19 Mayıs 2024 Pazar

Beştaş: Cinsel istismar düzenlemesi AKP için kılıf

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP'nin çocuk istismarcılarını af getirecek düzenlemesine ilişkin Bakan'a "İktidarınızın çocuklara ilişkin sorumlulukların yerine getirilmemesi için hazırlanmış bir kılıf mıdır? dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, çocuk istismarını affedecek olan yasa tasarısını Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, Meclis'e araştırma önergesi vererek çocuk istismarlarına ve buna bağlı olarak kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine ilişkin etkin bir çalışma yürütülmesini istedi.
 
Türkiye'de Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin gerekleri yapılmamakta ve çocukların çok boyutlu bir sömürüye maruz kaldığını belirten Beştaş, "Son yıllarda okullarda, öğrenci yurtlarında/evlerinde ve hatta kendi evlerinde cinsel istismara maruz kalan çocuklar bu konuda hiç sesini çıkaramazken arada çıkan cılız seslerde susmaya mahkûm edilmektedir" dedi.
 
TOPLUMUN ADI İÇİN GELECEĞİNİ YOK EDİYORSUNUZ
 
Çocukluk döneminde maruz kalınan cinsel şiddetin paylaşılamdığını ifade eden Beştaş, bu konuda "Bizim evde olmaz yahut bizim toplumda olmaz" anlayışının etkili olduğunu belirterek "Topluma mal edilmek istenmeyen cinsel istismar vakaları toplumun adının kurtulması adına çocukları kurban etmeyi göze alan bir zihniyetin sonucu olarak son bulmazken, çocuklar çocukluk haklarından mahrum edilebilmektedir" diye kaydetti.
 
AKP'nin hazırladığı yasa tasarısının cinsel istismar ve tecavüz faillerinin çocuklar ile evlendirilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu ve çocuk istismarını meşrulaştıracağını ifade etti.
 
ANAYASA AKP'NİN KORUYUCU MELEĞİ
 
AYM'nin 3 yıl önce çocuklara istismarı düzenleyen ve yaş sınırı aramayan düzenlemenin muhalefetin yoğun çabaları sonucu engellendiğini hatırlatan Beştaş, "Üç yıl öncesinde tartışılan bu mevzunun yerel seçim öncesinde yeniden parlamentoya taşınmış olması, iktidar partisi mensuplarının ise söylemlerinde küçük kız çocuklarının erken yaşta evlenebilmesinin önünü açacak olan düzenlemeye üst perdeden destek vermesi son derece tehlikelidir" diye vurguladı.
 
"Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi demek, çocuklara yönelik cinsel istismar ve tecavüz vakalarının artması ve küçük kız çocuklarının erken yaşta evliliğe zorlanması anlamına gelmektedir" diyen Beştaş, cinsel istismarın üzerinin örtülmesi ve istismarcıların korunmasının istismarı artıracağını belirtti.
 
AMACINIZ NE?
 
Beştaş, AYM aykırı bu düzenlemenin Meclis gündemine getirlmesinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a da sordu.
 
AYM'nin verdiği karara ilişkin Bakan'a "İktidarınızın çocuklara ilişkin sorumlulukların yerine getirilmemesi için hazırlanmış bir kılıf mıdır?" diyen Beştaş, cinsel istismarın önünü açan bir düzenleme ile amaçlananın ne olduğunu dile getirdi.
 
Öngörülen yasal düzenlemenin af niteliğinde mi olacağını, kapsamını, kaç kişinin tahliye edileceğini soran Beştaş su konular hakkında da bilgi istedi:
 
- Size göre cinsel istismara uğrayan çocuklar yerine bu suçun failleri mi mağdur sayılmaktadır?
 
AKP ÇOCUKLARI CEZALANDIRIP İSTİSMARCILARI KORUYACAK
 
- Çocuğun maruz kaldığı cinsel istismar neticesinde faili ile evlendirilmesi failin aklanması çocuğun bir kez daha cezalandırılması anlamına gelmiyor mu?
 
- Bu düzenleme yasalaştığı vakit çocuklar cinsel istismara karşı tamamen korumasız hale gelecek olup cinsel istismar suçunu gerçekleştiren faillerin korunmasına ortak mı olacaksınız?
 
- Neden çocukların ve kadınların daha fazla mağdur olacağı düzenlemeler hayata geçirilmektedir?
 
AKP İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRIYOR
 
- Çocuğun maruz kaldığı cinsel istismar vakıalarının cezasız kalmasının toplumda kırılma ve infiale yol açacağını öngörüyor musunuz?
 
- Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde istismar ve tecavüz vakalarında büyük oranda artış olacağını öngörmüyor musunuz?
 
- Bakanlık olarak bu yasal düzenleme karşısındaki duruşunuz ne olacaktır? Çocukların yanında mı faillerin yanında mı olacaksınız?