18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çocuk istismarını affeden düzenleme AKP'nin seçim vaadi

Çocuk istismarını affeden düzenleme AKP seçimlerden önce tekrar gündeme getirdi.
Çocuklara cinsel istismar suçlarında istismara maruz kalanın ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını öngören düzenleme yeniden gündemde. AKP'nin verilen cezalarla mağduriyet yaşandığı bahanesiyle raftan indirdiği "erken yaşta evliliklerden kaynaklanan cezaları affedecek" düzenleme ile hapishanede bulunan 10 bin kişi tahliye edilecek. Diğer partilerin desteğinin de alınması halinde hazırlanacak teklifin, yerel seçimler dolayısıyla Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor.
 
Çocuk istismarını yönelik suçların af kapsamına girmesi için, taraflardan birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranacak. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler bu düzenlemenin dışında tutulacağı belirtilirken, istismara maruz kalan çocuk yaşta evliliklerin yine tehdit yoluyla susturulmasının önüne nasıl geçileceği konusunda düzenlemede herhangi bir şey yok.
 
İktidarın, yandaşların ve havuz medyasının bir süredir çıkması için kampanya yürüttüğü düzenleme AKP tarafından Kasım 2016'da Meclis'e getirilmiş, ancak kadınların mücadelesi sonucu geri çekilmişti. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler" ifadeleriyle önergeyi savunmuştu.