29 Nisan 2024 Pazartesi

6 yıl geçti: Rabia Naz'a ne oldu

11 yaşında katledilen Rabia'nın katilleri altı yıldır korunuyor. Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini söyleyen Vatan'ın adalet mücadelesi AKP'lilerin devreye girmesiyle engelleniyor. Rabia'nın katledilişinin 6. yılında baba Vatan, "O dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katilleri bizzat biliyor. Ayrıca Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bizzat katille 2 defa cep telefonundan arayarak görüşme yaptı. Bunu biz net olarak biliyoruz" dedi ve katillerin artık yargılanmasını istedi. 

Giresun'da 11 yaşında katledilen Rabia Naz Vatan'ın katilleri altı yıldır korunuyor. Eynesil'de 13 Nisan 2018'de evinin önünde ağır yaralı bulunan Rabia, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Rabia'nın ölümüne ilişkin intihar ya da yüksekten düşme öne sürüldü. 

AKP'LİLER OLAYIN ÜSTÜNÜ ÖRTTÜ
Baba Şaban Vatan, "Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü" dedi. Rabia'nın katilinin AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle korunduğunu belirten baba Vatan, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini söyledi.

6 YILDIR ADALET MÜCADELESİ VERİYOR
Baba Vatan, altı yıldır kızının katillerinin açığa çıkarılması ve yargılanması için mücadele ediyor. Defalarca kez susması için tehdit edilen baba Vatan, katilleri koruyan bakanlardan savcılara, AKP'li milletvekillerine karşı savaşıyor. Baba Vatan'ın sesini duyuran ve katliamı ülke gündemine taşıyan gazeteci Metin Cihan sayısız tehdit aldı. Baba Vatan'la röportaj yapan gazeteciler Canan Coşkun, Kazım Kızıl gözaltına alındı. 

SAVCI OLAYI AYDINLATMADI
28 Ağustos 2018'de Trabzon Adli Tıp Kurumu'ndan bedensel travma sonucu ölüm gerçekleştiği görüşüyle adli tıp raporu geldi. Vatan'ın başvurusuyla Hacettepe Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporda ise olası ölüm sebebinin araç çarpması olduğu belirtildi. Fakat Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hacettepe Üniversitesi'nden alınan raporda ölümün nedeninin yüksekten düşme sonucuyla meydana geldiği iddia etti. Savcı dosyaya ilişkin yayın yasağı getirdi ve metruk evin ahırında bulunan DNA örneğinin Rabia Naz'dan alınan örneklerle karşılaştırılması talebinin de savcı tarafından işleme alınmadığı sonradan ortaya çıktı.

VATAN AKIL HASTANESİNE YATMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ
Vatan, 2019 yılında gözaltına alındı. Kamuoyunda oluşan tepkinin ardından açıklama yapmak zorunda kalan Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu olayın gözaltı olmadığını öne sürdü. Baba Vatan'ın psikiyatrik sorunları olduğunu iddia eden başsavcılık gözaltının cezai ehliyeti olup olmadığının tespiti için gerekli bir zorunluluk olduğunu öne sürdü. Gözaltına alınan Şaban Vatan, ifade işlemlerinin ardından devlet hastanesi psikiyatrı bölümüne sevk edildi. On dakika muayenede kalan Vatan hakkında rapor hazırlayan doktor, ruh ve sinir hastalıkları hastanesine sevk edilmesine karar verdi. Hayatında hiç psikiyatr tedavisi görmeyen Vatan, kızının ölümünden sonra yatmadığı bir özel hastanede yatmış gibi gösterildi. Vatan hakkında verilen bu karara gerekçe olarak ise Eynesil İlçesi Eski Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin şikayetleri gösterildi. 

DELİLLERİN KAYBEDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
17 Temmuz 2019'da Rabia Naz cinayetine ilişkin olarak Meclis'te araştırma komisyonu kuruldu. Rabia Naz'ın ölümüne ilişkin kamera kayıtlarının silindiği ortaya çıktı, Rabia Naz'ın üzerinde talaş parçalarının bulunduğunu beyan eden ambulans şoförü de ifadesini değiştirdi. 7 Temmuz 2020 tarihinde Meclis Araştırma Komisyonu Rabia Naz'ın ölümüne ilişkin raporunu tamamlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu. CHP ve HDP'li vekillerin muhalefet şerhi koyduğu raporda olay yeri inceleme ekiplerinin gerekli özeni göstermediği, delillerin kaybolduğu, otopsi sürecinde eksiklikler bulunduğu tespiti yapıldı. Raporda ise "Soruşturma sürecine müdahaleyi doğrulayacak bilgi yok" denildi.

DOSYADA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
Meclis'te raporun görüşülmesinin ardından savcılık, Rabia Naz dosyasında takipsizlik kararı verdi. Katillerin korunduğunun altını çizen Vatan, "Artık devletin en üst kademesinde olan herkes bu durumun tüm detayını biliyor. O dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katilleri bizzat biliyor. Ayrıca Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bizzat katille 2 defa cep telefonundan arayarak görüşme yaptı. Bunu biz net olarak biliyoruz. TBMM'de kurulan komisyonda olayın örtbas talimatını veren dönemin eski bakanını korumak için her şeyi yaptılar. Bugün kendisi milletvekili dahi değil hala yargılamıyorlar. Hakkında soruşturma devam ettiği halde hala bir işlem yapmıyorlar. Rabia Naz 11 yaşında küçücük bir çocuktu. Onu bizden koparıp aldılar. Onu arkadaşlarından koparıp aldılar. Hepimizin içinde kanayan yarasıdır Rabia Naz. Bir nebze olsun içimize ferahlık verecek olan adaleti istiyoruz. Hiçbir annenin babanın evlat acısını dindirecek çare yoktur ama adalet herkesin ihtiyacıdır. Kızımızın artık bu saatten itibaren ruhu huzura kavuşsun. Onun hakkında türlü iftiralar attılar, her türlü yalanı söylediler. Katilleri korumak için bütün vicdansızlığı yaptılar. Artık gereği yapılmalı, katiller hak ettiği cezayı almalıdır. Bu ülke hukuk devleti ise katiller hak ettiği cezayı almalıdır. Bu ülke hukuk devleti ise yeni dönem Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç, 'eğer ki bu ülke hukuk devletidir' diyorsanız katiller yargılanarak hak ettiği cezayı alsın" dedi.