19 Mayıs 2024 Pazar

Zir Vadisi yok olmayacak

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Sincan'daki Zir Vadisi'nin yok edilmesine karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Ankara 11'inci İdare Mahkemesi, Zir Vadisi Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanına ait sınırlarının güncellenmesini içeren kararlara ilişkin işlemleri iptal etti. Zir Vadisi Sincan-Yenikent yerleşkesine 5 km uzaklıkta Ermeni mezarlığının da bulunduğu, 'ISTANOZ' yerleşkesi olarak geçen önemli tarihi eserleri barındıran bir alan. 

Tartışmasız her açıdan korunması gereken Vadi'nin, SİT alanı statüsünün kaldırılması, vadiyi yok edecek ve çok kültürlülüğü yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya bırakacak bir karar. Mimarlar Odası Ankara Şubesi vadinin yok edilmesine karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, mahkemenin kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yargı, kamu yararını gözeten Zir Vadisi kararıyla bir kez daha haklılığımızı tescil etmiştir" dedi.

Zir Vadisi'nin gerek ekolojik ve görsel değerler, gerek tarihi ve arkeolojik değerleri ile ayrıcalıklı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Candan, vadinin ayrıca çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığını da kaydetti.