29 Mart 2024 Cuma

225 gündür haykırıyorlar: Yarın geç olabilir

Tutsak yakınlarının tüm engellemelere rağmen Adalet Nöbeti sürüyor. 225. gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nden seslenen tutsak yakınları, "Eğer bir şey yapılacaksa; hemen yapılsın. Yarın geç olabilir" dedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbeti, 225'inci gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde devam etti. Burada açıklama yapan tutsak yakınlarına Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri eşlik etti.

'TALEPLERİMİZE KULAK VERİN'
Aylardır eylemlerini sürdürdüklerini, taleplerini yetkililere duyurmak için Ankara'ya kadar gittiklerini söyleyen tutsak yakını Herdem Mervanî, tüm çabalarına rağmen seslerini duyuramadıklarının altını çizdi. Mervanî, "Yaşadığımız sorunlara çözüm bulma noktasında kimse bir arayışa girmedi. Tutsak yakınları olarak öfkeliyiz. 8 ay az bir süre değil. Tutuklu aileleri olarak, 8 aydır sokaklarda adalet arıyoruz. Soğuk, sıcak fark etmeden taleplerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Ancak tüm siyasi partiler taleplerimize kulak kapattı" ifadesinde bulundu.  

'TUTUKLULARI PROPAGANDA MALZEMESİ YAPMASINLAR'
Herkesi tutsakların sesine ses olmaya çağıran Mervanî siyasi partilere de seslenerek, "Bizim yaşadığımız sorunları Meclis'te dile getirmeye mecbursunuz. Şuan tüm siyasi partilerin gündeminde seçim var. Ancak bizim için seçimin hiçbir anlamı yok. Canımızı en çok yakan sorun, cezaevlerinin durumu ve hasta tutsakların tedavi edilmemesidir. Bundan kaynaklı kimsenin bu politikaları bizim üzerimizde uygulamaya hakkı yok. Siyasi tutsaklarımızı hiç kimse seçim propagandası için kullanmasın" dedi.

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin bitmediğini, zindanlardaki sorunların artarak devam ettiğini aktaran Mervanî, şöyle devam etti: "Tutukluların yaşadığı sorunların başında sağlık, beslenme ve en önemlisi yaşam hakkı sorunu var. Eğer bir şey yapılacaksa; hemen yapılsın. Yarın geç olabilir."

Açıklama, "Bijî berxwedana zindana", "Hak hukuk adalet" sloganlarıyla son buldu.