3 Mayıs 2024 Cuma

Êzidî kadınlar: Şengal'in statüsü tanınmalı

Êzidî kadınlar, IŞİD çetelerinin Şengal'e yönelik gerçekleştiği fermanın yıldönümü vesilesiyle bir araya gelerek, Êzidî soykırımı ve Şengal'in özerklik statüsünün tanınması çağrısı yaptı.

Ezidî kadınlar, IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik gerçekleştirdiği katliamın yaklaşan yıldönümü vesilesiyle Suka Kevin'de bir araya geldi.

Yüzlerce kadın, ellerinde taşıdıkları fotoğraflar, zincirler ve kara çarşaflarla fermana tanıklığını bir kez daha anlattı. "Özerklik istiyoruz", "Yaşasın Şengal direnişi", "Kahrolsun ihanet", "Kadınların direnişi ve mücadelesi fermanların önünü alacak" sloganlarını atan Êzidîler, Suka Kevin'den Şengal lüfleri (zikzakları) olarak bilinen mıntıkanın başına kadar yürüyüşlerini sürdürdü.

ŞENGAL'İN STATÜSÜNÜN TANIMASI TALEBİ
Yürüyüş esnasında yaşananları anımsayan kadınlar, taşıdıkları pankartlarla, yaşananların dünya genelinde soykırım olarak tanınmasını istedi. Kadınlar yeni saldırıların gerçekleşmemesi için ise Şengal Özerk Yönetimi'nin tanınmasını talep etti.

Yürüyüşün ardından konuşan Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) üyesi Fehîme Silêman, "3 Ağustos 2014 tarihinde yüzlerce, binlerce Êzidî kadını bu sokaktan köleleştirilerek yürütüldü. Bu sokaktan başlayan soykırım yürüyüşünü bizler bugün özgürlük yürüyüşüne dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Özerkliklerini istediklerini, kendi kendilerini yönetmek istediklerini söyleyen Fehîme, "Çocuklarımızın, kızlarımızın, eşlerimizin acılarını gördük, yeni acılar yaşamamak için kendimizi yönetmek istiyoruz. Kendimizi savunmak için asayişimizi oluşturduk, askeri gücümüzü ve kadın örgütlülüğümüzü kurduk" dedi.

Açıklamanın sonunda ise IŞİD saldırıları sırasında Şengal'e yardım elini uzatan herkese teşekkür eden Fehîme, "Bizlere kucak açan, yardım eden tüm halkımıza şükran borçluyuz" sözlerini kullandı.

Açıklamanın ardından yürüyüş sırasında kara çarşaf giyen ve ellerinde zincirlerle temsili yürüyüş yapan kadınlar, zincirlerini çıkarıp, kara çarşafları ateşe verdi. Eylem, alkış ve zılgıtlarla sona erdirildi.