17 Mayıs 2024 Cuma

Ankara'da Atatürk Hastanesi'nin taşınmasına tepki

Hastanemi Kapatma Ankara Platformu, şehir hastanelerine taşınma işlemleri bugün başlayan Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önündeydi. Polis, platformun yapmak istediği basın açıklamasını engellemeye çalıştı.
Hastanemi Kapatma Ankara Platformu'nun, AKP'nin "prestij proje" ve "5 yıldızlı otel gibi" diyerek sunmaya çalıştığı şehir hastanelerine karşı yürüttüğü mücadele devam ediyor. Platform, bugün kapatılarak şehir hastanelerine taşınacak olan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeydi.
 
Açıklamaya SES Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası, Tüketici Hakları Derneği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, CHP Çankaya ve Altındağ ilçe örgütleri ve CHP Milletvekili Gamze Taşçıer ile Servet Ünsal katıldı.
 
Hastane önüne girişi engellenen platform üyelerinin tamamı içeri alınmazken, polis engelini fotoğraflamak da yasaklandı. Bu sırada yaşananları kayıt altına alan gazetecilerin fotoğrafları silindi. Yaşanan arbedenin ve milletvekilleri aracılığıyla yapılan görüşmenin ardından hastane önüne ulaşabilen kurum temsilcileri, tüm engellemelere rağmen açıklamayı gerçekleştirdi.
 
Kurum temsilcileri adına ortak açıklamayı okuyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şehir hastaneleri projesinin sağlık sistemine taban tabana zıt olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Atatürk Hastanesi bugün kapatılıyor. Bilkent Şehir Hastanesi'nin yolu yok. Bu hastane sağlık problemleri ortaya çıkaracak büyüklükte bir yapı olmasına rağmen var olan eski hastanelerimiz kapatılıyor. Daha önce açılışı ertelenen Bilkent Şehir Hastanesi'nin resmi açılış töreninin 15 Mart tarihinde yapılacağı anlaşılmaktadır. 9 Nisan 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler genel kurulunda oy birliği ile kabul edilen ve Türkiye'nin de altına imza koyduğu Tüketicilerin Uluslararası Anayasası niteliğindeki evrensel tüketici haklarından birisi sağlıklı bir çevrede yaşam hakkıdır. Bu temiz hava yeterli beslenme ve temiz su, daha çok yeşil alan temiz ve çağdaş bir kent ulaşılabilir sağlık merkezleri sağlıklı ve kaliteli altyapı hizmetlerinin sağlanması, tarihi doğal ve biyolojik zenginliğin korunması demektir. Bütün bunlara baktığımızda şehir hastaneleri projesi bu haklara taban tabana zıt bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık sistemimizi alt üst eden bir projedir. Bu projenin mali, ekonomik boyutu sağlık bütçemizde bir kara delik oluşturacaktır.''
 
'HASTANELERİMİZİ KAPATMAYIN'
 
Bugünden itibaren Atatürk Hastanesi'nin taşınacağını ve önümüzdeki haftalarda Numune ve Yüksek İhtisas Hastanesi'ne de sıra geleceğine dikkat çeken Tezcan, "Bu taşınma işlemlerinde de sorunlar vardır. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde daha önce yönetimsel kriz doğu şeflik sisteminin kalkması bu şehir hastanelerinde yeni bir yönetimsel krizin habercidir ulaşım ve hizmet açısından sorunlar vardır ve uyarılarımıza kulak verilmemiştir sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin düşünceleri dahi sorulmamıştır. Bu nedenle şehir hastanelerinden vazgeçin ve hastanelerimizi kapatmayın" dedi.
 
Karakuş'un ardından söz alan Taşçıer, kamu güvenliğini tehdit etmeyen bir biçimde önceden haber vermeksizin basın açıklaması yapmanın anayasal bir özgürlük olduğuna dikkat çekerek polisin engelleme girişimlerine karşı tepkisini dile getirdi. Taşçıer, "Bu ülkede yılbaşı gecesi Taksim Meydanı'nda, bu ülkenin can damarı olan bir yerde Suriye rejimine karşı Özgür Suriye Ordusu'nun eylemi görmezden gelen güvenlik güçlerimiz anayasal haklarını kullanmak için, tamamen vatandaşın menfaatine bir basın açıklaması yapmak için polis engeliyle karşı karşıya geldiler" dedi. Taşçıer, bu durumun Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna ilişkin olumsuz bir gösterge olduğunun altını çizdi.
 
Taşçıer, kapatılan hastanelerin altyapısında eksikler bulunan şehir hastanelerine taşınacağına, bunun bir seçim propagandası olarak kullanılacağını belirterek şunları söyledi:
"Peki biz aynısını hangi zamanda görmüştük? Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) açılışında. YHT'yi de seçime yetişsin diye alelacele açtılar, onlarca canımızı kaybederek bunun bedelini hep birlikte ödedik. Yine bahsedilen bir AnkaPark var. Oyuncakların güvenlik sertifikasının olmadığı iddiası ortadayken yine seçim öncesinde bu AnkaPark'ın açılacağı iddiasıyla endişe içindeyiz. Aynısını bugün şehir hastanelerinde yaşıyoruz. Biz yapılana karşı değiliz. Ancak dünyada çok açık bir gerçeklik var. 300'den fazla yatak sayısı olan hastaneler kullanılabilir değil."
 
Taşçıer, İngiltere ve Kanada'da şehir hastanelerinin kapatıldığını anımsattı. Taşınma işlemleri nedeniyle insanların randevu alamadığını, işçilerin belirsizliğe mahkum edildiğini kaydetti.