29 Nisan 2024 Pazartesi

Çocuk istismarcısına verilen hapis cezası bozuldu, fail beraat etti

Üç kız kardeşe cinsel istismarda bulunduğu için 26 yıl ceza alan H.İ., Yargıtay'ın kararı bozmasının ardından yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Ailenin avukatı karara itiraz etti.

Adana'nın Kozan ilçesinde yaşayan H.İ., yeğeni olan üç kız kardeşe cinsel istismarda bulundu.

İstismara uğrayan T. Y., 2018'de annesine, 7 yaşından 15 yaşına kadar halasının eşi H.İ.'nin cinsel istismarına uğradığını söyledi. T. Y.'nin o dönem 6 yaşında olan en küçük kız kardeşi E.Y. de aynı kişinin bir süredir kendisine de cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Ortanca kız kardeş S.Y. de H.İ.'nin istismarına uğradığını anlattı. Anne C. Y. ertesi gün savcılığa şikayette bulundu.

3 AYRI SUÇTAN YARGILAMA TALEP EDİLDİ
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, 3 kız kardeşin ifadelerine dayanılarak failin "çocuğun cinsel istismarı", "sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yargılanması talep edildi.

H.İ. ise üzerine atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmeyerek, "Eşim benden boşanmak istiyordu ben ise istemiyordum. Şart koşmak için bu tür iddialarda bulunduklarını düşünüyorum. Mağdurlara yönelik bir cinsel istismarım olmamıştır. Suçsuzum" dedi.

Ailenin avukatı, mahkemeye S.Y.'nin beyanlarına itibar edilmesini engelleyecek akıl hastalığının olmadığı, olayı anlatımı, beden dili ve duygu durum arasında bir tutarsızlık gözlenmediği, beyanlarının kurgu olduğu yönünde bir izlenim oluşmadığına dair raporu ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın T.Y.'nin olaya bağlı olarak "travma sonrası stres bozukluğu" tanısı konulduğu, cinsel istismar nedeniyle ruh sağlığının bozulduğuna dair raporunu mahkemeye sundu.

TOPLAM 26 YIL HAPİS CEZASI
2019'un Mart ayında görülen karar duruşmasında mahkeme, faile, S.Y.'ye yönelik istismarı nedeniyle "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün, T.Y.'ye yönelik "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 10 yıl 5 ay, E.Y.'ye yönelik "çocuğun cinsel istismarı" suçundan ise 10 yıl 5 ay olmak üzere toplam 26 yıl hapis cezası verdi. H.İ.'nin avukatının itirazı üzerine karar Yargıtay'a taşındı.

YARGITAY KARARI BOZU
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi H.İ.'nin, toplanan deliller göz önüne alındığında "çocuğun cinsel istismarı", "sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarını işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraat verilmesini talep ederek kararı bozdu.

Bunun üzerine ilk cezayı veren mahkeme, H.İ'nin beraatine hükmetti. Aile ise avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.