26 Nisan 2024 Cuma

Ağır hasta tutsak Özkan yine tahliye edilmedi

Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın yargılandığı davada yine tahliye kararı çıkmadı. Duruşma 10 Kasım'a ertelendi. 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993'te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesiyle ilişkilendirilen hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın yeniden yargılanma kapsamındaki davasının 27'nci duruşması Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Özkan ve avukatı Serdar Çelebi, Özkan'ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'ndeki Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinde katıldı.

Duruşmada savcı, Özkan'ın tutukluluk halinin devam etmesi ve Bahtiyar Aydın'ın öldürülesi nedeniyle yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında verilen beraat kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapmak isteyen Özkan, yaşadığı sağlık sorunları ve duyma zorluğu nedeniyle savunma yapamadı. Özkan, hasta olduğunu artık dosyada bir kararın çıkması gerektiğini söyleyebildi.

Avukat Serdar Çelebi de 8 yıl önce başlayan yeniden yargılanma dosyasında artık bir kararın çıkmasını beklediklerini belirterek, İzmir'de görülen Lice davasında müvekkiliyle ilgili olmadığını söyledi. Lice davasının sonuncunun beklenmesinin müvekkili için geç olacağına değinen Çelebi, "Lice davasında da görüldüğü gibi 26 yıla aşkın bir süredir cezaevinde olan müvekkilim Mehmet Emin Özkan'ın kendisine isnat edilen suçu işlemediği kesindir" dedi.

Mehmet Emin Özkan'ın sağlık sorunlarında değinen ve son olarak Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "hapishanede kalamaz" raporu verildiğini hatırlatan Çelebi, raporu dosyaya sunduklarını anımsatarak, "Artık bu mesele teknik bir mesele olmaktan çıktı, bu artık insani ve vicdani bir meseleye dönüştü. Müvekkilim tek başına ihtiyaçlarını gideremiyor ve işlemediği bir suçtan dolayı cezaevinde kalıyor. Özkan'ın ömrünün son demlerini ailesi geçirmesi lazım. Bunun için ceza infazının durdurulması lazım. İzmir'deki dosyanın sonucunun beklenmesine ömrü yetmeyecektir. Kaldı ki infazın durdurulması kesin bir hüküm değil, infaz durdurularak yargılanmaya devam edilebilir. İşlemediği bire suçtan dolayı yıllardır cezaevinde tutulması bir fırsat varken, bunun yüzüne söylenmesi lazım. ‘Biz bir yanlış yaptık, infazını durduruyoruz' denmesi eve gönderilmesi lazım. Yoksa geç olabilir" dedi.

Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Özkan'ın ceza infazının devamı yönünde karar vererek duruşmayı 10 Kasım'a erteledi.

Karara şerh düşen üye hakim, Özkan'a Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin verdiği "cezaevinde kalamaz" raporuna işaret etti. Şerh düşen hakim, Özkan'ın cezaevinde kalan süre dikkate alınarak, adli kontrol tedbirinin de yargılamada beklenen yararı sağlayacağını ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.