27 Temmuz 2024 Cumartesi

AVEG-KON'dan Cumartesi Anneleri eylemlerini sahiplenme çağrısı

25 Mayıs'ta Cumartesi Anneleri'nin 1000. hafta eylemini gerçekleştireceğini duyuran AVEG-KON, "17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesiyle uluslararası kamuoyunu gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması ve sorumluların yargılanması için kayıp yakınlarının mücadelesini sahiplenmeye, Cumartesi Annelerinin 1000. hafta oturma eylemini Avrupa'dan desteklemek için yerli ve göçmen emekçileri 25 Mayıs'ta gerçekleşecek eylemlere katılmaya çağırıyoruz" dedi. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), gözaltında kaybedilen sevdiklerinin akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması için mücadele yürüten Cumartesi Anneleri'yle dayanışma çağrısı yaptı. Gözaltında kayıpları unutmamak ve hesap sormak için; 1000. haftasında Cumartesi Anneleri'nin onurlu mücadelesini büyütelim" başlıklı açıklamada, kayıp yakınlarının hiçbir saldırı karşısında geri adım atmadığı kaydedildi.

'KORKU YAYMAYA ÇALIŞIYORLAR'
İktidarlarını sürdürmek isteyen egemen sınıfların toplumsal muhalefete yönelik uyguladıkları gözaltında kaybetme saldırısının dünyanın birçok ülkesinde uygulandığı kaydedilen açıklamada, başta devrimci, ilerici kesimler olmak üzere, faşist, gerici devletlerin sömürü ve baskı rejimlerine karşı duran tüm muhalif kesimlerin bu saldırının hedefi olduğu belirtildi. Kirli savaş yöntemleriyle her yıl binlerce insanın devletin aparatları veya paramiliter çeteler tarafından kaçırılarak işkence ile katledildiği hatırlatılan açıklamada, "Toplumun her kesiminden sendikacı, işçi, öğrenci, hukukçu, yazar veya devrimciler tüm toplumsal muhalefetin susturulması için katledilip gizlice gömülüyorlar. Bu yönteme başvuran devletler, baskıya ve sömürüye dayalı sistemlerine karşı aktif mücadele içinde olan insanları gözaltına alıp kaybederek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmaya çalışıyor" denildi.

'CUMARTESİ ANNELERİ 1000. HAFTA OTURUMUNU GERÇEKLEŞTİRECEK'
Dünyanın birçok ülkesinde faşist gerici diktatörlükler tarafından uygulanan bu kirli yöntemle yüzbinlerce insanın katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu katletme politikası hala sürmektedir. Meksika'da 2020 yılı içinde 12 bini aşkın insan devlet güçleri veya devlet güçleri ile ilişki içinde hareket eden çeteler tarafından kaçırılarak kaybedildi. Kayıpların yaşandığı ülkelerden biri olan El Salvador'da 2020 yılında 1500'ü aşkın ve Ocak-Mart 2021'de ise 300'ü aşkın insan kaçırılmıştır. Kolombiya'da 28 Nisan 2021'de genel grevle başlayan vergi reformu karşıtı protestolarda 40'ın üzerinde insan devlet güçleri tarafından katledilirken, gözaltına alınan insanlardan 400'den fazlasının akıbeti bilinmemektedir. İlerici ve devrimci güçler ve kayıp yakınları bu insanlık suçunu teşhir edebildiği ve diktatörlüklerin bu saldırısına karşı toplumsal muhalefeti ve örgütlü mücadeleyi geliştirdiği oranda geri püskürtebilmiştir. Arjantin'de Plaza de Mayo Annelerinin on yıllara yayılan mücadelesi, Türkiye'de Cumartesi Annelerinin 1995 yılından bu yana süren ve 1000. hafta oturumunu gerçekleştireceği 25 Mayıs'ın öngünlerinde olduğu bu mücadele yol göstericidir" ifadeleri kullanıldı.

25 MAYIS EYLEMLERİNE ÇAĞRI
Açıklama şöyle devam etti: "Her hafta gözaltında kayıpların akıbetini soran, sorumluların yargılanmasını isteyen Cumartesi Annelerinin mücadelesi faşist şefliğin tüm saldırılarına rağmen sürmektedir. Cumartesi Annelerinin yürüttüğü bu uzun soluklu mücadele tüm engellemelere rağmen sesi boğulmak istenen, sömürülen, yok sayılan ve geleceği çalınan ezilen tüm kesimlerin mücadele onurunu büyütüyor. Ezilen tüm kesimleri ve mücadele kararlılığı gösteren devrimcileri ve sosyalistleri gözaltı ve tutuklama saldırıları ile sindirmeyi hedefleyen, Rojava ve Güney Kürdistan'ı her gün hava saldırıları ile bombalayarak işgalini genişletmeye çalışan faşist saray rejimi, Cumartesi Annelerini susturmak, işlediği insanlık suçunun üzerini örtmek için aylarca Galatasaray Meydanı'nı ablukaya almış, onların buluşmasını engellemeye çalışmıştır. Cumartesi Annelerinin, insanlarının ısrarlı mücadelesi sonucunda geri adım atarak, sınırlı sayıda bir grubun alana girmesine izin verilmektedir. Avrupa'da yaşayan göçmen emekçiler olarak bu haklı mücadelenin yanında olmak ve dayanışmayı geliştirmek zorundayız. Bundan dolayıdır ki, Avrupa'da çalışmalarını yürüten Konfederasyonumuz AVEG-KON, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesiyle uluslararası kamuoyunu gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması ve sorumluların yargılanması için kayıp yakınlarının mücadelesini sahiplenmeye, Cumartesi Annelerinin 1000. hafta oturma eylemini Avrupa'dan desteklemek için yerli ve göçmen emekçileri 25 Mayıs'ta gerçekleşecek eylemlere katılmaya çağırıyoruz!"