26 Nisan 2024 Cuma

Zirganlı gençler: İşgalcilerden korkmuyoruz, topraklarımızı bırakmayacağız

İşgalci çeteler, Zirgan beldesi çevresinde hareketliliğini artırdı, köyler sık sık bombalanıyor. Beldenin özsavunma gücünü gençler oluşturuyor. Çetelerin halkı korkutmak için bombardıman yaptığını belirten Zirganlı gençlerin mesajı şöyle: "Halkımızı savunuruz, bir karış bile ilerlemelerine izin vermeyiz."

Bir süredir Eyn Îsa ve Til Temîr cephelerinde saldırılarını yoğunlaştıran işgalci Türk devleti ve çeteleri, Serêkaniyê ile Dirbêsiyê arasında yer alan Zirgan (Abu Rasin) beldesini de hedef alıyor.

Türk devletinin, Rusya ve ABD ile birlikte hazırladığı işgal haritasında Zirgan'ın çetelerde olması gerektiği fikriyle son dönemde saldırılarını yoğunlaştırdığı belirtiliyor. Belde ve çevresindeki köylere, Serêkaniyê direnişinden sonra aylar boyunca yoğun bombardıman gerçekleştirilmiş, ancak DSG güçlerinin direnişi işgal saldırısını genişlemesini durdurmuştu. İşgalci çeteler, bu bölgedeki sık sık yeni saldırı hazırlıkları gerçekleştiriyor ancak direniş karşısında ilerleyemeyerek her defasında geri çekilmek zorunda kalıyor.

Beldenin bir bölümünde savaşın izleri yoğun biçimde görülüyor. Belde çevresindeki köylerde de yıkılan çok sayıda ev var. Zirgan ile Til Temîr kenti arasında yer alan Dildara ve Um El Xer gibi köyler son haftalarda neredeyse her gün obüs ve top atışlarına maruz kalıyor. Bölgede yaşayan çok sayıda sivil de bombardıman nedeniyle yaralandı.

Son dönemde bölgedeki askeri hareketlilikleri dikkat çeken çeteler ile Zirgan beldesinin mesafesi yer yer 1 kilometre yakınlığa kadar iniyor. Zirgan, bu nedenle ön cephe hattı olarak kabul ediliyor. Çetelerin işgali altındaki köyler gözle görme mesafesinde. Son zamanlarda sızma girişimlerinde bulunan çetelerin saldırıları püskürtüldü. Çatışmalarda ağır kayıplar da veren çeteler geri kaçtı.

Zirgan halkı, işgalci çetelerin saldırıları altında yaşamlarını devam ettiriyor. Beldede yaşayan gençler, topraklarını korumak için özsavunma görevlerini yerine getiriyor. İşgal edilen Serêkaniyê'den göç etmek zorunda kalan ailelerin bir bölümü de Zirgan'da bulunuyor. Serêkaniyêli gençler de Zirgan'ı savunmak için görev başındalar.

'ZİRGAN HALKI KORKMUYOR, TOPRAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ'
Kendilerini Zirgan'ın özsavunma gücü olarak gören gençlerden Şiyar Rojava, ajansımıza yaptığı açıklamada bölgede yaşanan gelişmeleri aktardı. Rojava, "Burada yaşıyoruz. Karşımızda düşman var. Günlük olarak Zirgan'a saldırıyorlar, her gün etrafımıza obüs atıyorlar. Sivillere saldırıyorlar. Zirgan'da yurtsever aileler var. Biz hazırız, topraklarımızı savunacağız" diye konuştu.

İşgalci çetelerin Zirgan'ın yanı sıra belde ile Til Temîr arasındaki tüm köylere saldırdığına dikkat çeken Rojava, "Halkı korkutmaya çalışıyorlar, yok etmek istiyorlar. Ölene kadar buradayız, toprağımız için, Rojava için her şeye hazırız. Düşman sadece Zirgan'a değil, her yere saldırıyor. Kürt olsun, Arap olsun, Aşuri olsun, Ezidî olsun tüm halkların topraklarını işgal etmek istiyor" dedi.

Özsavunma görevlerini yerine getirdiklerini dile getiren Şiyar Rojava, şöyle devam etti: "3-4 günde bir Zirgan'a saldırı oluyor. Til Temîr'e saldırı oluyor. Bizi korkutmak istiyorlar. Ancak Zirgan halkı artık diyor ki biz korkmuyoruz. Toprağımızı savunmak için hazırız. Biz diyoruz ki topraklarımızı savunacağız, bırakmayacağız. Son karışına kadar şehrimizi bırakmayacağız."

'TÜRK DEVLETİ HALKI RAHAT BIRAKMIYOR'
Beldede asayiş gücü olarak görev yapan gençlerden Botan Cudi de "Türk devleti Zirgan şehrine her gün saldırmak istiyor. Topla, havanla, keşifle saldırıyorlar. Halk şehirden uzaklaşsın istiyorlar, halkı tekrar göçebe durumda bırakmak istiyorlar. Toplarla sivilleri, çocukları vuruyorlar" diye konuştu.

Halkın yoğun bombardıman nedeniyle evlerinde uyuyamadığını söyleyen Cudi, "Halk, rahat bir yaşam istiyor ama Türk devleti bırakmıyor. Halk yerinden çıkmak istemiyor, göçebe olmak istemiyor. Halkımız eskisi gibi ailesiyle birlikte, rahat yaşamak istiyor" dedi.

Cudi, halkın en çok çocuklarının yaralanmasından, hayatını kaybetmesinden endişe ettiğini dile getirdi. Cudi şöyle devam etti: "Biz Zirgan gençleri olarak sonuna kadar direneceğiz. Şehrimizi terk etmeyeceğiz. Komşularımız, akrabalarımız göç edip gitmek zorunda kalıyorlar. Benim bir arkadaşım yanımda yaralandı. Bizi göç ettirmek istiyorlar, ama bu olmayacak." 

'BİZ GENÇLER BURADAYIZ, İLERLEMELERİNE İZİN VERMEYİZ'
İşgal altındaki Serêkaniyê'de doğup büyüyen Arif Şervan, kentlerinin çeteler tarafından ele geçirilmesinin ardından Zirgan'a geldiklerini dile getirdi. Şervan, "Serêkaniyê  gençliğindenim. Şimdi Zirgandayız, düşman bu bölgede her gün sivillere top ve havanlarla saldırıyor. Suikast saldırıları oluyor, mayın gibi çeşitli silahlarla halkımızı hedef alıyorar. Özellikle Zirgan, Dirdara ve Til Temîr hattının her yerinde saldırıyorlar. Halkı korkutmak ve bölgeyi boşaltmasını sağlamak istiyorlar, yaralanan siviller oldu, arkadaşlarımız yaralandı" şeklinde konuştu.

Bölgede yer alan gençlerin direnişi sürdürmeye kararlı olduğunu dile getiren Şervan şöyle devam etti: "Serêkaniyê ve Zirganlı gençler olarak işgalcilerin ilerlemesine asla izin vermeyeceklerini dile getiren Şervan, "Asla kabul etmeyiz. Biz buraya göçüp gelen Serêkaniyêli gençler olarak, yurtseverliğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Savaşırız, halkımızı savunuruz. Biz gençler burada kalacağız. Kürtler, Araplar, Süryaniler ve diğer halklar hepimiz buradayız, bir karış bile ilerlemelerine izin vermeyiz."