6 Mayıs 2024 Pazartesi

Af Örgütü: ABD sivillerin ölümüne ilişkin soruşturmadan kaçıyor

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye'den çekilmeye başladığı bir zamanda bile, Rakka'da ve diğer yerlerdeki yüzlerce sivil ölümüne ilişkin esaslı bir soruşturma yapma sorumluluğundan kaçınıyor.
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, ABD öncülüğündeki Koalisyon'un bugün Suriye'den "planlı bir şekilde geri çekilme sürecini" başlattığını açıklaması değerlendirdi.
 
Maalouf, "ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye'den çekilmeye başladığı bir zamanda bile, Rakka'da ve diğer yerlerdeki yüzlerce sivil ölümüne ilişkin esaslı bir soruşturma yapma sorumluluğundan kaçınıyor. Bu son derece vahim bir durum" dedi.
 
Koalisyonun, bombardımanlarından geriye kalan yıkımı utanıp sıkılmadan görmezden geldiğini, sivillere verdiği zarar yetmezmiş gibi, Koalisyonun hiçbir onarım veya tazminat sağlama niyetinin olmadığını açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Maalouf, "Koalisyon hayatta kalanların yaralarına tuz basıyor" dedi.
 
Maalouf "Uluslararası Af Örgütü savaşın sona ermesinden bu yana defalarca Rakka'ya gitti. Savaştan hayatta kalan yüzlerce kişiyle sahada görüşmeler gerçekleştirildi. Koalisyon hayatlarını yeniden kurmaya çalışan bu kişilerden değil herhangi bir destek vermek, onlarla iletişime dahi geçmemişti" diye belirtti.
 
"Koalisyon'un Rakka'daki savaşı, komşu ülke Irak'ın Musul kentinde yürüttüğü askeri harekatın yavaşlamasıyla birlikte başlamıştı. Koalisyon, Musul'da sebep olduğu yıkım ve cezasızlık mirasından ders çıkarmalıydı" diyen Maalouf, "Koalisyon, Irak'ta yaptığı hatalardan ders çıkarsaydı Rakka'daki korkunç yıkım engellenebilirdi. Geride bu denli geniş çaplı bir sivil yıkım bırakılması, Koalisyon'un ileri sürdüğü değerlerle çelişen bir insani rezalettir" diye kaydetti.