29 Mart 2024 Cuma

3 kentte ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan için eylem

3 kentte 84 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan hak savunucuları, Özkan'ın sayılı günleri kaldığına işaret ederek derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hak savunucuları ve tutsak yakınları, İstanbul, İzmir ve Ankara'da Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan 84 yaşındaki 27 yıllık ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekti ve durumu giderek ağırlaşan Özkan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi 574'üncü F oturmasını şube binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Cumartesi Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını Hatice Onaran okudu.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu 272'nci hafta eyleminde eski Sümerbank önünde bir araya geldi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını şube başkanı Zafer İncin okudu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 446'ncı hafta basın açıklamasını İHD Ankara şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Sevil Turgut okudu. Eyleme, HDP milletvekili Kemal Bülbül ve çok sayıda kişi katıldı.

'HAPİSHANELER ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ'
Yapılan ortak açıklamada, hapishanelerin tutsaklar için çekilmez hale gelen koşullarının depremle daha da ağırlaştığı kaydedildi. Hastalık ve yaşlılık gibi durumlarda bile özellikle politik tutsaklara dönük düşmanca tutumun sürdüğü dile getirilen açıklamada, bu nedenle hapishanelerin ölüm evine dönüştüğü vurgulandı.

"Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumaya yarar önlemleri almak zorunda olan devlet yetkililerine sorumluluklarını hatırlatıyor, mahpuslara yönelik hak ihlalleri konusunda topluma duyarlılık çağrısında bulunuyoruz" denilen açıklamada, hakkında yeniden yargılama kararı verilmesine rağmen infazı durdurulmayan 27 yıllık ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumu kamuoyuyla paylaşıldı.

'HAPİSHANEDE KALAMAZ' RAPORLARINA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR
Özkan'ın ileri derecede kalp, KOAH, tansiyon, troid, böbrek, Alzheimer ve demans hastası olduğu ve beyninde kist bulunduğu kaydedilen açıklamada, Özkan'ın ileri derecede kemik erimesi yaşadığı da belirtildi. Özkan'ın yürüyemediği, konuşamadığı, ileri derecede unutkanlık, görme ve duyma problemi yaşadığı ifade edilen açıklamada, yaşamını tek başına idame ettiremediğine de işaret edildi.

Hapishanede 5 kez kalp krizi geçiren Özkan'ın hastanelerin verdiği "hapishanede kalamaz" raporlarına rağmen ATK raporları gerekçesiyle tahliye edilmediği ifade edilen açıklamada, Özkan'ın hiçbir kişisel ihtiyacını gideremediğinin altı çizildi.

Özkan'ın sevk edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde psikiyatri, nöroloji ve kardiyoloji bölümlerinin Özkan'ın "sürekli hastalık ve demans" durumunda olduğuna ilişkin raporları hatırlatılan açıklamada, raporlarda Özkan'ın cezasının infazının ertelenmesi gerektiği, aksi takdirde ölüm riski olduğu belirtildiği vurgulandı.

HASTANE SEVKLERİ KELEPÇELİ YAPILIYOR
Özkan'ın ailesiyle yapılan görüşmelerde, Özkan'la aynı koğuşta kalan oğlu Ahmet Özkan'ın babasının ihtiyaçlarını karşıladığı belirtilen açıklamada Ahmet Özkan'ın mayıs ayında tahliye olacağı söylendi. Özkan'ın son 2 aydır nedeni belirlenemeyen biçimde tansiyon düşüklüğü yaşadığı ifade edilen açıklamada, Özkan'ın hastane sevklerinin de kelepçeli yapıldığı ve gerekli sıklıkta gerçekleşmediği belirtildi.

Özkan'ın 21 Mart'ta gerçekleşmesi planlanan aile görüşmesine de acil olarak hastaneye kaldırıldığı için çıkamadığına dikkat çekilen açıklamada, ailesinin de Özkan'ın son günlerini yanlarında geçirmesini istediği vurgulandı.

'ÖZKAN DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'
Açıklama, şöyle devam etti: "Hastalık durumu dışında deprem nedeniyle de büyük endişe yaşayan ailesi Mehmet Emin Özkan'ın serbest bırakılması için destek ve dayanışma talep etmektedir. Avukatı ile yapılan görüşmede yeniden infaz erteleme talebinde bulunulduğu, dosyasının ATK'ya gönderildiği ancak henüz bir karar verilmediği öğrenilen Mehmet Emin Özkan'ın sağlık ve yaşamına yönelik ciddi tehditlere rağmen halen hapiste tutuluyor olması, ağır hastalıklarına rağmen ATK'nın yapılan tüm başvurulara, 'hapishanede kalabilir' şeklinde rapor vermesi, başlı başına hak ihlalidir. Ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan ve bütün ağır hasta ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."