19 Mayıs 2024 Pazar

'800'e yakın bebek cezaevinde'

İHD Adana Şubesi, hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yaptı. Eylemde konuşan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 800'e yakın bebeğin cezaevinde olduğunu aktardı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri eylemde bu hafta Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan epilepsi hastası Selami Keleş'in durumuna dikkat çekildi.
 
İnönü Parkı'nda yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) ve Keleş'in annesi Güzel Keleş'in ailesi de katıldı.
 
"Hasta mahpus Selami Keleş serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganı attı. Eylem öncesinde Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı üyeleri, Gergerlioğlu ile bir araya gelerek, yaşadıkları mağduriyeti aktardı. Polisin alandan uzaklaştırmak istediği vakıf üyeleri engellemeye rağmen eyleme destek verdi.
 
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin Türkiye demokrasisinin de hangi düzeyde olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevine değinen Demiray, eylemdeki tutukluların düzenli sağlık kontrolünden geçirilmediği, yeterli düzeyde sıvı ve B1 vitaminlerinin verilmediğini bunun da yaşam hakkını riske sokan bir durum olduğunu söyledi. Demiray, tutukluların talebinin kabul edilmesi yani PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etti. 
 
'KELEŞ'İN İLAÇLARI VERİLMİYOR'
 
Hasta tutuklu Keleş'in sağlık durumuna dikkat çeken Demiray, Keleş'in cezaevinde hastalandığını ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi edildiğini ancak burada kendisine verilen ilaçların cezaevi idaresi tarafından kendisine verilmediğini söyledi. Keleş'in ilaçlarının kendisine verilmesini talep eden Demiray, "Bizler insan haklar savunucuları olarak yetkilileri ve kamuoyunu ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan hasta mahpus Selami Keleş'in tedavisinin düzenli yapılması ve ilaçlarının düzenli verilmesi ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması ve özgürlüklerine kavuşmaları için duyarlı olmaya ve bir an evvel çözüm üretmeye çağırıyoruz" dedi.
 
İNSANLAR CEZAEVİNE İNSANLAR DOLDURULUYOR
 
Daha sonra konuşma yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yapılan başvuruların yüzde 80'inin cezaevinde yaşanan sağlık problemlerine ilişkin olduğunu söyledi. "Yaşlı mısın, hasta mısın, hamile misin ve bebek misin? bakılmadan insanlar cezaevlerine dolduruluyor" diyen Gergerlioğlu, binlerce hasta tutuklunun cezaevinde olduğunu hatırlattı. 
 
800 BEBEK CEZAEVİNDE
 
Tutukluların devletin güvencesi altında olduğunu ve tedavilerinin engellenmesinin ise devletin ayıbı olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, cezaevlerinde 800'e yakın bebeğin bulunduğunu aktararak, hapishanelerin bebekler için uygun olmadığını vurguladı. Hastaneye geç sevk edildiği için yaşamlarını yitiren hastalar olduğunu aktaran Gergerlioğlu, "Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde daha 6 ay önce, Nesrin Gençosman, 15 gün kadar geç sevk edildiği için tedavi edilebilir zatürree hastalığından öldü. 6 aydır onun hakkında soru önergesi verilmişiz, dosya açmıyor" dedi.
 
'HAMİLE KADINLAR CEZAEVİNDE KALAMAZ'
 
5275 Sayılı Yasa ile hamile kadınların tutuklanmaması gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, ancak çok sayıda hamile kadının tutuklandığını bunların da ya düşük ya da erken doğum yaptıklarını bu durumda da birkaç saat sonra cezaevine geri götürüldüklerini aktardı.
 
'MAZLUMA KİMLİĞİNİ SORMAYIN'
 
Furkan Eğitim ve Hizmet Vakıf Kurucu Genel Başkanı Alparslan Kuytul ve vakıf yöneticisi Ali Alagöz'ün, savcının itirazı üzerine yeniden tutuklanmasına tepki gösteren Gergerlioğlu, "Mazluma kimliği sorulmaz. Bu toplumda her kesimden olabilirsiniz. Siz siz olun zulme uğrayanın kimliğini sormayın. Kim olursa, olsun zalime karşı mazlumdan yana olun. Ülkemizde ancak demokrasi, insanları ve adalet böylece tesis edilir" ifadesinde bulundu.
 
Açıklama 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.