27 Nisan 2024 Cumartesi

BİRTEK-SEN'e verilen ceza bakanlık önünde protesto edildi

BİRTEK-SEN'e "sendika değiştirme baskısı" iddiasıyla 1.5 milyon TL ceza verilmesi Çalışma Bakanlığı önünde protesto edildi. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Eğer bunu gerçek bir itirazla püskürtemezsek bugün BİRTEK-SEN'in başına gelen yarın iktidar yanlısı olmayan her sendika mali olarak çökertilir ve fiilen sendikacılık yapamaz hale gelir" dedi.

Urfa'da sendika seçme özgürlüğü ve insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnen Özak Tekstil işçilerinin örgütlendikleri BİRTEK-SEN'e "sendika değiştirme baskısı" iddiasıyla 1.5 milyon TL ceza verilmesi, Ankara'da bulunan Çalışma Bakanlığı önünde protesto edildi. Eyleme, Agrobay işçileri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Özgül Saki, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Özak Tekstil işçilerinin 80 gün boyunca, iş yerindeki baskıya, mobbinge, işten atmalara, kadın işçilere yönelik tacize, fabrika içinde kurulan ikna ve sorgu odalarına karşı kendi seçtikleri sendikada örgütlenmek için mücadele ettiğini dile getiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, bütün dünyanın duyduğu bu ihlalleri Çalışma Bakanlığı'na duyuramadıklarını söyledi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ SÖZ VERDİ
AKP iktidarı ve Çalışma Bakanlığının patrona karşı tutum alıp işçilerin hakkını savunması beklentisi içinde olmadıklarını ancak kağıt üzerinde bile olsa yetkililerin uymak zorunda olduğu yasaların olduğu ifade eden Türkmen, "Biz buna dikkat etmelerini bekliyoruz. Bugün Çalışma Genel Müdürüyle ve Çalışma Bakan Yardımcısıyla görüştük. Bütün anlattıklarımıza samimiyetle dinledi, hak verdi. Teftiş Kurulu Başkanı ile görüşeceğini, elinden geleni yapacağını söyledi. Umarım bu sözünü tutar" dedi.

'SÖZ KONUSU PATRON OLUNCA BÜROKRASİ HIZLANIYOR'
İşçilerin hak istediklerinde hemen işten atıldığını ve bakanlığa defalarca çağrı yapmalarına rağmen yanıt gelmediğini belirten Türkmen, "Ama Özak patronu direnişin üçüncü günü bakanlıktan teftiş istiyor, üç gün sonra teftiş yapılıyor, bir ay sonra rapor hazırlanıyor ve sendikamıza ceza veriliyor. Söz konusu patron olduğu zaman bürokrasi öyle hızlı işliyor ki teftiş geliyor, valilik yasak kararı getiriyor, kalkanlar, coplar hazırlanıyor" dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Bu cezanın sadece Özak işçilerine, BİRTEK-SEN'e verilmediğini belirten Türkmen, şöyle devam etti: "Kölelik düzenine boyun eğmeyen, insanca çalışma koşullarına karşı, sarı sendika düzenine karşı gerçekten işçilerin iradesiyle örgütlenen bütün sendikalara, bütün işçilere yönelik bir tehdittir. Eğer bunu gerçek bir itirazla püskürtemezsek bugün BİRTEK-SEN'in başına gelen yarın iktidar yanlısı olmayan her sendika mali olarak çökertilir ve fiilen sendikacılık yapamaz hale gelir. Bütün emek örgütleri ve siyasi partilere sesleniyoruz. Bu sadece bizim meselemiz değil. Buradaki işçi düşmanlığına, sendikal örgütlenme hakkını ortadan kaldıran bu hukuksuzluğa karşı mücadele eden işçilerin yanında durmazsanız haktan hukuktan bahsetmenizin hiçbir inandırıcılığı olamaz."

'DERDİMİZ ORTAK'
Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, "İşçilerin bağımsız iradesini oluşturan tekstil işçilerinin bağımsız sendikası BİRTEK-SEN'in yanında olmak bizim için bir onurdur. Mücadelelerinden öğreniyoruz, onları takip ediyoruz. Tazminatları verilmeden işten atılan Agrobay işçileri için, Lezita işçileri için buradayız" dedi.

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz ise, "Bugün buradayız çünkü derdimiz ortak. Hem Özak işçileriyle hem Agrobay işçileriyle hem de bugün buraya gelmese bile aynı sorunu yaşayan ve örgütlenmeye çalışan emekçi kardeşlerimizle birlikte bu baskılara karşı mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, bu saldırının sadece BİRTEK-SEN'e değil, tüm işçi sınıfına yapıldığını belirterek, "Emeklerinin karşılığını almak isteyen herkesle birlikte bu saldırıyı püskürtmek bizim sorumluluğumuzdur" dedi.