için insanlara bir mantalite çarpıtılması yaşatıldı. Her şey tersine dönüştürüldü. Bizatihi dini içinden kavramlardır bunlar. Bu bağlamda din toplumsal, doğal, kurumsallaşmamış, markalaşmamış, iktidarcılığa ve tahakküme karşı insanlığın değişmez ortak evrensel ahlaki değerlerinin adıdır. Din yani inanç devrimidir" dedi.